Backstage24.gr
Γεύσεις

Σουπιές στιφάδο

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που ειδικά την περίοδο της νηστείας αντικαθιστά το κρέας στα τραπέζια μας.

Υλικά 

1 κιλο σουπιές
1/2 φλ. ελαιόλαδο
6 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
5-6 μικρά ξερά κρεμμύδια (ολόκληρα)
2 σκ. σκόρδο
1/4 φλ. ξύδι από κρασί
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
5-6 αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου (λιωμένα)
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Οι σουπιές στιφάδο με κρεμμύδια και κόκκινη σάλτσα, είναι από τα αγαπημένα φαγητά της νηστείας και μη. Σε πολλές περιοχές παραλείπουν τη ντομάτα αλλά βάζουν μόνο το μελάνι της σουπιάς και έτσι παίρνει ένα βαθύ σκούρο χρώμα το στιφάδο.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να βγάλουν πρώτα τα ζουμιά τους και στη συνέχεια τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Με τα να πιουν οι σουπιές όλα τα υγρά τους, ενισχύουμε τη γεύση του θαλασσινού στο στιφάδο.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα και ολόκληρα. Ροδίζουμε τα κρεμμύδια για 5-6΄ και προσθέτουμε τα σκόρδα. Σοτάρουμε για 1΄, προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1΄. Σβήνουμε τις σουπιές με το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί στο μισό του όγκου του.

Προσθέτουμε τις ντομάτες κι ελάχιστο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και μπόλικο πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα κομμένα κρεμμύδια και τα κομμάτια να μείνουν ολόκληρα.

Οι σουπιές θα μαλακώσουν και θα μελώσει η σάλτσα τους σε περίπου 45΄. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού.

Πηγή: argiro.gr

Related posts

Τάρτα με μαρμελάδα φράουλα και φουντούκια

paraskevi.eustathiou

Corndogs

paraskevi.eustathiou

«London Olive Awards»: Τα κορυφαία ελαιόλαδα του κόσμου δίνουν ραντεβού στο Λονδίνο!

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου