Gossipstory.gr
Υγεία & Ομορφιά

3+1 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την νύστα που δημιουργείται από το άγχος

Το έχουμε πει βέβαια αλλά καλό είναι να το τονίσουμε.

Το άγχος και γενικότερα όλα τα συναφή αρνητικά συναισθήματα έχουν και ανάλογο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεσή μας.

O ύπνος αποτελεί έναν μηχανισμό «άμυνας» στο στρες.
Όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, η ροή και η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να διαταραχτεί.
Επιπλέον, το στρες είναι ο συνήθης «ύποπτος» για την αϋπνία.
«Το εκτεταμένο στρες ”κατακλύζει” το μυαλό μας με πολλές σκέψεις και οδηγεί στην υπερανάλυση. Γι′ αυτό, δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε» λέει ο Αρικ Πράθερ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η υπερβολική κόπωση συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους με άγχος να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Πως εξηγείται, όμως αυτό;
«Όταν βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και υπερένταση, χάνεται ενέργεια. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη νύστα για να μας ειδοποιήσει ότι πρέπει να την αναπληρώσουμε» τονίζει ο Πράθερ.

Κάποιες φορές η νοητική δραστηριότητα είναι πιο κουραστική από την σωματική.
Επίσης, ο ύπνος αποτελεί έναν μηχανισμό «άμυνας» στο στρες. Λειτουργεί ως «διάλειμμα» από αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα.
«Πολλοί επιλέγουν να κοιμηθούν, διότι δεν αντέχουν το άγχος και αυτή μοιάζει να είναι η μόνη λύση» λέει ο Πράθερ και προσθέτει πως ο ύπνος σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως γίνει και «συνήθεια».
Τέλος, ο ύπνος ανακουφίζει το μυαλό, γιατί ξεκαθαρίζει τις σκέψεις. Ξεχωρίζει τις σημαντικές και επείγουσες από τις ανούσιες και, όταν ξυπνάμε, έχουμε καλύτερη επίγνωση του τι μας συμβαίνει και πως πρέπει να πράξουμε.

Πως να αντιμετωπίσετε τη νύστα που προέρχεται από το άγχος

Πηγαίνετε στον γιατρό
Πρώτα απ′ όλα, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η «ανεξήγητη» κόπωση και νύστα μας προέρχεται από το άγχος.
Αυτό θα γίνει με εξετάσεις αίματος για να αποκλειστεί κάποια παθολογική αιτία και επίσκεψη στον γιατρό.

Αλλάξτε διατροφή και γυμναστείτε
Αν δεν γυμνάζεστε συστηματικά και καταναλώνετε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, η ενέργειά σας θα μειώνεται. Επίσης μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.

Κάντε κάτι χαλαρωτικό
Αφιερώστε λίγα λεπτά της μέρας σε κάτι που σας χαλαρώνει, όπως μασάζ ή μια βόλτα στη φύση. Αυτό, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την σύγχυση και τις αδιέξοδες σκέψεις.

Φροντίστε να ξεκουράζεστε
Μην αγνοείτε τα σημάδια κόπωσης που σας δίνει το σώμα σας. Δεν αισθανόμαστε καλύτερα όταν πιέζουμε τον εαυτό μας, αλλά το αντίθετο. Κάνετε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα και μετά να επιστρέφετε δριμύτεροι στην δραστηριότητά σας.
Τα σύντομα διαλείμματα σας βοηθούν να κάνετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα – από το να πηγαίνετε «σερί», γιατί το μυαλό ξεκουράζεται.

 

Πηγή:omorfamystika.gr

Related posts

Λοσιόν μπύρας για λαμπερά μαλλιά

Σύγχρονη οδοντιατρική και παροχές υψηλού επιπέδου στο Μαρούσι

editor

COSMOTE: 2 λεπτά παιχνίδι στο SeaHeroQuest ισοδυναμεί με 5 ώρες επιστημονικής έρευνας

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live