Backstage24.gr
Γεύσεις

Σουπιές κρασάτες

Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα γι αυτό σε όλα τα νησιά τις προτιμούν όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, ψητές, τηγανητές, κρασάτες, στιφάδο, με σπανάκι ή με χόρτα και ρύζι.

Υλικά 

4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές, ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα τους θαλασσινά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα και όταν μαγειρεύουν σωστά το φαγητό είναι εξαιρετικό και το αποτέλεσμα μοναδικό.

Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.

Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιουν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.

Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.

Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.

Μυστικά για τις σουπιές
-Οι φρέσκες σουπιές έχουν μελάνι και θέλει λίγο προσοχή για να τι αφαιρέσετε χωρίς να πεταχτεί και να λερωθεί το δέρμα ή τα ρούχα σας.

-Σίγουρα θα φορέσετε γάντια και σίγουρα αν για λίγη ώρα βάλετε τις σουπιές στην κατάψυξη, θα σφίξει το σακουλάκι της μελάνης που βρίσκεται μέσα στη σουπιά. Έτσι θα το τραβήξετε και θα αφαιρέσετε ολόκληρο χωρίς να τρέξει.

-Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύτιμο τόσο για το χρώμα του όσο και για την θαλασσινή γεύση του.

-Μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στην συνταγή ή να το κρατήσετε για να φτιάξετε ριζότο ή φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.

-Όλο το μυστικό στο μαγείρεμα της σουπιάς είναι το σιγανό μαγείρεμα για να μαλακώσει

-Οι κρασάτες σουπιές σερβίρονται σκέτες σαν μεζές ή σαν κυρίως πιάτο, με ρύζι, κους κους, πλιγούρι, κριθαράκι ή πατάτες τηγανητές.

-Όταν βρείτε φρέσκες σουπιές καθαρίστε τες, πλύνετε και στεγνώστε τες σε σουρωτήρι. Αποθηκεύστε τες σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη. Διατηρούνται για πολλούς μήνες.

-Οι σουπιές που μπαίνουν στην κατάψυξη όταν αποψυχθούν θα είναι πιο μαλακές.

Πηγή: argiro.gr

Related posts

Σεφουκλωτή Νάξου (Νηστίσιμη πίτα με σέσκουλα)

paraskevi.eustathiou

Κουλουράκια με κρασί και ελαιόλαδο

paraskevi.eustathiou

Πένες φούρνου με τυριά και μπέικον

paraskevi.eustathiou

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου