Backstage24.gr
Lifestyle Media Επικαιρότητα Συνεντεύξεις

Λάζος Μαντικός: “Για μένα ο Γιώργος Παπαδάκης είναι ένα καθημερινό σχολείο”

“Δεν ξέρω αν από μικρός ήθελα να γίνω δημοσιογράφος…”

Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο πετυχημένους δημοσιογράφους της χώρας μας. Μάχιμος, τολμηρός και αρκετά ελκυστικός είναι μερικά από τα επίθετα που ταιριάζουν απόλυτα στην προσωπικότητά του. Ο ίδιος από πολύ μικρός ήξερε τι επάγγελμα θα ακολουθήσει καθώς από όταν θυμάται τον εαυτό του έκανε πολλές ερωτήσεις -σε εκνευριστικό βαθμό-. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έγινε αρκετά δημοφιλής στο ευρύ κοινό, μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, -με πρόσφατο παράδειγμα την «επίθεση» που δέχτηκε από μία γουρούνα στον τηλεοπτικό αέρα-. Ποιος είναι στα αλήθεια ο Λάζος Μαντικός;

1.Από ποια ηλικία κατάλαβες ότι είσαι γεννημένος δημοσιογράφος και ποια εμπόδια στάθηκαν στον δρόμο σου για να σε αποτρέψουν στην εκπλήρωση αυτού του ονείρου;

Δεν ξέρω αν από μικρός ήθελα να γίνω δημοσιογράφος… Το σίγουρο είναι ότι οι μνήμες που έχω από την παιδική μου ηλικία είναι στο αυτοκίνητο να κάθομαι στο πίσω κάθισμα με τον πατέρα μου και την μητέρα μου στην θέση του οδηγού και συνοδηγού αντίστοιχα και να ρωτάω για τα πάντα σε σημείο εκνευριστικό!

Το έχεις εικόνα; Να πετάγεται ένα μικρό «κεφαλάκι» στη μέση, ανάμεσα στα δύο καθίσματα. Το κεφαλάκι σε εισαγωγικά γιατί είχα μεγάλο κεφάλι σχετικά με το υπόλοιπο σώμα μου (γέλια) – και να ρωτάει: «Μπαμπά, γιατί αυτό; Μαμά, γιατί εκείνο;». Ήθελα να μάθω τα πάντα και τις αιτίες μάλιστα που συμβαίνει αυτό. Οπότε αυτό νομίζω ήταν η πρώτη μου δημοσιογραφική παιδική έρευνα. Ωραίες εικόνες μου θύμισες τώρα από τα παιδικά μου χρόνια! Από παιδί ήμουν ένα σκέτο «ερωτηματικό»! Ε μετά μεγάλωσα και στο Λύκειο κατάλαβα ότι η δημοσιογραφία είναι αυτό που θα ακολουθήσω.

Τα εμπόδια σε κάνουν πιο δυνατό στη δημοσιογραφία και στη ζωή. Η δημοσιογραφία στην αρχή έχει πρακτική που δεν πληρώνεται. Θυμάμαι να δουλεύω σε εφημερίδα ολόκληρη ημέρα, να κάνω δημοσιογραφική έρευνα και να μην παίρνω φράγκο. Έκανα και άλλες δουλειές παράλληλα. Αυτό με είχε αγχώσει… δηλαδή το βιοποριστικό κομμάτι. Είμαι όμως από τους τυχερούς που μπήκα σχετικά γρήγορα στη μισθοδοσία !

2.Ποια είναι τα οφέλη και η επικινδυνότητα που κρύβει αυτός ο χώρος, σύμφωνα με τις εμπειρίες σου;

Τα οφέλη της δημοσιογραφίας είναι ότι βγάζεις στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα από μια δημοσιογραφική έρευνα και αυτά μετά μπορεί να λυθούν καθώς έχουν γίνει γνωστά. Αν και θεωρώ λάθος να λύνονται τα προβλήματα μετά την δημοσίευση τους τηλεοπτικά. Η κοινωνία από μόνη της θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι ώστε να λύνει τα προβλήματά της και να μην υπάρχουν αδικίες. Η επικινδυνότητα στη δημοσιογραφία είναι αυτό ακριβώς που είπα παραπάνω, να κρύψεις τα κακώς κείμενα από μια δημοσιογραφική έρευνα, να τα πάρεις κάτω από το τραπέζι.

Πρέπει να είσαι αντικειμενικός και ανεπηρέαστος. Να έχεις τις πηγές σου, αλλά μέχρι εκεί, και να μην χρησιμοποιείς την ιδιότητά σου καταχρηστικά. Με ενοχλεί πολύ, να ξέρεις, όταν σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά από έναν πολίτη. Γιατί δηλαδή, για παράδειγμα θα εξυπηρετήσεις καλύτερα έναν δημοσιογράφο της τηλεόρασης και όχι την καθαρίστρια της διπλανής πόρτας; Όχι! Είσαι υπάλληλος και πρέπει να εξυπηρετήσεις το ίδιο και τους δύο.

3. Ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Χρήστος Πασαλάρης είναι οι δύο άνθρωποι που σου «καλλιέργησαν» αρκετές γνώσεις, πάνω στον τομέα της δημοσιογραφίας. Ποια είναι τα «μαθήματα ζωής» που έχεις πάρει και από τους δύο;

Γιώργος Παπαδάκης… Θα μπορούσα να σου μιλάω ώρες για την συγκεκριμένη τηλεοπτική προσωπικότητα, αλλά και τον Άνθρωπο με Α κεφαλαίο, καθώς και τον τρόπο που γνωριστήκαμε. Για εμένα είναι ένα καθημερινό σχολείο. Είναι ο άνθρωπος που με βοήθησε να μπω στα λημέρια της δημοσιογραφίας και τον ευχαριστώ για αυτό.

Τον έβλεπα από τα εφηβικά μου χρόνια στην τηλεόραση – δεν θα του αρέσει αυτό τώρα που λέω (γέλια) – και συνεργάζομαι μαζί του από το 2010 όπου και τον γνώρισα. Θαυμάζω την δυναμικότητά του και την θέρμη που έχει ακόμη και σήμερα στη δουλειά. Σαν να ξεκινάει τώρα ένα πράγμα! Με το που τελείωσα την σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και ακόμη φοιτητής τότε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ήθελα να μπω στον χώρο της δημοσιογραφίας και συγκεκριμένα στο «Καλημέρα Ελλάδα». Ήρθαν, λοιπόν, στη σχολή και μας ενημέρωσαν ότι θέλουν άτομα για το δελτίο ειδήσεων και όχι για την εκπομπή, καθώς δεν υπήρχαν θέσεις. Εγώ τότε τον Γιώργο Παπαδάκη μόνο από την τηλεόραση τον ήξερα.

Με καλεί, λοιπόν, στην παρουσίαση του βιβλίου του ο κος Αντύπας καθηγητής στη σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 τότε. Δεν ήξερα ποιοι θα είναι ομιλητές. Εγώ για τον καθηγητή μου πήγα να δώσω το παρών και αφού κάθισε και ήμουν έτοιμος να παρακολουθήσω την παρουσίαση μπήκαν μέσα και οι ομιλητές. Εδώ είναι αυτό που λένε ότι όταν θες κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί να το πετύχεις! Προς έκπληξη μου ένας εκ των ομιλητών ήταν ο Γιώργος Παπαδάκης.

Είπα από μέσα μου: «ή τώρα ή ποτέ»! Αφού τελείωσε η παρουσίαση πήγα κοντά του, έσφιξα το χέρι του και του είπα χαρακτηριστικά: «Χαίρεται! Ονομάζομαι Λάζος Μαντικός, μόλις τελείωσα την σχολή και θέλω να δουλέψω στην εκπομπή σας, αλλά με πληροφόρησαν ότι οι θέσεις είναι καλυμμένες». Εκείνος μου απάντησε: «Να έρθεις να παρακολουθήσεις, αλλά να ξέρεις ότι το στούντιο είναι μακριά». Του ανταπάντησα: «πείτε μου πού είναι και εγώ θα είμαι εκεί!». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Έχουν περάσει πολλά άτομα από την ομάδα του. Δεν ξέρω αν με πίστεψε από την αρχή ο Γιώργος Παπαδάκης, πάντως είμαι 10 χρόνια μαζί του και για εμένα σημαίνει πολλά αυτό!

Ο Χρήστος Πασαλάρης είναι ιστορία στη δημοσιογραφία και υπήρξε ένας από τους καθηγητές μου στη σχολή του ΑΝΤ1. Θυμάμαι που μας είχε πει να πάρουμε συνέντευξη από ένα πρόσωπο της επικαιρότητας και τότε είχα εξασφαλίσει συνέντευξη με τον Υπουργό Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη, που το όνομά του ήταν πρώτο στην ειδησεογραφία της εποχής με την πρόταση για παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο το 2009.

Η συνέντευξη ήταν αρκετά καλή και μου είχε ζητήσει να έβγαινα τότε στην ραδιοφωνική εκπομπή της Σοφίας Βούλτεψη, πριν γίνει βουλευτής, να συζητήσουμε για την συνέντευξη. Θυμάμαι τον Χρήστο Πασαλάρη σαν χθες να με συμβουλεύει: «Νέε, μην χάσεις ποτέ την προσωπικότητά σου και να είσαι αμερόληπτος!»

Ο Χρήστος Πασαλάρης μου έδωσε την θεωρία της δημοσιογραφίας και ο Γιώργος Παπαδάκης τον τρόπο να κάνω την θεωρία πράξη.

4.Έχεις δηλώσει ότι καθημερινά ξυπνάς στις 3.00 η ώρα προκειμένου να είσαι σε ετοιμότητα για την εκπομπή. Πόσο δύσκολο είναι για έναν δημοσιογράφο να μην έχει ένα σταθερό ωράριο και πως μπορεί να το διαχειριστεί στην προσωπική του ζωή;

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο, αλλά όλα είναι μια συνήθεια. Προσπαθώ να ξεκουράζομαι όσο μπορώ στον ελεύθερο μου χρόνο. Ο δημοσιογράφος δεν έχει συνήθως δεν έχει ωράριο. Και να φύγει από την δουλειά, δεν είναι μια θέση που κατεβάζεις διακόπτη – βρε παιδί μου – και την επόμενη ημέρα τον ανεβάζεις ξανά! Η επικαιρότητα τρέχει και εσύ πρέπει να την ακολουθείς.

Να είσαι πάντα ενημερωμένος. Σε μια σχέση, όμως,  πρέπει να υπάρχει κατανόηση, ακόμα και αν η σύζυγος δεν έχει σχέση με το επάγγελμα. Υπάρχουν συνάδελφοι μου που το έχουν καταφέρει στο θέμα οικογένειας.

5. Είσαι από τους ανθρώπους που έχεις προβάλλει αρκετά συχνά το σώμα σου στα social media.

Η εξάρτηση μου δεν είναι το τσιγάρο, δεν είναι το ποτό, είναι όμως τα κοινωνικά δίκτυα. Ναι, έχω εμμονή με αυτά και πρέπει να το ελέγξω αυτό κάπως. Έχω βγάλει πολλά θέματα, να ξέρεις, από αυτά. Έχω κλείσει συνεντεύξεις, αλλά έχω βρει και πρόσωπα σε διάφορα περιστατικά!

Α. Πες μου ποιο ήταν το πιο ακραίο ερωτικό (ή χυδαίο -προσβλητικό) μήνυμα, που έχεις λάβει από αγόρι και από κοπέλα.

 Έχω λάβει και από τα δύο φύλα μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου. Αλλά δεν ξέρω για κάποιο λόγο οι άντρες είναι πιο ευθύς στο φλερτ από τις γυναίκες και δεν μπορώ να στο δικαιολογήσω αυτό. Με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά δεν προσβάλλω ποτέ κανέναν. Με τον τρόπο μου τους δίνω να καταλάβουν ότι δεν ενδιαφέρομαι. Δεν είναι άσχημο να αρέσεις. Με κολακεύει να με φλερτάρουν, αλλά μέχρι ένα σημείο γιατί δεν είμαι ελεύθερος (γέλια).

B. Είσαι από τους ανθρώπους που δεν έχουν κρύψει την προσωπική του ζωή. Κατά πόσο αυτό το κομμάτι μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική υπόσταση ενός ανθρώπου που δουλεύει στην τηλεόραση;

Δεν σημαίνει ότι επειδή δουλεύεις στην τηλεόραση, δεν πρέπει να έχεις προσωπική ζωή. Τώρα η ανάρτηση φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα της προσωπικής σου ζωής, ίσως πρέπει να γίνεται με κάποιο μέτρο. Μου αρέσει η μαγειρική και η γυμναστική. Αν έχω μαγειρέψει κάτι καλό, θα μοιραστώ την συνταγή με τους φίλους μου στα κοινωνικά δίκτυα. Αν κάνω γυμναστική και μου αρέσει κάτι, θα το μοιραστώ εξίσου και αυτό. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θέλει στα κοινωνικά δίκτυα να σε βλέπει τόσο «σφιγμένο», όπως στην τηλεόραση. Δεν πρέπει να επηρεάζεται η επαγγελματική σου υπόσταση και το αποτέλεσμα της δουλειάς σου από τα κοινωνικά δίκτυα. Άποψη μου βέβαια αυτή…

6. Τον περασμένο Νοέμβριο έγινες viral στην χώρα μας, με την “επίθεση” που δέχτηκες από το γουρούνι, στο «Καλημέρα Ελλάδα». Πως προέκυψε το θέμα σου να προβάλλεται και στα διεθνή μέσα;

Η γουρούνα μου – Μαρίκα την λένε, να ξέρεις – γλίτωσε το σφάξιμο μετά από όλη αυτή την δημοσιότητα που πήρε και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Γέννησε μάλιστα και γουρουνάκια! Θέλω να σου δώσω να καταλάβεις ότι κρατάω επαφές με την μεγάλη μου αγάπη (γέλια). Άσε που είπα στην κοπέλα μου να υιοθετήσουμε ένα γουρουνάκι από αυτά που γέννησε και μου είπε: «Έχω ένα στο σπίτι, να πάρω και δεύτερο (;)» Εμένα εννοούσε ! (Γέλια).

Στην Γερμανία πάντως τα έχουν και ως κατοικίδια ! Να σου πω την αλήθεια δεν περίμενα να γίνει τόσο μεγάλος ντόρος και στην αρχή μάλιστα νόμιζα ότι θα ρεζιλευτώ με όλο αυτό που έγινε τηλεοπτικά στον αέρα. Πήρε τεράστια έκταση πανελλαδικά και ήταν θέμα χρόνου να βγει στο εξωτερικό. Το CNN International επικοινώνησε με τον ΑΝΤ1 και ζήτησε την άδεια του τηλεοπτικού αποσπάσματος για να το προβάλει. Έτσι  ξεκίνησε… Έχει καταγραφεί πλέον στα περίεργα τηλεοπτικών συνδέσεων που έχουν γίνει παγκόσμια. Έγινα και gif.

Αν γράψεις «Greek reporter» βγαίνω εγώ σε εικόνα να κάνει λούπα (επανάληψη) εμένα με την γουρούνα. Τρελά πράγματα (γέλια). Είδα το όνομά μου να παίζει στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα του κόσμου και δεν το πίστευα. Δεν ξέρω αν θα ξανά δω το όνομά μου σε τόσο μεγάλα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα στα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας μου.

Σκέψου, λάμβανα μηνύματα από διάφορες γλώσσες στα κοινωνικά μου δίκτυα και έμπαινα στην μετάφραση του google ώστε να καταλάβω τι μου λένε και να απαντήσω. Ήταν μια ωραία τρέλα, που μπορεί να μην την απόλαυσα την ώρα του ζωντανού, αλλά μετά το ευχαριστήθηκα, καθώς ταξίδεψα και στο εξωτερικό με πληρωμένα όλα τα έξοδα για να δώσω συνεντεύξεις για την μεγάλη μου αγάπη, την Μαρίκα!

7. Τα τελευταία χρόνια, αρκετά μεγάλη μερίδα κόσμου εκφράζεται αρνητικά -και υβριστικά πολλές φορές- για τους δημοσιογράφους.

Πως έχει προκύψει όλο αυτό κατά τη γνώμη σου;

Πως μπορεί και πάλι ο συγκεκριμένος κόσμος να τους «ξαναεμπιστευτεί”;

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι η τέταρτη εξουσία και χειραγωγεί την μάζα. Είναι αλήθεια ότι επηρεάζουν! Ο κόσμος είναι αρνητικός απέναντι μας, γιατί επηρεάζουμε την γνώμη τους και κάποιες φορές όχι σωστά. Είναι αυτό που σου έλεγα πριν για τα κακώς κείμενα ενός ρεπορτάζ που κάποιες φορές δεν παρουσιάζονται. Έχω πάει σε μέρη που ούτε κατά διάνοια μου έρχεται να πω ότι είμαι δημοσιογράφος. Είναι στιγμές που χαίρομαι που δεν είμαι αναγνωρίσιμος! Θέλω να πιστεύω ότι δεν ανήκω στην μερίδα των δημοσιογράφων που ο κόσμος δεν συμπαθεί και ούτε στο μέλλον θέλω να αλλάξει αυτό. Για να ξανά κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πρέπει να μην κρύβουμε την αλήθεια. Υπάρχουν καλοί δημοσιογράφοι και κακοί, όπως σε όλες τις δουλειές. Η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο. Η πορεία του κάθε δημοσιογράφου είναι αυτή που κερδίζει ή όχι την εμπιστοσύνη του κόσμου.

8. Έχεις αναφέρει σε συνέντευξή σου ότι ήθελες από μικρός να ανεξαρτητοποιηθείς, καθώς από είχε από νωρίς τάσης φυγής. Πως το κατάφερες αυτό και πότε ένοιωσες ότι στάθηκες πραγματικά στα πόδια σου;

Από μικρός ήθελα να έχω το δικό μου πορτοφόλι. Έχω δουλέψει ως σερβιτόρος τα καλοκαίρια για να βγάλω χαρτζιλίκι όταν πήγαινα λύκειο, μέχρι και τον ανιματέρ  – Μαξ το λιονταράκι (γέλια) – έκανα όταν ήμουν στις αρχές της δημοσιογραφίας, φοιτητής τότε για να βγάλω τα έξοδα. Τότε άρχισα να ανεξαρτητοποιούμαι εντελώς από τους γονείς μου. Βέβαια η Ελληνίδα μάνα και η ελληνική οικογένεια – αν μπορεί πάντα – θα βοηθήσει! Αν χρειαστεί, θα δουλέψω και δεύτερη δουλειά ως μάγειρας φυσικά ! Δεν φοβάμαι την δουλειά. Φοβάμαι να μην έχω χρήματα να ταΐσω τα παιδιά μου στο μέλλον. Στη δημοσιογραφία δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Σε ποια δουλειά όμως ξέρεις τι έπεται; Οι γονείς μου με έμαθαν και μου έδωσαν να καταλάβω από μικρός ότι τίποτα στη ζωή σου δεν έρχεται μόνο του, αν δεν κοπιάσεις.

9. Σε περίπτωση που σου προταθεί από τον σταθμό, να αναλάβεις την παρουσίαση μιας εκπομπής που να είναι σε γνώριμα -για σένα- μονοπάτια, είσαι έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα;

Είμαι έτοιμος για όλα και θέλω να δοκιμάζομαι σε νέα πράγματα. Το πιστεύεις ή όχι. Είμαι 10 χρόνια στον χώρο και δεν έχω κάνει ποτέ δοκιμαστικό για παρουσίαση εκπομπής η συμπαρουσίασης. Αλήθεια! Δεν ξέρω αν έπραξα σωστά ή λάθος. Δεν το επιδίωξα πάντως και δεν ξέρω και αν μου ταιριάζει. Προς το παρόν έχω πολλά χιλιόμετρα να διανύσω στο ρεπορτάζ του δρόμου – όπως το λέω εγώ. Σε βάθος χρόνου θα μου άρεσε να είμαι στην παρουσίαση ενός δελτίου ειδήσεων !

10. Είμαστε στο τέλος της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς . Ποια είναι τα σχέδια σου για τον Ιούλιο-Αύγουστο καθώς και για το 2020-2021;

Είμαι με σύμβαση αορίστου χρόνου με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Είμαι παιδί του ΑΝΤ1! Το καλοκαίρι θα είμαι στο δυναμικό  της πρωινής καλοκαιρινής εκπομπής του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» με τους Νίκος Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη για λίγο. Λέω για λίγο γιατί θα πάρω την καλοκαιρινή μου άδεια για ξεκούραση, ώστε να επανέλθουμε με τη νέα σεζόν με το «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη. Ραδιοφωνικά συνεχίζω να είμαι στον ΑΡΤ 90,6 FM κάθε Σάββατο 19:00 – 21:00 ! Υγεία να έχουμε και μέχρι το 2021 βλέπουμε !

 

Related posts

Κάτω Παρτάλι: Δύο γκεστ ηθοποιοί θα μας “αποκαλύψουν” την Μοσχούλα!

supervisor

Ο αποχαιρετισμός  του «Fast 7» στον Paul Walker! – (video)

Αναστάσης Δαφνής

Ηλίας προς Δημήτρη: “Ο έρωτας πάει κι έρχεται…Όταν βγει θέλω να τα πούμε…” (ΒΙΝΤΕΟ)

editor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live