Backstage24.gr
Υγεία & Ομορφιά

Στόχοι: Γιατί αποτυγχάνω συνήθως να τους πραγματοποιήσω;

Η αποτυχία και η αναβλητικότητα τα πιο ισχυρά εμπόδια

Οι περισσότεροι άνθρωποι, θέτουμε αρκετούς στόχους στην καθημερινότητά μας. Κατά την διάρκεια, όμως της υλοποίησής τους, ή ακόμα πριν κάνουμε την απαιτούμενη προσπάθεια, απογοητευόμαστε, βάζοντας εμείς στον εαυτό μας ένα σωρό δικαιολογίες (δεν είναι αυτό για μένα, δεν μου ταιριάζει, είναι πολύ δύσκολο κ.τ.λ). Σκέψεις που μεταδίδουν αρνητικότητα και εμποδίζουν, μάλιστα, τις ιδέες μας να γίνουν πράξη.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας;

Η συνταγή της… αποτυχίας

Παρόλο, που μπορεί να νιώθεις μεγάλη θέληση για αλλαγή και για στοχοθεσία κατά καιρούς, τελικά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί τελικά να μείνεις στη θεωρία αδυνατώντας να περάσεις στην πράξη. 

Για ποιό λόγο όμως αποτυγχάνεις να επιτύχεις τους στόχους σου;   

  • Πιέζεις τον εαυτό σου για μεγάλες αλλαγές. Καταλαβαίνω ότι ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος αλλά ο υπερβάλων ζήλος δεν βοήθησε ποτέ κανένα. Είναι σχεδόν αδύνατο για παράδειγμα να πιέσεις ξαφνικά τον εαυτό σου να πηγαίνει στο γυμναστήριο κάθε μέρα από τη στιγμή που δεν ασχολείσαι καθόλου με τη γυμναστική.
  • Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους.  Όταν οι στόχοι είναι δύσκολο να υλοποιηθούν σου δημιουργείται η αίσθηση αποτυχίας που οδηγεί σε πιο γρήγορη παραίτηση. 
  • Τα παρατάς εύκολα. Παραιτείσε με την πρώτη αποτυχία π.χ. στην προσπάθειά σου να κόψεις το κάπνισμα εγκαταλείπεις και θεωρείς ότι εφόσον δεν τα κατάφερες άμεσα να πετύχεις το στόχο σου δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Κι όμως. Γιατί να μη συνεχίσεις να προσπαθείς;  

Και η συνταγή της επιτυχίας

Τι χρειάζεται επομένως να αλλάξεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να υλοποιήσεις τους στόχους σου.

  • Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρεις να θέσεις μικρούς στόχους που μπορείς πιο εύκολα να τους επιτύχεις, γεγονός το οποίο θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα σε κάνει σταδιακά να προχωρήσεις και σε δυσκολότερους. Αν κατακτήσεις έναν μικρό στόχο θα νιώσεις επιτυχία, η οποία θα δυναμώσει τη διάθεσή σου να συνεχίσει προς έναν νέο στόχο σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί.
  • Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.  Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι δε ζούμε σε έναν κόσμο μόνοι μας και ότι η σύγκριση είναι αναπόφευκτη μεταξύ μας. Είναι όμως λειτουργική; Μην μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους διότι πολύ απλά κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του χαρίσματα. Επίσης ο καθένας μας χρειάζεται διαφορετικούς χρόνους για να πετύχει κάτι, οπότε μην απογοητεύεσαι αν κάποιος έχει καταφέρει κάτι και εσύ όχι ακόμα. Συνέχισε την προσπάθεια και το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έρθει.   
  • Άσε πίσω σου την αναβλητικότητα. Καταλαβαίνω ότι κάθε νέα πρόκληση, κάθε νέος στόχος σε αγχώνει και σε τρομάζει. Προσπάθησε, όμως, να αντιμετωπίσεις την πρόκληση αυτή χωρίς καθυστερήσεις.  Ξέχνα την αναβλητικότητα και λάβε δράση. Σίγουρα θα νιώθεις έντονο άγχος εκείνη τη στιγμή, αλλά όταν καταφέρεις αυτό που θες θα νιώσεις πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. 
  • Δημιούργησε έναν υποστηρικτικό κύκλο. Είναι σημαντικό να περιβάλλεσαι από ανθρώπους -είτε φίλους είτε συγγενείς- που πιστεύουν σε σένα και ενθαρρύνουν την προσπάθειά σου να πετύχεις τους στόχους σου. Οτιδήποτε τοξικό, απομάκρυνε το από τη ζωή σου. 
  • Επαναξιολόγησε τους στόχους σου. Δεν έχεις υπογράψει κανένα συμβόλαιο σταθερότητας με τους στόχους σου. Αν κρίνεις ότι πρέπει να τροποποιήσεις έναν στόχο, κάν’ το. Δεν είναι κάτι αρνητικό το να επανπροσδιορίσεις κάποιους από αυτούς προκειμένου να αυξήσεις τις πιθανότητες να τους πετύχεις. 

Να θυμάσαι ότι κανένας στόχος δεν πραγματοποιείται χωρίς δέσμευση. Προσηλώσου στους στόχους σου με επιμονή και υπομονή και θα μπορέσεις να τους πραγματοποιήσεις γρήγορα. 

 

Πηγή:ThriveGlobal.gr

 

Related posts

“Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ” να φας πριν από την προπόνηση για καλύτερα αποτελέσματα

editor

8 γιατροσόφια της… γιαγιάς για το κρύωμα!

Αναστάσης Δαφνής

Πέντε βήματα για τέλεια φρύδια

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live