10 κανόνες ασφαλείας για το σώμα που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Το παιδί σας γνωρίζει τους κανόνες ασφαλείας;

Με τα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ να βεβαιωθούμε, ότι το παιδί μας γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο πώς να αποφεύγει τις χειρονομίες που μπορεί να το κάνουν να νιώσει άσχημα, αλλά και τί πρέπει να κάνει σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας ή μη, γίνει τόσο πιεστικός, ώστε να το φέρει σε δύσκολη θέση.

Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πώς το παιδί σας γνωρίζει τους 10 παρακάτω κανόνες:

  1. Μάθετε στο παιδί σας τη σωστή ορολογία για το κάθε μέρος του σώματος του.
  2. Εξηγήστε του, ότι τα ιδιωτικά μέρη του σώματος του είναι αυτά που καλύπτονται από το εσώρουχο του.
  3. Πείτε του, ότι τα μέρη αυτά δεν μπορεί να τα βλέπει και να τα αγγίζει κανείς. Επαναλαμβάνετε συχνά στο παιδί, ότι το σώμα του ανήκει μόνο σε εκείνο.
  4. Εξηγήστε στο παιδί σας, ότι ούτε εκείνο έχει δικαίωμα να αγγίξει ποτέ τα ιδιωτικά μέρη του σώματος του κάποιου άλλου παιδιού ή ενήλικα, ακόμα και αν του το ζητήσουν.
  5. Εξηγήστε στο παιδί σας ποια είναι τα πρώτα προειδοποιητικά συμπτώματα που στέλνει το σώμα όταν βρίσκεται σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις ή όταν νιώθει άβολα. Δείτε στην εικόνα ποια είναι συνήθως αυτά:
  6. Πείτε στο παιδί σας να φωνάξει «Σταμάτα» ή «Όχι» απλώνοντας τα χέρια του, αν κάποιος αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος του ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος του που δεν του αρέσει. 
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.