Backstage24.gr
Επικαιρότητα

Στέλιος Πέτσας: Θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την χώρα σε ότι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την οικονομία.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε για την στήριξη της κυβέρνησης στον Πολιτισμό λέγοντας πως «εξετάστηκε το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο -από αυτό που ήδη έχουμε κάνει- για να στηρίξουμε τον Πολιτισμό. Όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις, περίπου 45.000 άνθρωποι του καλλιτεχνικού, πολιτιστικού χώρου, εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο στους πληττόμενους. Περίπου 20.000 είναι αυτοί που λέγονται «ειδικές κατηγορίες», κυρίως ωρομίσθιοι, από μουσικούς, ηθοποιούς, ταξιθέτες, κ.ά. οι οποίοι έχουν ενταχθεί και αυτοί στα 800 ευρώ, με ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα και θα πάρουν τα χρήματα σε λίγες μέρες. Δηλαδή, 65.000 είναι στο καθεστώς των 800 ευρώ. Υπάρχουν οι υπόλοιποι που ήταν άνεργοι πριν τον κορονοϊό και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για περίπου 160.000 θέσεις, μέσα από τις οποίες μπορούν να βρουν θέση και οι άνεργοι του καλλιτεχνικού κόσμου. Αύριο θα έχουμε μια παρουσίαση από την κυρία Μενδώνη -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- στην οποία θα εξειδικεύσει δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, ποια προγράμματα μπορεί να αφορούν ανθρώπους από τον πολιτιστικό χώρο για δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού μέσα στο Καλοκαίρι, μετά και την ενίσχυση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού με 15 εκατ. ευρώ. Και δεύτερον, πώς σχεδιάζουμε να δούμε το θέμα εποχικότητας, που είναι κυρίως τα φεστιβάλ και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Υγειονομικής Επιτροπής και με τις κατευθύνσεις που εκείνη θα δώσει».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Είναι αρκετά πολύπλοκο το θέμα. Είναι άλλο ζήτημα οι χώροι με αριθμημένες θέσεις όπου είναι ευκολότερος ο έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων και άλλο οι χώροι που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις. Και για τα δύο υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και θα τα δείτε αυτά αναλυτικά αύριο. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ξέρουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι άλλων κλάδων, πχ του τουριστικού, ότι εφόσον συνεχίζονται διοικητικές αναστολές και δεν θα μπορούν να δουλέψουν ή υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους, θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας, πάντα με κανόνες, η οποία θα είναι οριζόντια. Πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους, ότι εφόσον υπάρξει ένα κατάστημα ή ένας κλάδος της οικονομίας που είναι κλειστός, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, είτε γιατί έχει πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου, θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας για αρκετό χρονικό διάστημα».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και τόνισε πως «Θα συνεχίσουμε -τις επόμενες ημέρες- τη γενική σύσταση να προσέχουμε, να τηρούμε αποστάσεις, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να είναι στο λεξιλόγιό μας ως οριζόντια σύσταση, αλλά θα υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις όπου αυτό χρειάζεται. Δηλαδή, θα έχουμε τις γενικές συστάσεις και θα έχουμε και τοπική παρέμβαση, αν αυτό χρειάζεται. Δεν είμαστε στη φάση της απαγόρευσης. Είμαστε στη φάση της ενημέρωσης, της πειθούς. Αυτό που μας συντρόφευε τον προηγούμενο ενάμιση μήνα, μπορεί να μας συντροφεύσει για λίγο καιρό ακόμα. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί, όπως και οι άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία έχουν μειωθεί, όπως και οι διασωληνωμένοι. Όπως και οι ανάγκες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όλα αυτά έχουν μειωθεί πάρα πολύ, σε σχέση με την κορύφωση που ήταν τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Άρα, πάμε καλά. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα και το επόμενο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό θα πηγαίνουμε σταδιακά, βήμα-βήμα».

Για ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός Νομού, τουλάχιστον, για αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι τις 18 Μαΐου. Θα επαναξιολογήσουμε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το θέμα αυτό, και εφόσον όλα τα πράγματα πηγαίνουν καλά, όπως πηγαίνουν μέχρι και σήμερα, θα υπάρξει αυτή η απελευθέρωση. Όποιος θέλει, σήμερα, για λόγους δουλειάς να μετακινηθεί εκτός Νομού, με τη βεβαίωση του εργοδότη του, μπορεί να το κάνει. Αυτό που θέλει προσοχή είναι όταν θα αρχίσουν οι μετακινήσεις, για παράδειγμα, από ένα αστικό κέντρο για να πάει κάποιος στο χωριό του, να μην το κάνει συχνά. Δηλαδή, θα ήταν προτιμότερο να μείνει εκεί για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην έχουμε συνεχώς μετακινήσεις από μια περιοχή σε άλλη, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του ιού. Σε αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις μέσα στις επόμενες ημέρες».

Την ίδια στιγμή ο κ. Πέτσας μίλησε και για την εστίαση υπογραμμίζοντας πως «Θα υπάρχουν κανόνες που θα επιτρέπουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, ιδίως στον εξωτερικό χώρο. Αυτό θα γίνει με την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα προσφέρουν οι Δήμοι, χωρίς αύξηση των τελών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία θα μπορούν, τηρουμένων των αποστάσεων να υπάρχουν τραπέζια. Αν έχουμε μία πλατεία, ενδεχομένως, θα μπορεί ο Δήμος να δώσει περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να υπάρχει πάντα πρόσβαση για μία μητέρα με ένα καροτσάκι ή για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κινητικά προβλήματα. Άρα, εκεί που θα υπάρξει ένας δημόσιος χώρος, όπως η πλατεία, θα έχουμε περισσότερα τετραγωνικά. Εκεί που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί είναι ένα πεζοδρόμιο για παράδειγμα, υπάρχει και η σκέψη -πάντα με ευθύνη των Δημάρχων οι οποίοι ξέρουν καλύτερα την τοπική χωροταξία και πού συγκεντρώνεται ο κόσμος- να δοθεί επιπλέον χώρος στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, έστω και για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό είναι μέσα στο πλάνο. Επίσης, υπάρχει και η διάσταση των εσωτερικών χώρων, γιατί όλα τα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Εκεί κάνουμε μία προσπάθεια να αυξηθεί ο εσωτερικός χώρος, ο οποίος θα μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος».

Τέλος έκλεισε λέγοντας ότι «οι μειώσεις των επιβαρύνσεων, γενικά, είτε αυτές είναι φορολογικές είτε ασφαλιστικές, είναι πάνω στο τραπέζι. Ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε με πολλή προσοχή, είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, όπως του Φ.Π.Α.. Αλλά αυτό πρέπει να το διακρίνει κανείς, αν μιλάμε για κάτι που είναι προσωρινό ή αν είναι κάτι μόνιμο. Το έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στο παρελθόν και στη χώρα μας το 2013-2014. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η βασική κατεύθυνση για το τουριστικό πακέτο, δηλαδή κατάλυμα και εστίαση, ήταν να πάει ο Φ.Π.Α. αρχικά στο 13% και μετά στο 11%. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, λοιπόν, παραμένει. Το τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα, για να αντιμετωπίσουμε τον μειωμένο τζίρο που συνδέεται με την άφιξη λιγότερων επισκεπτών στη χώρα μας, αλλά και με την αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορονοϊός, αυτό θα το δούμε. Είναι θέμα των αμέσως επόμενων ημερών αυτές οι αποφάσεις, γιατί συνδέονται και με το ξεδίπλωμα της οικονομικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε αυτή τη Δευτέρα την πρώτη απελευθέρωση από το lockdown, συνεχίζουμε την ερχόμενη Δευτέρα και βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες, θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».

Related posts

Πέτσας: “Με κανόνες ανοίγουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις…” (BINTEO)

paraskevi.eustathiou

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η νέα ανάρτηση του για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ)

paraskevi.eustathiou

ΣΟΚ: Επιβάτης υπέστη καρδιακό επεισόδιο – Σταμάτησε ο Ηλεκτρικός στον “Ταύρο”

paraskevi.eustathiou

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live