Backstage24.gr
Lifestyle

FNL Best Restaurant Awards 2019

Ο θεσμός, η βραδιά της απονομής και οι διακριθέντες

Σε μια λαμπερή τελετή, στο Ecali Club, τηνΤρίτη 5 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards για το 2019. 137 εστιατόρια από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ήπειρο και Θεσσαλία βραβεύτηκαν με αστέρια, ενώ απονεμήθηκαν και 17 μεγάλα βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 700 καλεσμένοι:  εκπρόσωποι των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αναγνώστες κ.α. από όλη τη χώρα

Σε αυτή την τρίτη χρονιά τους τα FNL Best Restaurant Awards κατάφεραν να δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της νέας εποχής στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής, σε μια εποχή μάλιστα που η ανάγκη για έγκυρη πληροφορία είναι μεγαλύτερη από ποτέ καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά. Έδειξαν την δυναμική της αγοράς καθώς και τα αντανακλαστικά τους καθώς αρκετά εστιατόρια έχασαν αστέρι και πολύ περισσότερα κέρδισαν, ενώ από στις 17 κατηγορίες των μεγάλων βραβείων μόνο 5 νικητές ήταν ίδιοι με το 2018. Τα βραβεία πέτυχαν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που αφουγκράζεται και απαντά στα ερωτήματα του κοινού. Ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2019, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια, θα κυκλοφορήσει ένθετος στο περιοδικό Eatme, μαζί με το Έθνος της Κυριακής, στις 3 Μαρτίου, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και το περιεχόμενο του είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL.

 

Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας, FNL (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com), με κριτές μια εξαιρετική ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και life style influencers. Tο όλο εγχείρημα υποστηρίχτηκε απότην σαμπάνια Moet & Chandon, το ουίσκι Chivas Regal Ultis, τα νερά Evian & Badoit, την μπίρα Stella Artois και τoν καφέ Taf.

Τη λαμπερή βραδιά παρουσίασε, με χιούμορ και το δικό του μοναδικό στυλ, ο Γιώργος Καπουτζίδης συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Κατσαρό, Μανόλο Βέγκα Σόσα και Βαγγέλη Κοτζαμπάση. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα απολαυστικό Food Party. Τέσσερα food corners στήθηκαν σε ολόκληρο το Ecali Club, το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ. Συγκεκριμένα, o Παναγιώτης Γιακαλής από το Patioκαιτο Malabar επιμελήθηκε τον μπουφέ της Moet & Chandon , ο Γιάννης Μαρκαδάκης από το Papillon συνδύασε τις δημιουργίες του με το Chivas Ultis, o Σπύρος Λιάκος και ο Περικλής Κοσκινάς του Hoocut με την Stella Artois, ενώ ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης των Μεγάλη Βρεταννία & King George δημιούργησε τα γλυκά που συνδυάστηκαν με τους εκλεκτούς καφέδες Taf. Τέλος, το catering του Ecali Club και ο σεφ του Γιάννης Κεφαλληνός δημιούργησαν την υποδομή, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύπλοκο γαστρονομικό εγχείρημα. 

Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο street food, ενώ φέτος προστέθηκε και η κατηγορία High-end Beach Restaurants που «γέννησαν» ουσιαστικά οι αξιοσημείωτες επιδόσεις κάποιων μυκονιάτικων εστιατορίων. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον καλύτερο pastry-chef, στους πιο επιδραστικούςchefκαθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.

Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων, είναι οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Γιάννης Δεβετζόγλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρίστος Φίλιος.

Κύρια Χαρακτηριστικά των FNL Best Restaurant Awards 2019

Κλίμακα βαθμολογίας

 • 1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο streetfood. Τα εστιατόρια με ένα αστέρι δεν είναι όλα συγκρίσιμα μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του».
 • 2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του είναι τόσο υψηλή που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
 • 3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
 • 4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!

 

Υιοθετείται επίσης το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που δεν θα απεικονίζεται μεν στην πλακέτα, αλλά μόνο στον οδηγό και τις αναφορές και θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια που εκτιμούμε ότι είναι κοντά στο να μεταπηδήσουν στην από πάνω κατηγορία.

Κατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:

 • Διεθνής υψηλή γαστρονομία
 • Ελληνική υψηλή γαστρονομία
 • Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
 • Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα
 • Modern Brasserie
 • High-end Beach Restaurants
 • Ευρωπαϊκές κουζίνες
 • Fusion & ethnic κουζίνα
 • Εστιατόριο για Κρέας
 • Εστιατόριο για Ψάρι
 • Street food
 • Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018)
 • Most Influential chef
 • Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ (που φέτος δεν απονεμήθηκε)
 • Βραβείο συνολικής προσφοράς
 • Καλύτερη λίστα κρασιών

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Σπονδή Αθήνα

 

Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία

Alfredo`s, RegencyCasino, Θεσσαλονίκη

Αρίστος, Κέρκυρα

 

Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία

CTC, Αθήνα

Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική

Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη

Lycabettus Restaurant, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη

Patio, The Margi Hotel, Αθήνα

Premiere, Athenaeum Intercontinental, Αθήνα

Squirrel, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική

The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

 

Τα εστιατόρια που κερδίζουν τρία αστέρια από την κατηγορία

Σπονδή, Αθήνα                    

Related posts

Βάσω Λασκαράκη: Ποζάρει με «καυτό» σορτσάκι! (ΦΩΤΟ)

paraskevi.eustathiou

Το e&o Athens ανοίγει στην Ελλάδα στον όγδοο όροφο του Athens Marriott Hotel

Αναστάσης Δαφνής

Παυλίνα Βουλγαράκη: Το νέο τραγούδι της με τον Ψαραντώνη

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου