Γιορτές-Επαναπροσδιορισμός Σχέσεων.

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές και όλη αυτή η γιορτινή ατμόσφαιρα, πολλές φορές μας δίνει την ευκαιρία, να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τους γύρω μας και κυρίως με τα κοντινά μας πρόσωπα.

Είναι οι στιγμές, που έχουμε χρόνο να κοιτάξουμε τις συμπεριφορές των γύρων μας και να παρατηρήσουμε, έαν τελικά αυτές τους οι συμπεριφορές μάς ικανοποιούν.

Οι γονείς κοιτούν πιο ένονα την στάση των παιδιών τους, εάν επιλέγουν δηλαδή να μείνουν κοντά τους ή όχι, οι σύντροφοι μεταξύ τους κοιτούν τη ρομάντική διάθεση, εάν πλέον υπάρχει ή όχι, τι δώρο θα προσφέρει ο ένας στον άλλον.

Οι φίλοι παρατηρούν ποιοι τελικά φίλοι παραμένουν δίπλα τους και ποιοι όχι. Ακόμα και στον επαγελλματικό τομέα. ‘Ατομα που είμαστε κάθε μέρα μαζί, παρατηρούμε ότι δεν έχουμε αναπτύξει περαιτέρω σχέση.

Όλες αυτές οι σκέψεις, μέσα στις γιορτές αλήθεια είναι ότι αποκτούν μια ιδιαίτερη ένταση μέσα μας, Από τη μια πλευρά, το τί δηλάδη θα υπερισχύσει, εάν θα είμαστε κοντά σε κάποια άτομα και ποια θα είναι αυτά, αποτελεί μια πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι που τελικά θα είναι δίπλα μας στις γιορτές και θα επιθυμούν τη συντροφιά μας, δείχνει ότι μεταξύ μας υπάρχει μια καλή σχέση και ένα ευχάριστο κλίμα.

Για τους ανθρώπους όμως που θα θέλαμε να είναι κοντά μας και βλέπουμε ότι εν τέλει απομακρύνονται, οι γιορτές μας δίνουν την ευκαιρία να αναρωτήθουμε και να δούμε τί είναι αυτό που μπορεί να προκάλεσε αυτή την απομάκρυνση τους.

Οι γιορτές μας προσφερουν την ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας, παραμερίζοντας έστω και για λίγο τον εγωισμό μας, και να παρατηρησούμε τη σχέση αυτή από την δική μας πλευρά. Να συμμεριστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, τα δικά μας ελλείμματα στη συγκεκριμένη σχέση, τις δικές μας παραδοχές για τυχόν λάθη που έχουμε κάνει.

Αν είμαστε γονείς και τα παιδιά μας απομακρύνονται ας παρατηρήσουμε βαθύτερα τον ρόλο μας ως γονέας. Εάν είμαστε σύντροφοι, ας δουλέψουμε περισσότερο τη σχέση μας με το σύνροφο μας, προσφέροντας περισσότερο ποιοτικό χρόνο μετάξυ μας, που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε θετικότερα, ίσως και καινούργια συναισθήματα.

Αν είμαστε φίλοι, ας μην απαιτούμε μόνο από τον άλλον, ας προσφέρουμε πρώτοι και εμείς. Γιατί…τελικά οι σχέσεις ξεκινάνε από έμας!

Καλή Χρονιά !

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.