Backstage24.gr
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Τρίμηνη παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας – Θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα που έχει πάρει και στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού. Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε, άλλωστε, προκαλέσει τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη θλίψη του για τη συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου στο Ιόνιο το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους 2 μήνες, η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, μετά το χθεσινό Υπουργικό, ότι η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει για το καλοκαίρι αφού η κυβέρνηση θα φέρει σειρά νομοσχεδίων. Τόνισε ότι η χώρα αντιμετώπισε την πανδημία με επιτυχία, ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι: «Η κυβέρνηση υπέταξε τον οικονομικό σχεδιασμό της στον βωμό της δημόσιας υγείας» αφού η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ημερομηνίες-σταθμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη στήριξη του ΕΣΥ και τις εξαιρετικές προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Έδωσε μάλιστα και αρκετά αριθμητικά στοιχεία.

Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν, είπε.

Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση κυρίως για να συζητήσουμε την πορεία μας για την οικονομία».

17,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα μέτρα

Μέχρι σήμερα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 24 δισ. με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ενημέρωσε στη συνέχεια ότι πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ.

Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένας πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Έπειτα, απάντησε στις κριτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλα δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει «ξοδέψτε» χωρίς να λέει πότε και για ποιους.

Αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μας ζητούν να αγγίξουμε το (δημοσιονομικό) απόθεμα. «Το λεφτόδεντρο» μαράθηκε το 2015, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που πήραμε έκαναν την αγορά να αντέξει

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. Στόχος τώρα η υγεία των συμπολιτών μας να επεκταθεί και στην οικονομία.

Ευτυχώς λίγοι θεωρούν αυτή την επιτυχία μόνο επιτυχία της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Αυτό δείχνει μικρότητα, είπε με έντονο ύφος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση, βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα που σφυρηλατήθηκαν στη διάρκειά της». Μια κρίση που αφορούσε πρωτίστως την υγεία, μετατράπηκε σε επιταχυντή ψηφιακών μεταρυθμίσεων του κράτους, επισήμανε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Το μεγάλο άυλο κέρδος είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, και στην πολιτεία που απαιτεί συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες.

Οι δυσκολίες που μας περιμένουν μπορεί να είναι εξωγενείς αλλά μας αφορούν όλους.

Είναι εθνική κατάκτηση το ότι οι πολίτες αισιοδοξούν. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας η τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας  και αμφισβήτησης ανθρώπων, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα μέτρα ανακούφισης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ ανέφερε ότι στις 5 η ώρα οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Επενδύσεων θα τα ειδικεύσουν.

Ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός είπε:

  • Μέχρι να αρθεί και η τελευταία επίπτωση της πανδημίας θα χορηγείται το επίδομα ειδικού σκοπού
  • Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
  • Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα έχουν πτώση σε μισθούς και τζίρους
  • Ενίσχυση του εισοδήματος από το κράτος
  • Θα στηρίξουμε την απασχόληση
  • Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020
  • Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος
  • Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό
  • Θα έρθει κρίσιμο νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης που θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει
  • Άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο θα αφορά τις προμήθειες

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι η πανδημία πρέπει να γίνει το έναυσμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου σε κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να δίνουν στην οικονομία τη δυναμική που χρειάζεται.

Related posts

Όσα είπε ο Πέτσας για σχολεία, sms αλλά και voucher

editor

Άμεσα στην Εισαγγελία η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Μιωνή

Γιάννης Μαυρίδης

Κορωνοϊός: ΣΟΚ! Δείτε τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Γιάννης Μαυρίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live