Backstage24.gr
Γεύσεις

Γλυκό με κάστανο “Mont Blanc”

Απλά δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψετε την γεύση!

Για το γλυκό με κάστανο “Mont Blanc” θα χρειαστείτε

600 γρ κάστανα βρασμένα (μεγάλα)

Για την βάση της τάρτας:

320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.τ.γ αλάτι
1 κ.τ.γ ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τον πουρέ κάστανο:

600 γρ κάστανα βρασμένα
400 ml νερό
50 γρ ζάχαρη
2 κ.τ.γ υγρή βανίλια
150 γρ Philadelphia
125 ml κούπα γάλα

Για την κρέμα Philadelphia:
600 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ Philadelphia
200 γρ ζάχαρη άχνη
1 κ.τ.σ βανίλια υγρή

Για την μαρέγκα:
2 ασπράδια Αυγού
100 γρ ζάχαρη

Eκτέλεση
Για την τάρτα:
Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη σε ένα πολυμηχάνημα (μούλτι) και ανακατεύουμε.

1. Στη συνέχεια κόβουμε σε κυβάκια το παγωμένο βούτυρο και βάζουμε τη μισή ποσότητα και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.

2. Έπειτα βάζουμε την υπόλοιπη ποσότητα βούτυρο και χτυπάμε πάλι για λίγο. Τέλος προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.

3. Αλευρώνουμε την επιφάνεια στον πάγκο μας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

4. Βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε 15 λεπτά να μαλακώσει ώστε να μπορέσουμε να την ανοίξουμε.
5. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και ανοίγουμε με τον πλάστη. Μεταφέρουμε σε μια ταρτιέρα 26-28 εκ. Πατάμε με τα δάχτυλα τη ζύμη μέχρι τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι παντού. Βάζουμε μια μεμβράνη και ένα βάρος από πάνω, πχ φασόλια. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

6. Ψήνουμε με το βάρος για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε την μεμβράνη με το βάρος και ψήνουμε στους 180 C για άλλα 8 λεπτά. Για ιδανικό αποτέλεσμα όταν βγει η τάρτα απ’ τον φούρνο αλείφουμε με ένα ασπράδι αβγού (αυτό βοηθάει να μην περάσουν υγρά κάτω απ’ την ζύμη)

Για τον πουρέ κάστανο:
Βάλτε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα και προσθέστε νερό, ζάχαρη και βανίλια.
Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κάστανό σε υψηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν τα κάστανα για περίπου 15 λεπτά.

Τοποθετήστε τα κάστανα στο μούλτι, προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε μέχρι να πολτοποιηθούν.
Περνάμε τον πολτό από μια σίτα ψιλή σε ένα άλλο μπολ.
Βάζουμε μέσα στον πολτό κάστανο 150 γρ Philadelphia και ανακατέψτε καλά (αν η ρευστότητα δεν είναι αρεστή προσθέτουμε λίγο γάλα (οχι νερό)

Για τις μαρέγκες:
Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια ελαφρά έως ότου γίνουν αφρώδη.
Προσθέτουμε 100 γρ ζάχαρη βροχηδόν (συνεχόμενα ρίχνοντας την ζάχαρη)

Βάζουμε την μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μια στρογγυλή μύτη και κάνουμε μικρές στρογγυλές μαρέγκες ή σε φύλλο σιλικόνης ψησίματος ή σε λαδόκολλα με ταψί.
Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 βαθμούς.

Όταν περάσουν τα 90 λεπτά, σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε για ακόμη μισή ώρα τις μαρέγκες εκεί.

Για την κρέμα Philadelphia:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το Philadelphia και το αφρατεύουμε χρησιμοποιώντας το σύρμα μαζί με την άχνη και την βανίλια.

Όταν γίνει αφράτο προσθέτουμε μέσα την σαντιγί, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Για το στήσιμο του Mont Blanc:
Βάζουμε την τάρτα στον πάγκο μας.

Βάζουμε μια μικρή στρώση από την κρέμα Philadelphia στην βάση της τάρτας.
Περιμετρικά πάνω απ την κρέμα τοποθετούμε τις μαρέγκες εναλλάξ με τα κάστανο που τα έχουμε κόψει στη μέση (τα μεγάλα).

Επαναλάβετε το ίδιο με την κρέμα, τις μαρέγκες και τα κάστανα δίνοντας ενα σχήμα κωνικό.
Αν σας περίσσεψε κρέμα απλώστε πάνω σε αυτό το κωνικό σχήμα που έχετε κάνει ώστε να καλύψετε ατέλειες.

Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζετε τον πουρέ κάστανο με μια μύτη κορνέ είτε αυτή που είναι με 5 λεπτές τρύπες είτε με μια τρυπούλα η οποία είναι πολύ λεπτή.
Ξεκινάμε από την αρχή, μετά τη βάση της τάρτας και καλύπτουμε μέχρι την κορυφή του κώνου κυκλικά συνεχώς. Πρέπει να βγαίνει σαν μακαρόνι.

Περιμετρικά της τάρτας γαρνίρουμε με κάστανα γλασέ και αν θέλουμε στην κορυφή φυλλαράκια αρμπαρόριζας ή δυόσμου.

 

Πηγή:petros-syrigos.com

Related posts

Tips: Νομίζεις ότι ξέρεις να βράζεις ένα αυγό;

Αναστάσης Δαφνής

Ζουμερή κολοκυθόπιτα

Γιάννης Μαυρίδης

Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

editor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live