Backstage24.gr
Γεύσεις

Κοτόπιτα Πετιβιέ

Προσέχουμε η γέμιση να είναι κρύα, για να μη λιώσει η ζύμη.

ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα σφολιάτας
400 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε κυβάκια
400 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
200 γρ. τυρί gouda, τριμμένο
100 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο
60 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κρόκοι medium αυγών

1 κρόκος αυγού, αραιωμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μουστάρδα, απαλή

Aλάτι
Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κοτόπουλο και το σοτάρουμε, μέχρι να πάρει χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Κατόπιν, στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη.

Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε στο μπολ με το κοτόπουλο.
Έπειτα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
Παράλληλα, τοποθετούμε μία άλλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι και να χάσει όλη την υγρασία του.

Ύστερα, προσθέτουμε σε δόσεις την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα με το βούτυρο και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τη μουστάρδα, το τυρί gouda, το θυμάρι, το καλαμπόκι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται με την μπεσαμέλ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Αφού κρυώσει, αδειάζουμε την μπεσαμέλ στο μπολ με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, προσθέτουμε τους 2 κρόκους αυγών, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.
Αμέσως μετά, με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Αφού το ανοίξουμε, απλώνουμε τη γέμιση στη μέση του φύλλου σε κυκλικό σχήμα διαμέτρου περίπου 25εκ. αφήνοντας στις άκρες κενό 5-6 εκ. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αφού το έχουμε ανοίξει και αυτό με τον πλάστη, κόβουμε περιμετρικά και γυρνάμε τις άκρες, ώστε να κλείσουμε καλά την πίτα.

Τέλος, αλείφουμε με τον κρόκο την επιφάνεια της πίτας, κάνουμε μία μικρή τρύπα στη μέση της με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, τη χαράσσουμε σε τριγωνάκια και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να σφίξει.

Μόλις σφίξει, αφαιρούμε την πίτα από το ψυγείο, την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά και μόλις είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Πηγή:giorgostsoulis.com

 

Related posts

Τραγανά χοιρινά σνίτσελ – στικ με λαχανικά φούρνου

Αναστάσης Δαφνής

Αφράτα μπιφτέκια με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκοπατάτες

editor

ΓΡΗΓΟΡΑ & ΕΥΚΟΛΑ: Συνταγή για τηγανίτες!

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live