Ωχρά κηλίδα ή απλά ωχρά ονομάζεται η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του νευρικού χιτώνα του ματιού που προσλαμβάνει τα οπτικά ερεθίσματα. Η ωχρά κηλίδα πήρε την ονομασία της λόγω της κιτρινωπής εμφάνισής της, που οφείλεται στα καροτενοειδή, δηλαδή στις κίτρινες χρωστικές που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με την διατροφή του.

Η ωχρά κηλίδα έχει στο κέντρο της μια εμβάθυνση που λέγεται κεντρικό βοθρίο. Αποτελεί εκείνη την περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι η περισσότερο ευαίσθητη στις λεπτομέρειες και τα χρώματα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η ωχρά κηλίδα είναι απαραίτητη για όλες τις δραστηριότητές μας και η προσβολή της δημιουργεί προβλήματα στην κεντρική όραση που μπορούν να κάνουν ακόμα και τις πιο απλές δραστηριότητες όπως το διάβασμα και την οδήγηση, από δύσκολες έως αδύνατες.

Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προσβληθεί από μια πλειάδα νοσημάτων, με ποικίλους μηχανισμούς και σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Συχνότερη όμως φαίνεται πως είναι μια κατάσταση που λέγεται Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς που κάνει την εμφάνισή της στις πιο προχωρημένες ηλικίες.

Ωχρά κηλίδα: ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

Λόγω της αλληλεπίδρασης του σώματός μας με το οξυγόνο, παράγονται ορισμένες βλαπτικές ουσίες που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Αυτές, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παθογένεση της ασθένειας. Γενικότερα, η ωχρά κηλίδα μπορεί να εκδηλώσει δύο μορφές Ηλικιακής Εκφύλισης, την ξηρού και υγρού τύπου, με τη δεύτερη να είναι σοβαρότερη. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ωχρα κηλιδα: Ηλικιακή Εκφύλιση Ξηρού Τύπου

Η ξηρά μορφή μπορεί να ακολουθήσει μια πορεία εξέλιξης πολλών ετών, με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. Ένα ποσοστό της τάξης 10 με 15% θα μεταπέσει στην υγρού τύπου μορφή με ραγδαία επιδείνωση και έντονα συμπτώματα.

Τα αρχικά στάδια χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση κιτρινωπών εναποθέσεων πρωτεϊνών και λιπιδίων (drusen). Ο ασθενής σε αυτή τη φάση είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Στην συνέχεια όμως αυτές οι εναποθέσεις αυξάνουν σε αριθμό και έκταση, δημιουργώντας προβλήματα στην όραση. Σε πιο προχωρημένα στάδια ξηράς μορφής, ο αμφιβληστροειδής εμφανίζει σαφώς οριοθετημένες περιοχές ατροφίας, με αποτέλεσμα να μιλάμε για Ηλικιακή Ατροφική Εκφύλιση που συχνά αποκαλείται και Γεωγραφική Ατροφία λόγω της εμφάνισης της.

 • Ωχρά κηλίδα: Ηλικιακή Εκφύλιση Υγρού Τύπου:

Δημιουργείται ως μετάπτωση από την Ηλικιακή Εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα Ξηρού Τύπου, που όπως είδαμε συμβαίνει στο 10 – 15% των ασθενών. Λόγω του οξειδωτικού στρες στην ωχρά, ο οργανισμός αντιδρά δημιουργώντας νέα αγγεία (νεοαγγεία) προκειμένου αυτά να μεταφέρουν οξυγόνο στην περιοχή. Παρότι οι προθέσεις του οργανισμού είναι… καλές, τα συγκεκριμένα νεοαγγεία σχηματίζουν μεμβράνες που διαταράσσουν και καλύπτουν τον αμφιβληστροειδή, εμποδίζοντας την όραση. Επιπροσθέτως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστα και μπορούν να προκαλέσουν οιδήματα και αιμορραγίες.

Η εμφάνιση χοριοειδούς νεοαγγείωσης, δηλαδή παθολογικών εύθραυστων αγγείων που εισβάλλουν στον αμφιβληστροειδή από τον εξώτερο χιτώνα του σηματοδοτεί την μετάπτωση στην Ηλικιακή Εκφύλιση στην ωχρα κηλίδα Υγρού Τύπου. Η νόσος αυτή, εάν παραμείνει χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση, θα οδηγήσει στην δημιουργία ινώδους ιστού – ουλής και στην ολοκληρωτική απώλεια της κεντρικής όρασης.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ;

Η Ηλικιακή Εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα αφορά κατ’ αρχάς και τα δύο μάτια, αλλά σε κάποιο από τα δύο, η πάθηση μπορεί να προηγηθεί. Αρχικά οι ασθενείς δεν έχουν αντίληψη ότι η όρασή τους έχει επηρεαστεί. Ακολούθως όμως, αντιλαμβανόμαστε μια θόλωση ή παραμόρφωση των αντικειμένων στα οποία στρέφει ευθέως το βλέμμα του. Μάλιστα, κατά το διάβασμα, μπορεί να νιώσει ότι κάποια γράμματα ή λέξεις απουσιάζουν. Όσο προχωρά η νόσος, κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες ρουτίνας όπως η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης, ακόμη και η αναγνώριση προσώπων, μπορεί να γίνουν υποθέσεις ιδιαίτερα δύσκολες.

Όταν η ωχρά κηλιδα προσβληθεί δεν επηρεάζεται η περιφερειακή όραση. Για παράδειγμα κάποιος ασθενής μπορεί να βλέπει καθαρά το περίγραμμα ενός ρολογιού αλλά αδυνατεί να διακρίνει τους δείκτες και άρα να διαβάσει την ώρα.

ΟΜΑΔΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στην Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς είναι προφανές ότι τα …χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στα πλαίσια και της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, μπορεί να εμφανίζουν ήδη τα πρώτα σημάδια της νόσου με τις επιπτώσεις να αυξάνονται με την πρόοδο της ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην ηλικία των 85 ετών, το 25 με 50% των ανθρώπων έχει κάποιο βαθμό εκφύλισης της ωχράς.

Επιπροσθέτως, όλοι οι παράγοντες που είναι γνωστό πως επιταχύνουν τις διαδικασίες γήρανσης όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση ή επιτάχυνση της νόσου. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση Ηλικιακής Εκφύλισης στην ωχρά κηλιδα  φαίνεται πως παίζει και η γενετική προδιάθεση αφού στατιστικά οι συγγενείς των ήδη πασχόντων, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν το νόσημα και μάλιστα σε νεότερη ηλικία.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Επειδή στα πρώτα στάδια της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς τα συμπτώματα είναι από αμελητέα έως ανύπαρκτα, ο πιο σίγουρος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση είναι να εντάξουμε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο στην ρουτίνα των εξετάσεων που κάνουμε, επί παραδείγματος κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Βυθοσκόπηση: δηλαδή την εξέταση του βυθού του ματιού που γίνεται με την βοήθεια ειδικών φακών, όπου παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του ματιού
 • Confocal Scanning Laser Ophthalmoscopy (sCLO): πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μέθοδο φωτογράφισης του βυθού όπου ο αμφιβληστροειδής φωτίζεται από μια ειδική ακτίνα λέιζερ όπως σε συμβατική κάμερα. Οι λήψεις έχουν εξαιρετική ευκρίνεια χωρίς αντανακλάσεις και παραμορφώσεις και με μεγάλη διαγνωστική αξία.
 • Φλουοροαγγειογραφεία & αγγειογραφία με ινδοκυανίνη: πρόκειται για τεχνικές φωτογράφισης του βυθού του ματιού στις οποίες προηγείται η χορήγηση ειδικής χρωστικής ουσίας (φλουοροσεΐνη ή ινδοκυανίνη) με ένεση σε φλέβα του άνω άκρου. Παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των αρτηριών και των φλεβών που διατρέχουν το εσωτερικό του ματιού.
 • Αυτοφθορισμός: ακόμα και πριν την χορήγηση φλουοροσεΐνης ο βυθός του ματιού φθορίζει λόγω της φυσικής χρωστικής λιποφουσκίνης. Αυτός ο φυσικός φθορισμός μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του μελάγχρου επιθηλίου, δηλαδή της στοιβάδας των κυττάρων που τρέφουν τον αμφιβληστροειδή. Στην Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς το μελάγχρουν επιθήλιο δυσλειτουργεί και δεν μπορεί να απομακρύνει επαρκώς την λιποφουσκίνη με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται, αυξάνοντας τον αυτοφθορισμό. Για τον εντοπισμό του, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα συστήματα καταγραφής που σε συνδυασμό με την ψηφιακή αγγειογραφία συμβάλλουν στην αναγνώριση της κρύφιας νεοαγγείωσης.
 • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT): πρόκειται για ένα απεικονιστικό σύστημα που επιτρέπει την ανάλυση του αμφιβληστροειδή στην ωχρα , παρουσιάζοντάς τον σε εγκάρσιες τομές. Δεν χρειάζεται η χορήγηση κάποιας ουσίας ενώ η εξέταση είναι ανώδυνη και ταχύτατη.
 • Ηλεκτροφυσιολογία: στο ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (ERG) όπως χαρακτηριστικά λέγεται, μετράται η ηλεκτρική δραστηριότητα του αμφιβληστροειδή όταν αυτός δέχεται φωτεινά ερεθίσματα. Η περιοχή που δίνει τα υψηλότερα δυναμικά είναι το κεντρικό βόθριο.
 • Μικροπεριμετρία: πρόκειται για μια συμμετοχική εξέταση που διαρκεί 3 περίπου λεπτά και στην οποία ο ασθενής καλείται να επιβεβαιώσει με το πάτημα ενός κουμπιού εάν είδε κάποιο φωτεινό σήμα.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος ασθενής με Ηλικιακή Εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα. Η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή (κυρίως ψάρια, φρούτα και λαχανικά) και η άσκηση είναι παράγοντες που βοηθούν τον ασθενή. Επίσης κάποιοι συνδυασμοί βιταμινών, ιχνοστοιχείων και συμπληρωμάτων – πάντα με σύσταση του οφθαλμίατρού – φαίνεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Επίσης, η εκπαίδευση του ασθενούς για μια καλύτερη αξιοποίηση της όρασης που έχει διατηρήσει (δηλαδή να μάθει να χρησιμοποιεί μια άλλη, υγιή περιοχή στην ωχρά για να διαβάσει, οδηγήσει κ.ο.κ.) όπως και ειδικά γυαλιά ή μεγενθυτικοί φακοί, μπορούν να διευκολύνουν άτομα που έχουν υποστεί μείωση της όρασής του λόγω της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΩΧΡΑΣ

 • Αντι-VEGF θεραπεία: πρόκειται για την συνηθέστερη μορφή θεραπείας στην υγρού τύπου εκφύλιση, κατά την οποία γίνεται χορήγηση φαρμάκων που σταματούν την ανάπτυξη των παθολογικών νεοαγγείων αλλά και την αιμορραγία. Αυτοί οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες όπως λέγονται, στρέφονται εναντίον μιας χημικής ένωσης (VEGF) που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Η χορήγηση γίνεται με ένεση απευθείας στον βολβό του ματιού και είναι ανώδυνη.
 • Laser φωτοπηξία: πρόκειται για την στόχευση και καταστροφή των νεοαγγειακών μεμβράνων με laser και αφορά και πάλι ορισμένες περιπτώσεις «υγρού τύπου» Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία: πρόκειται για τον συνδυασμό χορήγησης φαρμάκου και εφαρμογή ειδικού laser όπου φράσσονται και καταστρέφονται τα νεοαγγεία, εμποδίζοντας παράλληλα την διαρροή υγρού και αίματος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ως πολυπραγοντικό νόσημα, η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό θεραπειών, οι οποίες κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια, όπως τα αντι-VEGFs μαζί με στεροειδή και φωτοδυναμική (PDT).

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς και νεοαγγειακή μεμβράνη στην περιοχή του κεντρικού βοθρίου, η αντιμετώπιση της νεοαγγείωσης δεν συνοδεύεται από βελτίωση της όρασης. Πρόκειται για ασθενείς με «υγρού τύπου» πάθηση και σε ορισμένους μπορεί να γίνει επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα:

 • Μετατόπισης της Ωχράς: σε αυτήν, ο αμφιβληστροειδής με τους φωτοϋποδοχείς του αποκολλάται από το πάσχον μελαγχρούν επιθήλιο και τοποθετείται σε άλλη υγιή περιοχή. Η ολική μετατόπιση της ωχράς προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος μετακίνησης
 • Μεταμόσχευση του μελάγχρουν επιθηλίου: εδώ γίνεται προσπάθεια επαναφοράς της δομής του υπαμφληστροειδικού χώρου στο φυσιολογικό με ικανοποιητικά αποτελέσματα αν έχουν χρησιμοποιηθεί υγιή κύτταρα του μελάγχρουν επιθηλίου του ίδιου του ασθενούς.
 • Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στον υπαμβληστροειδικό χώρο: σταδιακά έχει αρχίσει να υποκαθιστά την προηγούμενη μέθοδο. Πρόκειται για την εφαρμογή της έγχυσης εμβρυονικών βλαστοκυττάρων στον υπαμβληστροειδικό χώρο σε περιπτώσεις Ηλικιακής Εκφύλισης στην ωχρα κηλιδα Ξηρού Τύπου με ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα και χωρίς παρενέργειες. Πρόσφατα, ξεκίνησε και η εφαρμογή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων που παράγονται από κύτταρα ενηλίκων και τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι επιδέχονται γενετική τροποποίηση ώστε να είναι ειδικά φτιαγμένα για τον κάθε ασθενή.