Backstage24.gr
Γεύσεις

Σπανακόπιτα

Οι πίτες στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τις συναντάμε σε κάθε τόπο και παραλλαγή!

Υλικά

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 κ.τ.σ ξύδι
χλιαρό νερό όσο πάρει (1 κούπα περίπου)
1 κ.τ.σ αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
2 πράσο
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.τ.σ αλεύρι
3 αυγά
½ κιλό φέτα

Εκτέλεση

Για το φύλλο:

Μια καλή ζύμη γίνεται πάντα στο χέρι.
Βάζουμε λοιπόν σε βουναλάκι το αλεύρι και σε μια λακκούβα στο κέντρο ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Αν κολλάει στο χέρι μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη για να μη ξεραθεί και την αφήνουμε για όση ώρα χρειαστεί να κάνουμε τη γέμιση μας(1 ώρα περίπου).
Έτσι θα μπορέσει να ανοίξει καλύτερα το φύλλο και να μη ‘μαζεύει’ όταν προσπαθούμε να το ανοίξουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο, ανοίγουμε και τα δύο φύλλα στο μέγεθος του ταψιού.

Για τη γέμιση:

Το σπανάκι θέλει πολύ καλό πλύσιμο γιατί μαζεύει χώμα στα φύλλα του. Θέλει τουλάχιστον 3 αλλαγές νερού στη λεκάνη (δεν είναι αρκετό το τρεχούμενο νερό μόνο).
Στραγγίζουμε σε τρυπητό και μετά κόβουμε με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια. Αλατίζουμε και αφήστε να στεγνώσει καλά(το αλάτι βοηθάει να βγάλει όλα του τα υγρά έτσι ώστε να μη τα βγάλει μετά στην πίτα και πανιάσει το φύλλο).
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, το πράσο και τον άνηθο. Βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο. Αφήνουμε να αχνιστούν όχι να τσιγαριστούν, στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις και ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος του.
Ρίχνουμε το αλεύρι για να μαζέψει τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και ανακατεύουμε για 2 ακόμη λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε χοντροσπασμένη τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε .
Αφού έχουμε βάλει το κάτω φύλλο στο ταψί, βάζουμε τη γέμιση από πάνω να απλωθεί σε όλο το ταψί και από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο.
Κάνουμε τρύπες ανά διαστήματα στο ταψί με ένα μαχαίρι για να βγαίνουν οι ατμοί από εκεί, λαδώνουμε το φύλλο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.
Οι πίτες γενικά είναι έτοιμες όταν τις κουνάμε μέσα στο ταψί και ξεκολλάνε.

Πηγή: petros-syrigos.com

Related posts

Kολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί

paraskevi.eustathiou

Kοκτέιλ: Ώρα για… «Mai Tai»

Αναστάσης Δαφνής

Σορμπέ καρπούζι

paraskevi.eustathiou

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου