Backstage24.gr
Γεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Είτε με μακαρόνια είτε με ρύζι,είτε με κριθαράκι η γεύση και η πινελιά είναι αυτό που απογειώνει τη συνταγή!

Υλικά

1 κιλό γαρίδες
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 ντομάτες τριμμένες
1 βαζάκι μικρό σάλτσα ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου
½ ποτήρι νερού κρασί λευκό
½ κιλό κριθαράκι
2 κόκκους πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
½ ματσάκι μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον ζωμό
Κεφάλια απ’τις γαρίδες
2κ.τ.σ αλεύρι
1 ποτήρι κρασιού κονίακ
2κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
1 ½ λίτρο νερό
1 καρότο
1 κρεμμύδι
½ ματσάκι σέλινο
10 κόκκους πιπέρι
2-3 δαφνόφυλλα
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη σάλτσα βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Αφήνουμε τα να καούν αρκετά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, το καρότο σε φέτες, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια τα μπαχαρικά και την σκελίδα με το σκόρδο.
Για 5 λεπτά περίπου αφήνουμε να καούν και ανακατεύουμε. Έπειτα σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε το αλεύρι και τον πελτέ και τσιγαρίζουμε τα για 2 λεπτά περίπου ακόμα.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει. Από την στιγμή που θα βράσει μετράμε 35΄και την σβήνομε. Τέλος όταν κρυώσει λίγο σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.
Χαράζοντας την πλάτη της γαρίδας με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το εντεράκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα δυο ειδών κρεμμύδια και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και σβήνουμε με λευκό κρασί.
Όταν εξατμιστεί, αφαιρούμε τις γαρίδες. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και την σάλτσα ντομάτας και το κριθαράκι. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τους κόκκους πιπέρι και τη δάφνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζουμί που έχουμε κρατήσει από τις γαρίδες και το κριθαράκι στο τηγάνι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει. 5 λεπτά πριν γίνει το κριθαράκι βάζουμε και τις γαρίδες και όταν θα είναι έτοιμο ρίχνουμε και τον μαιντανό.
Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και τέλος γαρνίρουμε με μαιντανό.
Για πιο κρεμώδη υφή σαν το ριζότο μπορούμε να προσθέσουμε μια κουτάλια βούτυρο στο τελείωμα και να ανακατέψουμε.

Πηγή:petros-syrigos.com

Related posts

Λαχταριστά pancakes!

paraskevi.eustathiou

Ριγκατόνι ή βίδες με κιμά στο φούρνο!

supervisor

Φιλέτο κοτόπουλο με λαχανικά

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου