Backstage24.gr
Υγεία & Ομορφιά

Μεσημεριανός Ύπνος: Είναι τελικά ωφέλιμος για την υγεία μας;

Σου έχουμε την απάντηση!

Έχουμε ακούσει  αρκετές πληροφορίες, όσον αφορά γοα τον μεσημεριανό ύπνο.

Τελικά, τι ισχύει από όλα αυτά;

Ποια είναι η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου που μειώνει κατά 48% τον κίνδυνο για την καρδιά

Mία νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020, ήρθς στο φως της δημοσιότητας, η οποία υποστηρίζει ότι ο ύπνος άνω της μίας ώρας μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία.

«Ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί μια κοινή συνήθεια για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε γενικές γραμμές θεωρείται καλός για την υγεία. Η κοινή αντίληψη θέλει τον ύπνο μέσα στην ημέρα να βελτιώνει την απόδοση και να εξισορροπεί τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου. Η μελέτη μας αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό αυτές τις απόψεις», αναφέρει ο Δρ. Zhe Pan από το Πανεπιστήμιο Guangzhou της Κίνας.

Προηγούμενη έρευνα που εξέταζε τη σύνδεση ανάμεσα στον μεσημεριανό ύπνο και τον θάνατο ή τις καρδιαγγειακές παθήσεις έχει αναδείξει αντιπαραθετικά αποτελέσματα, χωρίς, μάλιστα, να λάβει υπόψη τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Η παρούσα μελέτη συνοψίζει τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να αξιολογήσει τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και τους κινδύνους θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένα σύνολο 313.651 ατόμων από περισσότερες από 20 μελέτες περιλήφθηκε στη μελέτη, με το 39% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με όσα έδειξε η ανάλυση, ο μεγάλης διάρκειας ύπνος μέσα στην ημέρα (περισσότερο από 60 λεπτά) σχετιζόταν με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 34% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν, όμως, μπήκε στην εξίσωση και ο βραδινός ύπνος, ο παρατεταμένος μεσημεριανός ύπνος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μόνο στους ανθρώπους που κοιμούνταν περισσότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ.

Συνολικά, ο μεσημεριανός ύπνος οποιασδήποτε διάρκειας συνδέθηκε με κατά 19% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, με τον συσχετισμό να είναι πιο εμφανής στις γυναίκες, οι οποίες είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες θανάτου όταν κοιμούνταν το μεσημέρι σε σχέση με όταν δεν κοιμούνταν, και στους γηραιότερους συμμετέχοντες, ο κίνδυνος των οποίων αυξανόταν κατά 17%.

Τέλος, ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (λιγότερο από 60 λεπτά) δεν φάνηκε να είναι επικίνδυνος για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (ειδικά αυτός που είχε διάρκεια λιγότερη των 30-45 λεπτών) μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία σε ανθρώπους που δεν κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα», τονίζει ο Δρ. Pan.

Οι λόγοι για τους οποίους ο μεσημεριανός ύπνος επηρεάζει το σώμα παραμένουν ασαφείς, αλλά κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο μεγάλης διάρκειας μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, στοιχείο επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τον μεσημεριανό ύπνο με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και την κακή συνολική σωματική υγεία.

«Αν ανήκετε σε αυτούς που απολαμβάνουν τη μεσημεριανή σιέστα, ίσως είναι πιο ασφαλές να κοιμάστε λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με τα ευρήματά μας. Για όσους, όμως, δεν έχουν αυτή τη συνήθεια, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για να τους κάνουν να την ξεκινήσουν», καταλήγει ο Δρ. Pan.

 

Πηγή:omorfamystika.gr

Related posts

Απολυμαντικά χεριών με υπέροχο άρωμα και οικολογική συσκευασία από την HAAN

Γιάννης Μαυρίδης

Μάσκα λεύκανσης προσώπου με ντομάτα

supervisor

Tips για υπέροχα μαλλιά το καλοκαίρι – (video)

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live