Backstage24.gr
Επικαιρότητα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αξιοποιείτε την κρίση ως ευκαιρία να περάσετε ρυθμίσεις για μεγάλα συμφέροντα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι περνάμε μια πρωτόγνωρη κρίση που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Η αλήθεια είναι πρόσθεσε ότι οι πολίτες και όσοι δίνουν μάχη βρέθηκαν μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις.

Καμία εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι αυτοί που σήμερα η κυβέρνηση αποκαλεί ήρωες τους είχαν καταδικάσει σε τριτοκοσμικές αμοιβές. Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ ότι η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο. Και το λέω με τη θετική έννοια του όρου. Στην χώρα μας το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπάρκεια. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ήταν όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Όλος αυτός ο κόσμος ο ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων δεν μας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για παιχνίδια στις δικές του πλάτες.

Και πρόσθεσε: Χρόνο μας έδωσε για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο. Και γι’ αυτό έχετε να λογοδοτήσετε. Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ ελάχιστα προστέθηκαν. Αυτά με τους αναπνευστήρες δεν είναι ΜΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μη πληρωμή υπερωριών στο προσωπικό και για το ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα. Αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Τι ανέφερε για τα τεστ

Αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. Πορευόμαστε στα τυφλά με τα μάτια δεμένα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε επίσης γιατί θα ανοίξουν Γυμνάσια και οι δυο τάξεις του Λυκείου. Στο θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα εσείς παίρνετε μια απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους.

Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει. Αναρωτήθηκε γιατί τον Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες και τώρα δεν είναι. Γιατί τώρα η μάσκα που ήταν αχρείαστη είναι τώρα επιβεβλημένη και θα επιβάλλονται και πρόστιμα. Υπεύθυνη στάση δεν την λες αλλά αλλοπρόσαλλη με μεγάλη δόση κομματικής μεροληψίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την περίσταση για να νομοθετεί και να περνάει τροπολογίες εξυπηρετήσεων.

Στη συνέχεια μίλησε για ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Οργανισμού διερωτώμενος πως έδωσε η κυβέρνηση 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, παρακάμπτοντας την Διαύγεια, σε μια εταιρεία που συνεργαζόταν με το κόμμα σας προεκλογικά.

Απόπειρα εξαγοράς των ΜΜΕ

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε επίσης που πάνε τα λεφτά. Δήθεν για να μας ενημερώσουν για την πανδημία και σε site με έδρα τις ΗΠΑ;

Μίλησε για απόπειρα εξαγοράς και επιβράβευσης των φρονίμων και συνετισμού των ατάκτων. Αυτό είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αγορά εργασίας μίλησε για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Με βάση αυτό το σχέδιο, είπε, και όχι με βάση κάποιες λάθος επιλογές μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους. Αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις. Όλα αυτά ήταν δικές σας επιλογές με ιδεολογικό πρόσημο, ανέφερε.

Έπειτα τόνισε ότι αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Το τι δούλεψε και τι όχι βγείτε να ρωτήσετε την αγορά. Τον λογαριασμό θα τον δούμε, είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός μίλησε με υπεροψία για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για εμπροσθοβαρή και οριζόντια στήριξη της εργασίας. Όλους αυτούς που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Στα αιτήματα του Νότου για χρηματοδότηση εσείς απαντάτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;

Για την ύφεση είπε ότι αν είναι στο 4% όπως είπε ο κ. Στουρνάρας του το χαρίζει. Αν είναι όμως παραπάνω τότε θα έχει την υπογραφή του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των voucher. Το αποκάλεσε σκάνδαλο. Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, που τους είχατε κάνει σημαία προεκλογικά με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία.

Επίθεση για τον Βρούτση και τα ΚΕΚ

Και ρώτησε: Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Και αν δεν ξέρατε γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στην θέση του; Στέλνετε λάθος μήνυμα στους άλλους υπουργούς.

Μίλησε επίσης για απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, και άλλα υπουργεία. «Φιλικές» εταιρείες που ξαφνικά άλλαξαν αντικείμενο και άρχισαν να παίρνουν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για απολυμάνσεις στις φυλακές! Η κοινωνία δεν είναι κουφή και τυφλή.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: Η κρίση είναι ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη. Αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο.

Να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων.

Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών.

Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.

Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς με την πολιτική σας έχετε εκ νέου οδηγήσει.

Ομιλία στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης

Ομιλία στη #Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. #Vouli #Covid19

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Related posts

Ξεκαθάρισε ο Μητσοτάκης: Πότε θα γίνει ανασχηματισμός και εκλογές – Τι πραγματικά έγινε στον Έβρο

paraskevi.eustathiou

Κ.Καραμανλής: Νέα αποκάλυψη για την χρήση των μασκών στα ΜΜΜ

paraskevi.eustathiou

Μητσοτάκης: Τρίμηνη παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας – Θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους

paraskevi.eustathiou

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live