Gossipstory.gr
Γεύσεις

Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

Λίγο πιο απολαυστικό από το συνηθισμένο γαλακτομπούρεκο!

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα:

200 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Φουντούκια, θρυμματισμένα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα:

1.200 ml γάλα, πλήρες
300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
3 αυγά, μέτρια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
400 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Χυμό από 1 πορτοκάλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας.
Μόλις δούμε ότι το σιρόπι αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα: Έπειτα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε. Αφού λιώσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.

Κατόπιν, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τα 150 γρ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
Ύστερα, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει πλήρως.

Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35×25 εκ.

Αμέσως μετά, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε η μισή του πλευρά να βρίσκεται έξω από το σκεύος και το πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταψιού.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο στη μέση του ταψιού, το πασπαλίζουμε με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Έπειτα, απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης πασπαλίζουμε με βούτυρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, αδειάζουμε το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε τα φύλλα με ένα ίσιο μαχαίρι.
Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φουντούκια.

 

Πηγή:giorgostsoulis.com

Related posts

Κολοκυθάκια γεμιστά με γαλοπούλα και μανιτάρια

editor

Κοτόπιτα με ζύμη κουρού

Γιάννης Μαυρίδης

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα!

editor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live