Backstage24.gr
Ψυχολογία ψυχολογικά

7 σημάδια για να διαπιστώσετε αν έχετε σχέση με έναν Νάρκισσο!

Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί τον Ναρκισσιστή ως ένα άτομο που είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του.

Το σωστό βέβαια είναι να ορίσουμε τον ναρκισσιστή ως μια διαταραχή της προσωπικότητας, σαν κάποιον δηλαδή που είναι παθολογικά ερωτευμένος με μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του. Οι περισσότεροι ναρκισσιστές με την έννοια της παθολογίας αισθάνονται σαν το «ασχημόπαπο», ακόμη και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Μια πρώιμη τραυματική εμπειρία τους έχει «αναγκάσει» να κρύψουν τον πραγματικό εαυτό τους και να τον αντικαταστήσουν με κάποιο ψεύτικο. Σας παρουσιάζεται λοιπόν μεγαλοπρεπής, χαρισματικός, ανώτερος από τους άλλους, εγωκεντρικός αλλά και ματαιόδοξος, αλλά παρ’ όλα αυτά ‘εχει έναν ιδαίτερο τρόπο να σας κατακτά!

Πως θα καταλάβετε αν έχετε έναν ναρκισσιστή* στην αγκαλιά σας;

Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον σύντροφό σας διαβάστε τα 7 σημάδια που αποκαλύπτουν έναν Ναρκισσιστή. Γιατί ο ναρκισσισμός απαντάται συχνότερα στους άντρες.

1.Επικοινωνία: Αγαπά να μιλάει για τον εαυτό του, σπάνια δίνει την ευκαιρία για αμφίδρομη επικοινωνία, ενώ αγωνίζεστε να του πείτε τις απόψεις και τα συναισθήματα σας. Και αν παρεμπιπτόντως τα «ακούσει», αν δεν είναι σύμφωνος, θα τα αγνοήσει η θα τα διορθώσει η θα τα απορρίψει. Μερικοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν την κακή συνήθεια να διακόπτουν τον άλλον όταν μιλάει η διαφορά με ναρκισσιστή είναι ότι εκτός ότι διακόπτει εστιάζει την συζήτηση στον εαυτό και πάλι δείχνοντας στον συνομιλητή του πόσο λίγο τον ενδιαφέρουν αυτά που λέει.

2 Γοητεία: Πράγματι ο Ναρκισσιστής μπορεί να είναι πολύ χαρισματικός, ελκυστικός και κοινωνικός και πειστικός σε αυτά που λέει η κάνει εφόσον εκπληρώνετε τις επιθυμίες του. Όταν δείχνουν αυτό το «κάτι», αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που σας κάνει να νιώθετε μοναδική, ποθητή και ιδιαίτερη, συνήθως είναι για τη δική τους ικανοποίηση. Όταν όμως χάσουν μετά από λίγο καιρό το ενδιαφέρον τους προς το άτομο σας τότε το πιθανότερο είναι να έχουν πάρει αυτό που ήθελαν η απλά να βαρέθηκαν, χωρίζοντας σας έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη.

3 Κανόνες: Ένας ναρκισσιστής απολαμβάνει να σπάει η να παραβιάζει τους κανόνες, όχι μόνο τους δικούς σας, αλλά και τους κοινωνικούς, ηθικούς, κώδικα οδικής κυκλοφορίας κλπ. Ο ναρκισσιστής απολαμβάνει την παραβίαση των κανόνων γιατί είναι μια κατηγορία κανόνων από μόνος του.

4 Συναισθήματα: Ένας ακόμα τρόπος για να κερδίσουν την προσοχή είναι να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Αφού αισθάνεται ισχυρός θα κρατήσει εσας στην ανασφάλεια. Θα ξεσπάσει, θα βρίσει, θα προσβάλει αν διαφωνείτε με τις απόψεις του. Εξαιρετικά ευαίσθητοι στη κριτική ενώ από την άλλη εύκολα κρίνουν, επικρίνουν, γελοιοποιούν, και να σας κατηγορήσουν. Για να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους επιδυκνύουν το πόσο εύθραυστο είναι το εγώ τους, σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτερη και καταχρώνται των συναισθημάτων σας.

5 Μεγαλομανής:  Αν είμαι ναρκισσιστής σκέφτομαι τον εαυτό μου ως τον πρωταγωνιστή στη ταινία Mad Max η ως ήρωα ή πρίγκιπα δηλαδή ως κάποιον πολύ ξεχωριστό άνθρωπο. Θα έχω μια υπερβολική αίσθηση της αυτο-σημασίας μου, πιστεύοντας ότι οι άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν ή να επιβιώσουν χωρίς την υπέροχη προσφορά και παρουσία μου.

6 Χειραγώγηση: Η χειραγώγηση για τον ναρκισσιστή είναι η προέκταση του εαυτού του. Οι αποφάσεις που παίρνει για τους άλλους σημαίνει να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Η ακόμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την σύντροφο του, το παιδί, τον φίλο, τον συνάδελφο. Δεν ξεχνά να ανταποκρίνεται σε παράλογες ανάγκες αυτο-εξυπηρέτησης η αυτο-υποτιθέμενες ελλείψεις και αδυναμίες. Ένας άλλος τρόπος που χειραγωγεί είναι μέσω της ενοχής, παραδείγματα όπως «σας έχω δώσει τόσα πολλά, και είστε τόσο αχάριστοι, ή είμαι θύμα, πρέπει να με βοηθήσεις ή δεν είσαι καλός άνθρωπος είναι πολύ συνηθισμένα στο λεξιλόγιο του . Είναι χειριστικός επίσης στο τρόπο που διαχειριστεί τα συναισθήματα σας για να σας εξαπατήσει.

7 Δικαίωμα: Οι ναρκισσιστές περιμένουν από όλους ειδική και προνομιακή μεταχείριση για να καλυφθούν οι ανάγκες τους , συνήθως άμεσα και φυσικά μην περιμένετε αντάλλαγμα, γιατί αυτοί είναι το κέντρο του κόσμου.

*Σε καμία περίπτωση αυτό το άρθρο δεν αντικαθιστά τον επαγγελματία ειδικό για διάγνωση ναρκισσιστικής προσωπικότητας

Related posts

7 + 1 λόγους για να ξεκινήσεις τον διαλογισμό 

Γιάννης Μαυρίδης

Τα 13 γνωρίσματα ενός τοξικού γονέα

editor

Αποσπάται συνεχώς η προσοχή σας; Δείτε πως να το αλλάξετε!

Γιάννης Μαυρίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live