Backstage24.gr
Γεύσεις

Αστακομακαρονάδα

Φτιάξτε τη δική σας σπιτική και λαχταριστή αστακομακαρονάδα! 

Υλικά

800-1000 γρ. αστακό, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.γ. μπούκοβο
50 γρ. κονιάκ
750 γρ. ζωμό, κότας
2 ντομάτες, φρέσκιες τριμμένες
70 ml ελαιόλαδο
250 γρ. σπαγγέτι, Νο 6

Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
παρμεζάνα, τριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ο αστακός που χρησιμοποιώ είναι καναδέζικος γιατί έχει δαγκάνες. Οι μεσογειακοί αστακοί δεν έχουν δαγκάνες και λέγονται κολοχτύπες.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε σε χοντρές φέτες του 1 εκ. το κρεμμύδι, το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη και περιμένουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε και το θυμάρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον αστακό. Τον κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε τυχόν βρωμιές και σπάμε τις δαγκάνες με ένα μαχαίρι για να βγάλουν όλο το ζουμί τους μέσα στη σάλτσα. Τον βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το μπούκοβο και σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τον κύβο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι, για να μην εξατμιστεί το νερό, και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο αστακός.
Όταν είναι έτοιμος τον αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ντομάτα, το θυμάρι, 50 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να βράσουν. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξουν όλη τη γεύση από τον αστακό.
Με ένα κουτάλι ξεκολλάμε τη σάρκα από το εσωτερικό του αστακού και την αφήνουμε μέσα. Αφαιρούμε τη δαγκάνα από το υπόλοιπο σώμα και με ένα μαχαίρι τη χτυπάμε δυνατά στο πάνω και μεγάλο μέρος για να σπάσει. Αφαιρούμε το κέλυφος της ώστε να μείνει το κρέας και το αφαιρούμε με τα χέρια μας.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον αστακό, φρέσκο βασιλικό, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Tip
Δεν βράζουμε τον αστακό μαζί με τα μακαρόνια γιατί θα σκληρύνει και θα χάσει την γεύση του.

Πηγή: akispetretzikis.com

Related posts

Παγωμένο γιαούρτι στο σπίτι – (video)

Αναστάσης Δαφνής

Πένες με λουκάνικο και φέτα

paraskevi.eustathiou

Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι και φέτα

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου