3 κατηγορίες φοβιών: Αγοραφοβία – Κοινωνική Φοβία – Ειδικές φοβίες

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Που βασίζοντε και ποιος είναι ο ειδικός φόβος στην Ελλάδα;

Αγοραφοβία: Η λέξη έχει τη ρίζα της από το αρχαίο ουσιαστικό “αγορά” και αφορά την φοβία, όπου το άτομο φοβάται, του δημιουργείται άγχος και κρίσεις πανικού, όταν παρευρίσκεται σε χώρο με πολλά άτομα.
Έτσι, αρχίζει να αποφευγει τον συνωστισμό. Για παράδειγμα, δεν μπαίνει σε λεωφορείο, σε τρένο ή σε ένα πολυκατάστημα.
Η φοβία περιλαμβλανει και το κομμάτι, που το άτομο, πριν κάνει την πράξη μπαίνει σε σκέψεις, το σκέφτεται πολύ και το υπεραναλύει. Π.χ. Πώς θα μπώ στο τρένο, πόσο θα διαρκέσει, έαν με πιάσει κρίση πανικού, τί θα κάνω κ.α.

Κοινωνική Φοβία: Η φοβία όπου το άτομο δεν μπορεί να παρευρίσκεται ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να αλληλεπιδρά. Η κοινωνική φοβία βασίζεται σε τρεια βασικά συναισθήματα.
Φόβος να παρευρεθώ
Ντροπή να εκτεθώ
Χάνω τη αυτοπεποιθήση μου, όταν ο απένατι με κριτικάρει

Ειδικές φοβίες: Οι φοβίες των ανθρώπων για ένα συγκεκριμένο μέρος, αντικείμενο, ή κατάσταση
Οι ειδικές φοβίες συμπεριλάμβάνουν κάθε ξεχωριστή φοβία, που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βγάλει σύμφωνα με τη δική του ευαλωτότητα. Εδώ θα πρέπει να ξαναθυμίσουμε την διαφορά φυσιολογικού φόβου και φοβίας. Το άτομο αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από ειδική φοβία, όταν αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει στην καθημερινότητα του να δυσλειτουργει.
Για παράδειγμα, εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και αποφεύγω να αναλάβω δουλειές σε ψηλούς ορόφους γιατί φοβάμαι το ύψος, Εδώ αναφερόμαστε σε υψοφοβία, γιατί το άτομο αποφεύγει συνειδητά να επιλέξει να χάσει την συγκεκριμένη δουλειά, εξαιτίας του φόβου του.

Ειδικός φόβος τώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαιτέρα αναπτυχθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδιαιτέρα σε νεότερες ηλικίες φοβία για το μέλλον.
Η κρίση επηρρεάζει ζωτικής σημασίας τομείς της καθημερινότητας και δημιουργεί ποικίλλες ψυχολογικές αντιδράσεις:
Φόβος για επερχόμενη καταστροφή
Φόβος για ανέχεια
Φόβος για το μέλλον
Συνεχόμενο και καθημερινό άγχος για το πώς θα αντιμετώπισω το παρόν και το μέλλον.
Από τη μια ο άνδρας στο ρόλο του “κουβαλητή” είναι δύσκολο να δεχτεί ότι δεν τα καταφέρνει ή ότι είναι λίγος.
Και από την άλλη η γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει όχι μόνο σε σωματική αλλά και ψυχική κούραση, που την οδηγεί σε έντονο στρες και υπερ-αυξημένες απαιτήσεις για τον εαυτό της.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.