Backstage24.gr
Ψυχολογία

Αισθάνεστε «Πεσμένοι»;

Μερικές φορές η ζωή μας φαίνεται βουνό με τα πάνω της και τα κάτω της και εμείς νιώθουμε αδύναμοι να ανταποκριθούμε. Μοιραία λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν τις απογοητεύσεις και αναπτύσσουν κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά η ζωή στον 21o αιώνα μπορεί να είναι συναρπαστική αρκεί να την ρυθμίσετε σωστά.

Αν αισθάνεστε «πεσμένοι», μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ουσιαστικά με κάποιες, αποδεδειγμένα, αποτελεσματικές μεθόδους. Το να τριγυρνάτε μέσα στο σπίτι κλαψουρίζοντας είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάθετε κατάθλιψη. Η λύση; Φύγετε από το σπίτι. Δεν έχει σημασία που θα πάτε, αρκεί να κάνετε κάτι δραστήριο. Τι μπορείτε να κάνετε; Μια βόλτα στα μαγαζιά, έναν περίπατο, ή μια επίσκεψη σε έναν καλό σας φίλο. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας σε δραστηριότητες που σας προσφέρουν ευχαρίστηση.

Ξεκινήστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις αλλά και ευχαριστήσεις. Στην αρχή ίσως να σας είναι δύσκολο να το εφαρμόσετε, όμως η προσπάθεια είναι που φέρνει την αλλαγή.

Το να αισθάνεται κανείς λυπημένος ή στεναχωρημένος είναι απόλυτα φυσιολογικό αν πχ. έχει χάσει την εργασία του ή έχει χωρίσει, αρκεί να μην υπερβάλλει. Πρέπει να καταλάβετε ότι τα άσχημα αισθήματα είναι προσωρινά – δεν υπάρχει κανένας λόγος να λυπάστε επειδή είστε …..λυπημένοι, διότι απλώς αισθάνεστε ακόμα πιο άσχημα.

Όταν η διάθεσή σας είναι …. «πεσμένη», τίποτε δεν σας φαίνεται ευχάριστο. Προσπαθήστε λοιπόν να θυμηθείτε κάτι που παλαιότερα σας ευχαριστούσε. Δεν αρκεί, εν τούτοις, η ανάμνηση για να βελτιωθεί η ψυχική σας διάθεση, καλό είναι να το εφαρμόσετε κιόλας. Προσπαθήστε να αναγνωρίζετε ακόμα και τα μικρά αισθήματα ευχαρίστησης που μπορεί να νιώσετε.

Το μυστικό είναι αρνητικές σκέψεις θα πρέπει να γίνεται συνειδητή προσπάθεια να τις αμφισβητήσετε η να τις θετικοποιήσετε. Οι θλιβερές σκέψεις όσο παραμένουν αυξάνουν την δυστυχία σας.

Πάντοτε βοηθάει το να μοιράζεστε τα αισθήματά σας με κάποιον. Μιλήστε με κάποιον που νοιάζεται για σας και εξηγήστε του τι σας βασανίζει. Μάθετε να εκφράζεστε με λόγια. Εκφράστε με λόγια τα συναισθήματά σας.

Αν μιλώντας για τα προβλήματά σας, αισθανθείτε την ανάγκη να κλάψετε, αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν ελεύθερα από τα μάτια σας. Το κλάμα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεσπάσετε κυρίως όταν ξέρετε για ποιο λόγο κλαίτε. Σταματήστε το κλάμα αν γίνεται καθημερινά και είναι μια μόνιμη έκφραση αυτολύπησης.

Πολλές φορές, η συνειδητοποίηση της ρίζας του προβλήματος καταπραΰνει τον θυμό, την οργή και την πίκρα και τη θλίψη που αισθάνεται κανείς. Όταν καταλάβετε ποιο είναι το πρόβλημα, βρείτε τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Η φυσική άσκηση, ο ήλιος και η θάλασσα παίζουν αντικαταθλιπτικό ρόλο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κίνηση βοηθάει στην καταπολέμηση της κακής ψυχικής διάθεσης. Είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να αποσυμπιέσετε και να αλλάξετε παραστάσεις.

Η διασταύρωση της σκέψης μας με την πραγματικότητα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πόσο λάθος μπορεί να σκεφτόμαστε μερικές φορές.

Δεν μπορείτε να βασισθείτε στην κρίση σας όταν έχετε κατάθλιψη. Αναβάλετε λοιπόν τις σημαντικές αποφάσεις για αργότερα.

Related posts

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση;

Αναστάσης Δαφνής

Ερωτική Ζήλια: Οδηγίες Χρήσης

supervisor

Συναισθηματικά Αγράμματοι: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει;

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live