Backstage24.gr
Ψυχολογία ψυχολογικά

11 σημάδια ότι πάσχετε από αγχώδη διαταραχή

Τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι πιέσεις που δεχόμαστε από τον περίγυρό μας, μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά στη ψυχολογία του ανθρώπου.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του σώματος και την υγεία μας. Ποια είναι τα συμπτώματα όμως που μας βοηθούν να εντοπίσουμε ότι πάσχουμε από αγχώδη διαταραχή;

1.Υπερβολική ανησυχία

Σήμα κατατεθέν για την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή  (GAD) είναι οι έντονες σκέψεις ανησυχίας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον ένα διάστημα 6 μηνών.

2.Αυπνία

Αν στριφογυρίζετε κάθε βράδυ στο κρεβάτι σας ή αν ξυπνάτε σε συχνά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της νύχτας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από έντονη διαταραχή άγχους.

3.Παράλογοι φόβοι

Αν οι φοβίες σας διογκώνονται και σας δημιουργούν έντονη αναστάτωση, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, τότε αποτελούν ένα τύπο διαταραχής.

4.Ένταση των μυών

Η σταθερή ένταση των μυών (σφίξιμο στο σαγόνι, τρίξιμο δοντιών κ.α.) είναι δείγμα ότι τα άτομα που το παρουσιάζουν έχουν ζήσει με άγχος για αρκετά μεγάλο διάστημα.

5.Χρόνια δυσπεψία

Ο έντονος πόνος στο στομάχι, τα πεπτικά και εντερικά προβλήματα αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια ψυχοσωματικού, αφού έχουν αποκλειστεί παθολογικά αίτια.

6.Εσωστρέφεια

Η έντονη διάθεση να κλειστώ στον εαυτό μου , και παράλληλα η δυσκολία να συναναστραφώ προς τα έξω, αποτελεί ένδειξη αρχής αγχώδους διαταραχής.

7.Πανικός

Συναίσθημα φόβου και απελπισίας, αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδία, μούδιασμα στα άκρα, εφίδρωση και ζαλάδα αποτελούν ξεκάθαρα συμπτώματα.

8.Αναδρομές στο παρελθόν

Αν φέρνετε στο μυαλό σας συνεχώς τραυματικές εμπειρίες, που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε, σαν εμμονή, αποτελεί ένα ακόμα σημάδι.

9.Τελειομανία

Κρίνετε μόνιμα τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει;  Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα, ενώ παράλληλα παραπονιέστε ότι όλα είναι πάνω σας; Μια ατέρμονη τελειομανία.

10.Καταναγκαστικές Συμπεριφορές

Τσεκάρω πολλές φορές αν έκλεισα την πόρτα, αν έσβησα την κουζίνα. Σε σημείο που εάν δεν το τσεκάρω να νιώσω ασφάλεια, επιστρέφω να το δω με τα μάτια μου.

11.Αμφιβολίες

Μου είναι φύση αδύνατον να πάρω πρωτοβουλίες. Χρειάζομαι πάντα μια δεύτερη άποψη, συνήθως από κοντινό συγγενικό πρόσωπο.

Related posts

Πώς τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν την ενήλικη ζωή;

editor

Τι είδους εραστές είστε;

supervisor

7 σημάδια για να διαπιστώσετε αν έχετε σχέση με έναν Νάρκισσο!

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live