Backstage24.gr
Ψυχολογία ψυχολογικά

Εγώ, Αυτός και η Μαμά του…

Η διένεξη νύφης-πεθεράς οδηγεί πολλά ζευγάρια στον ψυχολόγο. Για την ακρίβεια την πρωτοβουλία την παίρνει η σύζυγος λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται και ο σύζυγος έρχεται στο ψυχολόγο  «συρόμενος», αν μου επιτρέπεται η έκφραση, από την γυναίκα του.

Στις   γιορτινές μέρες οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και έτσι οι καυγάδες και οι διαμάχες αναδεικνύουν κυρίως  σχέσεις που βρίσκονται σε ανισορροπία.

Αναρωτιέμαι αν με την πάροδο των χρόνων  άλλαξεκάτι  στη  σχέση μεταξύ  νύφης  και πεθεράς. Στην έρευνα που είχαμε πραγματοποιήσει το 2010 είχαμε βρει ότι, ο Έλληνας άνδρας επηρεάζεται από τη μητέρα του, διατηρώντας συχνά μια «ιδιαίτερη» και εξαρτημένη σχέση μαζί της. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η Ελληνίδα μάνα αργεί να συνειδητοποιήσει πως ο γιος της ενηλικιώθηκε και τείνει να παρεμβαίνει άμεσα στη σχέση του με το άλλο φύλο.

Έτσι πολλές γυναίκες (76%) και ζευγάρια (24%) επισκέπτονται τον ψυχολόγο ζητώντας συμβουλές ως προς την παρεμβατικότητα της πεθεράς. Από τις γυναίκες αυτές το 63% ήταν άγαμες, ενώ το 37% έγγαμες. Αντίστοιχα, τα ζευγάρια που μας επισκέφτηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν έγγαμα (82%). Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών και των ζευγαριών που έρχονται στον ειδικό με αίτημα την παρεμβατική συμπεριφοράς της πεθεράςείναι ηλικίας 20 έως 40 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, τα άτομα βρίσκονται συνήθως κοντά στο γάμο ή είναι ήδη πρόσφατα παντρεμένα.

Η πεθερά πιστεύει ότι έχει δικαίωμα να συμβουλεύει το γιο ή τη νύφη της. Σκέφτεται ότι είναι πιο μεγάλη, έχει πιο πολλές γνώσεις και πείρα που μπορεί να είναι χρήσιμη στους νεότερους. Από την άλλη, η νύφη νιώθει ότι η πεθερά με την παρεμβολή της εισχωρεί σε πεδία της δικής της κυριαρχίας. Η πεθερά θεωρεί τον γιο της δικό της παιδί, ενώ η νύφη τον θεωρεί δικό της άντρα. Δύο άτομα διεκδικούν κυριαρχία πάνω σ έναν τρίτο. Η πεθερά αισθάνεται ότι η νύφη προσπαθεί να απομακρύνει τον γιο της από κοντά της, ενώ η νύφη φοβάται ότι η πεθερά προσπαθεί να τον κρατήσει κοντά της.

Οι διαμάχες μεταξύ πεθεράς και νύφης γίνονται έντονες καθώς η κάθε μία προσπαθεί να επιδιώξει ή να διατηρήσει τη κυριαρχία της και να προβάλει την προσωπική της αξία, υποκινούμενη από το συναίσθημα της ιδιοκτησίας και το φόβο της ανασφάλειας.

Τα ζευγάρια που είχαν ηλικία 40 ετών και άνω είχαν πιο σαφή όρια ως προς την οικογένεια προέλευσης και η παρεμβατικότητα της μητέρας στο γιο δεν ήταν μεγάλη. Στην χρονική αυτή περίοδο, τα όρια που προστατεύουν το ζευγάρι έχουν πια διαμορφωθεί, και ως εκ τούτου η παρέμβαση των γονιών και των συγγενών δεν φαίνεται να αποτελεί σημείο διένεξης.

Οι ενδείξεις της προσκόλλησης

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών του άνδρα που δυσχεραίνουν τη σχέση με τη σύζυγο του, καθώς είναι εκείνα που τον καθιστούν προσκολλημένο στη μητέρα του. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι άνδρες κατά 24% βασίζονται στη γνώμη της μητέρας τους και κατά 22% δεν παίρνουν μέρος στη διαμάχη ανάμεσα στη μητέρα και τη σύντροφο τους. Επίσης, το 13% δίνει στη μητέρα του αναφορά για κάθε δραστηριότητά του, ενώ μεγάλο ποσοστό θεωρεί υποχρέωση να παραστεί με τη πατρογονική του οικογένεια σε υποχρεώσεις -γάμους, βαφτίσια-(11%) ενώ δυσκολεύεται να της πει όχι (10%).

Ποιες είναι οι παρεμβατικές πεθερές και ποια η Συμπεριφορά τους;

Η έρευνα ανέδειξε εκείνες τις συμπεριφορές των πεθερών που θεωρούνται παρεμβατικές και δημιουργούν προβλήματα στο ζευγάρι. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι ελληνίδες μητέρες τείνουν να παρεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους (24%), ζητάνε από το γιο να τις πάει στο γιατρό ή για ψώνια (19%), τηλεφωνούν καθημερινά και πάνω από 2 φορές (17%) και κριτικάρουν τη νύφη τους αναφορικά με τη καθαριότητα του σπιτιού ή το μαγείρεμα (16%).

Επιπτώσεις της παρέμβασης στα Ζευγάρια

Τα παντρεμένα ζευγάρια που πλήττονται από την παρεμβατικότητα της πεθεράς παρουσιάζουν διενέξεις (61%), συναισθηματική αποξένωση (26%) και προβλήματα στην επικοινωνία (13%). Από αυτά τα ζευγάρια, τα άγαμα τείνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό να χωρίζουν λόγω της παρεμβατικής συμπεριφοράς της μητέρας του άνδρα, από ότι τα έγγαμα.

Πως θα το αντιμετωπίσετε

  • Αν έχετε τέτοιου είδους προβλήματα προτείνω να σταματήσετε τους καυγάδες. Από έναν τέτοιο πόλεμο κανείς δεν κέρδισε.
  • Δώστε στη μητέρα του συντρόφου σας τη θέση  που  της  ανήκει  και  συμπεριφερθείτε  ανάλογα.
  • Προωθήστε την σχέση τους δίνοντας τους χρόνο, σκεφτείτε ότι  είναι  μητέρα  του  και  όχι  αντίζηλος.
  • Γίνεται εσείς ηπρωταγωνίστρια της ζωής  σας.
  • Ασχοληθείτε με  ουσιαστικά  και  δημιουργικά  πράγματα  για  σας  και  τη σχέση  σας  και  όχι  με  το  «τι σας είπε» ή  «τι σας έκανε»

Το  κεφάλαιο  αυτό  θα  κλείσει  μόνο  όταν  εσείς  αποφασίσετε  να το κλείσετε.

Related posts

Τέχνες αντί για φάρμακα στο άμεσο μέλλον

editor

Ψυχο-σωματικά; Υπάρχει λόγος

supervisor

5 Τύποι Αντρών που ξετρελαίνουν τις Γυναίκες!

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live