Δέκα κανόνες ασφαλείας για το σώμα που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Όπως είχε αναφερθεί και στο προηγούμενο άρθρο, πριν από τους κανόνες, που οφείλουμε ως γονείς να γνωστοποιήσουμε στα παιδιά μας, εξίσου σημαντικά είναι και τα σημάδια, που τα ίδια τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν στο σώμα τους, έτσι ώστε να συνειδητοποιούν μόνα τους, ότι βρίσκονται σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, π.χ. εφίδρωση, κλάμα, γρήγοροι παλμοί, τρέμουλο ή ιδρώτας, πολύ σημαντικό είναι τα παιδιά να μάθουν να ακούν το ένστικτό τους, πότε δηλαδή νιώθουν εκτεθειμένα και ανασφαλή με έναν ενήλικα ή και ακόμα με ένα συνομήλικό τους  παιδί.

Το να μάθουμε το παιδί μας να εμπιστεύεται το ένστικτό του σε άβολες στιγμές είναι άκρως σημαντικό διότι: από τη μια πλευρά, η ψυχοσύνθεση στην παιδική ηλικία είναι τέτοια η οποία σιγουρότατα ,θα προειδοποιήσει τα παιδιά, από την άλλη πλευρά όμως ταυτόχρονα η παιδική αθωότητα δεν μπορεί να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει παρεκλίνουσες συμπεριφορές. Σε αυτό ακριβώς το σημείο δημιουργείται η σύγκρουση και η αμφισβήτηση στην παιδική ψυχούλα, που έτσι κερδίζεται χρόνος στην παιδική κακοποίηση, και δεν σταματά από την πρώτη στιγμή.

Γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο, μάθετε πρώτα στο παιδί σας, να εμπιστεύεται αυτό που νιώθει, δεύτερον να αναγνωρίζει τα σωματικά σημάδια και τρίτον τους κανόνες ασφαλείας, τον τρόπο δηλαδή που μπορεί να δράσει για να βγει από μια δύσκολη και άβολη κατάσταση.

  • Ζητήστε από το παιδί να μιλήσει αμέσως σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται αν κάποιος αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος του ή με τρόπο που δεν του αρέσει.
  • ….και μην σταματήσει να το λέει, μέχρι να γίνει πιστευτό.
  • Ζητήστε από το παιδί να μην κρατά ποτέ μυστικά που το κάνουν να νιώθει άβολα και άσχημα. Να «κρατά» μόνο όσα προορίζονται για ευχάριστες εκπλήξεις!
  • Φροντίστε να θυμάται πάντα: Να είσαι δυνατός, να είσαι γενναίος και ΠΑΝΤΑ να μιλάς!

Γιατί…η γνώση που προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι η δύναμη ΜΑΣ και η δύναμη ΤΟΥΣ.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.