Backstage24.gr
Ταξίδια

Νάξος: Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ

«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ»έγραψε ο λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης..

Ο λόγος για το υπέροχο νησί της Νάξου! Η φύση του εμπνέει όχι μονό τους καλλιτέχνες αλλά τον κάθε επισκέπτη, με την αυθεντικότητα, τον πλούτο και την απλότητά της. Η εναλλαγή είναι μεγάλη. Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά. Οι κάμποι ακουμπούν σε απαλές αμμουδερές παραλίες, με κέδρους και αλμυρίκια. Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται κτήματα και περιβόλια.

Γύρω από το νησί υπάρχουν απερίγραπτης ομορφιάς υποβρύχια οικοσυστήματα, με τεράστια εναλλαγή βυθού, ύφαλοι και ξέρες γεμάτοι ζωή, λιβάδια ποσειδωνίας με πλάκες χρωματιστές και κοράλλια. Ακολουθήστε λοιπόν μια διαδρομή, θαλάσσια ή στεριανή και αφεθείτε στη μαγεία της ναξιώτικης φύσης, που ενθουσιάζει τον επισκέπτη, κάθε εποχή του χρόνου..
naxos

Η Νάξος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία, που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, περνά από τη Βυζαντινή περίοδο και τα μεσαιωνικά χρόνια και φτάνει μέχρι τον 18ο και 19ο αιώνα. Το νησί είναι γεμάτο πύργους χτισμένους με πέτρα Νάξου, όπως ο πύργος Μπελόνια στο Γαλανάδο, οπύργος Μπαρότσι στη Φυλωτή και πολλοί άλλοι.

Πορτάρα, Χώρα

portaria

‘Ενα από τα διασημότερα μνημεία στη Νάξο είναι η Πορτάρα, μία τεράστια πύλη που έχει διασωθεί έως σήμερα από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκες τον 6ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στο βόρεια του λιμανιού και είναι εμφανής από τα καράβια καθώς πλησιάζουν τη Νάξο.

Κάστρο Νάξου και Πύργος Γλέζου, Χώρα

kastro naxos

Το κάστρο της Νάξου χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας. Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο πάνω σε ένα λόφο, που ουσιαστικά αποτελεί τη φυσική ακρόπολη της Χώρας. Τα τείχη διατηρούνται ακόμα και σήμερα και σχηματίζουν ένα πεντάγωνο με 3 κύριες πύλες που οδηγούν στο εσωτερικό του κάστρου. Ο πύργος έχει 4 ορόφους.

Αρχαιολογικό Μουσείο, Χώρα

arxaiologiko mouseio

Το Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου βρίσκεται στη Χώρα και φιλοξενεί έργα και αντικείμενα από την ύστερη Νεολιθική εποχή μέχρι τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια.

Ανοιχτά: Τρίτη με Κυριακή, 08.00 με 17.00.

Εισιτήρια: 3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ, δωρεάν είσοδος για άτομα κάτω των 18.

Πύργος Χιμάρου, νοτιοανατολική Νάξος, Ζας

purgos xeimarou

Ο Πύργος Χιμάρου είναι παρόμοιος με όλους του πύργους που μπορεί κανείς να βρει στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι το εντυπωσιακό ύψος του που αγγίζει τα 15 μέτρα. Το εξωτερικό του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με το εσωτερικό και είναι κυκλικό και φτιαγμένο από τοπικό μάρμαρο.

‘Ιρια – Ιερό Διονύσου και εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Λιβάδι

iria, naxos

Η ‘Ιρια είναι μία περιοχή κοντά στο χωριό Λιβάδι και αποτελεί ιερό τόπο του Αιγαίου. Ήταν αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο και ο ναός του εκεί έχει εν μέρει αποκατασταθεί. Αργότερα στην ίδια περιοχή χτίστηκε εκκλησία αφιερωμένη στον ‘Αγιο Γεώργιο και έτσι σήμερα υπάρχουν εμφανής κατάλοιπα όλων των ναών.

Σαγκρί – Ναός Γυρούλα

sagkri, naos gyroula

Ο ναός του Γυρούλα χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τον τύραννο της Νάξο, τον Λυγδάμη. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα αρχιτεκτονικής γιατί διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση το μάρμαρο με το οποίο είναι χτισμένος. Ο ναός ήταν τελεστήριο για τον εορτασμό αρχαίων μυστηρίων, ενώ στα βυζαντινά χρόνια μετατράπηκε σε βασιλική από την οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα ένα κομμάτι της.

Εκκλησία Παναγιάς Δροσσανής, Μονή

panagia drosiani

Η εκκλησία της Παναγιάς της Δροσσανής είναι μία πρώιμη χριστιανική εκκλησία με 3 αψίδες και ένα τρούλο. Το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες που έχουν ως θέμα διάφορες ιστορίες των χριστιανικών χρόνων. Ανακαινίστηκε το 1964 και αποκαταστάθηκαν όλες οι τοιχογραφίες.

Εκκλησία Παναγίας Πρωτοθρόνου, Χάλκη

Εκκλησία Παναγίας Πρωτοθρόνου, Χάλκη

Η Παναγιά του Πρωτοθρόνου κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 9ου αιώνα και είναι μία εκκλησία σε σχήμα σταυρού με τρούλο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ακίνδυνου. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό προέρχονται από την πρώιμη χριστιανική, τη μεσοβυζαντινή και την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Γεωλογικό Μουσείο, Απίρανθος

Γεωλογικό Μουσείο, Απίρανθος

Το γεωλογικό μουσείο Νάξου βρίσκεται στον Απίρανθο, στον τελευταίο όροφο του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν μία πλούσια συλλογή σπανίων πετρωμάτων και αλάτων που εκτίθενται με ιστορική σειρά, αλλά και ανάλογα με τη γεωλογική τους σημασία. Τα εκθέματα προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Αγάλματα Κούρων στο Φλεριό και στον Απόλλωνα

Αγάλματα Κούρων

Κοντά σε αυτά τα δύο χωριά υπάρχουν μισοτελειωμένα αγάλματα αντρικών μορφών, οι γνωστοί Κούροι, που χρονολογούνται αγάλματα από τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ.

Παραλίες της Νάξου 

Κοσμικές, ερημικές, με άμμο ψιλή ή όχι, δυσπρόσιτες παραλίες με χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα νερά συνθέτουν το μοναδικό παζλ της ακτογραμμής της Νάξου.

Άγιος Γεώργιος

Άγιος Γεώργιος naxos
Η πλέον πολυσύχναστη παραλία της Νάξου, λόγω της γειτνίασής της με τη Χώρα, είναι ο Άγιος Γεώργιος. Η πλατιά, σιμιγδαλένια αμμουδιά με τα ρηχά νερά είναι ιδανική για οικογένειες. Είναι άριστα οργανωμένη και προσφέρεται για water sports.

Άγιος Προκόπιος

Άγιος Προκόπιος naxos
Από τις πιο φημισμένες και δημοφιλείς του νησιού. Χαρακτηριστικά της το πολύ λεπτό βοτσαλάκι που μοιάζει με άμμο και δεν κολλάει στο δέρμα και η κρυστάλλινη θάλασσα, που την κάνουν να μοιάζει με πελώρια πισίνα. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε μπάνιο, θαλάσσιες δραστηριότητες και φαγητό.

Αγία Άννα

Αγία Άννα naxos
Η απέραντη, χρυσή πλαζ της Αγίας Άννας αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Αγίου Προκοπίου. Highlights το δάσος με τους κέδρους που προσφέρει στους λουόμενους ανακουφιστική σκιά, καθώς και το γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα. Beach bars και ταβερνάκια με αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις περιμένουν να σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Πλάκα

plaka naxos
Από την Αγία Άννα ένας ομαλός χωματόδρομος θα σας οδηγήσει στην 4 χλμ. μήκους παραλία της ΠλάκαςΆλλοτε στέκι των hippies, ξεχωρίζει για το μαγευτικό σκηνικό που συνθέτουν η λευκή, ψιλή άμμος, οι ψηλοί αμμόλοφοι και το απέραντο γαλάζιο.

Ορκός

orkos 2
Μακριά από τη βουή των κοσμικών πλαζ, λίγο μετά την Πλάκα προς τα νότια, ο Ορκός θα σας ενθουσιάσει με την ομορφιά του. Οι συνεχόμενοι, μικροί και σκιεροί όρμοι, καθιστούν την περιοχή ιδανική για prive βουτιές!

Μικρή Βίγλα

Μικρή Βίγλα naxos
Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο υπέροχες, μεγάλες αμμουδιές -της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου- που χωρίζονται από ένα βράχο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ τις έχουν ανάγει σε meeting point όσων επιδίδονται σε windsurfing.

Καστράκι

καστρακι ναξος
Ακριβώς μετά τη Μικρή Βίγλα, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, το Καστράκι προσφέρει ένα γαλήνιο σκηνικό, με αμμόλοφους, κέδρους και καθαρά νερά. Πολλές φορές προτιμάται και από γυμνιστές. Αν επιθυμείτε ξαπλώστρα, πηγαίνετε νωρίς μιας και υπάρχουν ελάχιστες.

Γλυφάδα

glifada naxos
Στο δρόμο Χώρας-Αλυκού, θα συναντήσετε αυτή την τεράστια παραλία, που μοιάζει ερημική ακόμα και κατά τη διάρκεια της high season! Εδώ θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες, αλλά και ταβέρνες για να γευματίσετε.

Αλυκό

aluko naxos
Γνωστή και ως Χαβαή. Εξωτική ατμόσφαιρα, αμμόλοφοι και μικρές αμμουδιές πίσω από συστάδες κέδρων.. Αν είστε λάτρεις της απομόνωσης, εδώ θα βρείτε τον καλοκαιρινό σας παράδεισο!

Πυργάκι

pyrgaki naxos
Το Πυργάκι αποτελεί κομμάτι του παζλ της θεσπέσιας νοτιοδυτικής ακτής της Νάξου. Μπορεί να μην προσελκύει συνήθως τα πλήθη, αλλά επιβραβεύει εκείνους που το επιλέγουν, με την παραμυθένια τοποθεσία του και τα ρομαντικά δειλινά με θέα την Ηρακλειά.

Αγιασσός

agiasos naxos
Δύσκολα προσβάσιμη μέχρι πρότινος, η Αγιασσός είναι προστατευμένη ακόμα και από τους πιο ισχυρούς βόρειους ανέμους, ενώ τα νερά της είναι ρηχά και πεντακάθαρα. Στις ταβέρνες της περιοχής θα βρείτε νόστιμο σπιτικό φαγητό.

Καλαντός

kalantos naxos
Επιβιβαστείτε σ’ ένα από τα καραβάκια που οργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες για να γνωρίσετε τον απάνεμο φυσικό κόλπο του Καλαντού, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τη γαλήνια θάλασσα, στο νοτιότερο άκρο της Νάξου. Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τον κακοτράχαλο χωματόδρομο που ξεκινάει από το Φιλότι.

Αμπράμ

ampram naxos
Στη βόρεια πλευρά του νησιού, η μικρή αυτή παραλία με βότσαλο και πολύ πράσινο, φημίζεται για τα ζεστά νερά της. Θα τη συναντήσετε στο δρόμο από τη Χώρα προς τον Απόλλωνα.

Αμίτης

amitis naxos
Λίγο έξω από τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη, ο Αμίτης είναι μια μεγάλη, κατάλευκη αμμουδιά, χωρίς πολυκοσμία, που προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία. Εφιστούμε, ωστόσο, την προσοχή σας στα επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα.

Απόλλωνας

apollonas naxos
Η παραλία του Απόλλωνα, στη βορειοανατολική ακτή της Νάξου, εντοπίζεται στην άκρη του οικισμού και συνδυάζει βότσαλο με άμμο. Αφού απολαύσετε το μπάνιο σας μπορείτε να κάνετε μια στάση σ’ ένα από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια.

Λιώνας

lionas naxos
Πολύχρωμα, τεράστια βότσαλα και βαθιά νερά συνθέτουν το σκηνικό στον γραφικό κόλπο του Λιώνα, κοντά στα ορυχεία της σμυρίδας. Για να την προσεγγίσετε πρέπει να πάρετε τον φιδωτό, κατηφορικό δρόμο που ξεκινάει έξω από την Κόρωνο. Εντύπωση προκαλούν οι επιβλητικοί βράχοι που στέκουν πάνω από την παραλία.

Ψιλή Άμμος

psili ammos naxos
Μια ειδυλλιακή διαδρομή από τη Μουτσούνα θα σας οδηγήσει σ’ αυτή την παραλία, που έχει θέα στα Κουφονήσια και είναι ιδανική για «μοναχικές» βουτιές. Το κεδροδάσος πίσω από τη μεγάλη αμμουδιά και τα ψηλά δέντρα πάνω στους αμμόλοφους δίνουν μια εξωτική νότα στο τοπίο.

Πάνορμος

panormos naxos
Η πιο απομακρυσμένη ακτή του νησιού αποζημιώνει όσους διανύουν τα 54 χλμ. που τη χωρίζουν από τη Χώρα, με εικόνες που φέρνουν στο νου μέρη μακρινά κι ονειρεμένα. Φοινικιές στην άμμο κι ένας μικρός, προστατευμένος όρμος με σκουροπράσινα νερά είναι μόνο κάποια από αυτά που θα σας εντυπωσιάσουν στον Πάνορμο.

Δεν γίνεται να πάτε στην Νάξο και να  μην γευτείτε την τοπική κουζίνα!

Η Νάξος είναι το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και τα προϊόντα που παράγει είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότηταΗ νότια Νάξος, το Λιβάδι με τις εύφορες κοιλάδες της ενδοχώρας και τα γύρω χωριά, παράγουν μεγάλες ποσότητες σε πατάτες, φρούτα και λαχανικά. Η καταπράσινη κοιλάδα των Εγγαρών προσθέτει στην ετήσια συγκομιδή του νησιού μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών από τα απέραντα περιβόλια της, ενώ τα Σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου παράγουν το φημισμένο κρασί του νησιού.

Η Νάξος, όμως, είναι διάσημη και για το καλό της λάδι. Εδώ, καλλιεργούνται περισσότερα από 400.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία τα 200.000 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας. Και φυσικά δεν είναι μόνο τα γεωργικά προϊόντα, που έχουν κάνει γνωστή τη Νάξο στους καλοφαγάδες, αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα της, που είναι εξίσου αρίστης ποιότητας.

Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται εκατοντάδες κατσίκια και αρνιά, ενώ στο Λιβάδι εκτρέφονται κυρίως αγελάδες. Από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα Ναξιώτικα τυριά, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ξυνότυρο και η ξυνομυζήθρα.

Η Ναξιώτικη κουζίνα φημίζεται για την απλότητα, την ποικιλία μα πάνω από όλα για τις δυνατές γεύσεις της, που είναι αποτέλεσμα της πληθώρας φρέσκων υλικών, μυρωδικών, του εξαιρετικού ελαιόλαδου, των χορταρικών και της άριστης ποιότητας κρεάτων που διαθέτει το νησί. Μερικά από τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στη Νάξο είναι κόκορας κρασάτος, λεμονάτο με μοσχάρι, χοιρινό ή κουνέλι, κολοκυθοκορφάδες, παραδοσιακή τυρόπιτα, αρνάκι φρικασέ, χταπόδι κρασάτο, αστακομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι και καλαμάρι ψητό.

Κι επειδή οι Ναξιώτες φημίζονται για το κέφι και την μουσική τους παράδοση, δεν θα μπορούσαν παρά να συνοδεύουν τα γλέντια τους με το τοπικό τους λικέρ. Ο λόγος για το περίφημο λικέρΚίτρο, που προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων της κιτρίας και το οποίο καλλιεργείται μόνο στα εύφορα εδάφη της Νάξου. Στο Χαλκί μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό αποστακτήριο και να πληροφορηθείτε τα μυστικά παραγωγής του εξαιρετικού τοπικού λικέρ.

Όσον αφορά στις αγορές σας, μην παραλείψετε να αγοράσετε κάποιο χειροποίητο παραδοσιακό υφαντό, καθώς και κεραμικά αντικείμενα, που η κατασκευή τους έχει μακραίωνη παράδοση στο νησί. Όπως κάθε νησί, έτσι και η Νάξος έχει το δικό της τρόπο μαγειρικής.

 naxos xwra

 

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Νάξο:

  1. Αγοράστε τη φημισμένη γραβιέρα Νάξου και δοκιμάσετε και τα 21 είδη τυριών από το κατάστημα της Τυροκομίας Κουφόπουλου.
  2. Πάρτε καραβάκι από την Αγία Άννα για να ανακαλύψετε τις απομονωμένες νότιες παραλίες.
  3. Πιείτε παγωμένο νερό από την πηγή Αρίων λίγο έξω από το ορεινό χωριό Φιλότι.
  4. Μεταφερθείτε νοητά στην ορεινή Κρήτη, με μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού του Μανόλη Γλέζου, την Απείρανθο. Θα είστε ακόμα πιο τυχεροί να παραβρεθείτε στο ολοήμερο γλέντι με χορό, βιολιά και φαγητό το 15Αύγουστο, στην αυλή της Παναγίας στην Απείρανθο.
  5. Δείτε από κοντά τη σπηλιά του Ζα, που είναι αφιερωμένη στο Δία. Θα σας οδηγήσει σε αυτήν ένα μονοπάτι μετά το χωριό Φιλότι. Μετά από περίπου μία ώρα περπάτημα θ’ απολαύσετε τη θέα από το ψηλότερο μπαλκόνι των Κυκλάδων. Εδώ, λένε πως βρέθηκαν εργαλεία και αντικείμενα από την προϊστορική εποχή.
  6. Δείτε τον εναέριο σιδηρόδρομο, σημαντικό βιομηχανικό μνημείο, έργο του 1925, που μετέφερε το μετάλλευμα της σμύριδας από την Κόρωνο στο λιμάνι της Μουτσούνας.
  7. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρος της Υρίας. Οι 4 ναοί του 9ου και 8ου αιώνα π.Χ. που βρίσκονται εκεί αποτελούν εξαίρετα δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχαίων χρόνων.
  8. Κάντε surfing και kite surfing στη μικρή Βίγλα και στην παραλία της Παρθένου στα δυτικά του νησιού.
  9. Περάστε έστω και μια μέρα στο χωριό Σαγκρί, που αποτελείται από δυο οικισμούς, το Άνω Σαγκρί και το Κάτω Σαγκρί. Ο δεύτερος έχει ιδιαίτερο μεσαιωνικό χρώμα. Ζητήστε από τους ντόπιους να σας πάνε στην Παναγία την Καλορίτισσα και κατεβείτε στην υπόγεια σπηλιά της, όπου κρύβονται τρία μικρά εξωκλήσια με σπάνιες αγιογραφίες.
  10. Κάντε ιππασία στις παραλίες της Νάξου, υπάρχουν πολλοί ιππικοί όμιλοι.

Της Ευαγγελίας Αμπλιανίτη

πηγή: run-away.gr

Related posts

Πρέπει να επισκεφτείς απαραίτητα το Las Vegas, εάν…

supervisor

Tο «Hot» beach bar της Μυκόνου άνοιξε τις πόρτες του και σας περιμένει!

supervisor

Ελλάδα: Στην κορυφή των προτιμήσεων και το φθινόπωρο για τους Γερμανούς τουρίστες

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live