Λιώνουν στο στόμα!
Υλικά
Για τους κουραμπιέδες
500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
200 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
900 γρ. αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα
80 γρ. κονιάκ
ροδόνερο (προαιρετικά)
Για το κροκάν αμυγδάλου και την επικάλυψη σοκολάτας
250 γρ. ζάχαρη λευκή
200 γρ. αμύγδαλα λευκά
300 γρ. κουβερτούρα
Ανοιχτή πίτα με κρέμα και μήλα, με φύλλο κρούστας για γλυκά
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο για περίπου 30 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 10 έως 15 λεπτά. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για αέρινους κουραμπιέδες!
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Πλάθουμε σε μπαλάκια 20 γρ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας ένα δάχτυλο απόσταση το ένα απ’ το άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Τρία light γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε στην καραντίνα
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πολύ καλά. Ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την άχνη.
Για το κροκάν αμυγδάλου, Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε όσοι ποσότητα ζάχαρης μπορούν να πιάσουν τα δύο μας δάχτυλα στο κέντρο του τηγανιού και μόλις αυτή αρχίσει να λιώνει, πασπαλίζουμε σταδιακά μικρή ποσότητα ζάχαρης και όταν αυτή λιώνει προσθέτουμε και άλλη. Μόλις η ζάχαρη έχει λιώσει και έχει δημιουργηθεί μια ωραία καραμέλα προσθέτουμε τα σπασμένα αμύγδαλα και με μία μαρίζ τα ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά μέχρι να σφίξει.
Ψιλοκόβουμε το κροκαν με ένα μαχαίρι ή εναλλακτικά το χοντρό κόβουμε σε ένα multi.
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και μόλις αυτή έχει λιώσει εντελώς προσθέτουμε το κροκαν. Βυθίζουμε τους κουραμπιέδες μέσα στην σοκολάτα και με δύο πιρούνια τους μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Πηγή: Στη Φωλιά των ΚΟΥ-ΚΟΥ