Η Ελλάδα του Β’ ΠΠ στην καρδιά της Μόσχας

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ατζέντα

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Περισσότερες από 200 σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από την ελληνική συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνει η έκθεση «Ημέρες Όχι, ελληνική αντίσταση 1940-45», που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα για να τιμήσει την ελληνική προσφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο του Δήμου Μόσχας στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου.

Με απώλειες, που σύμφωνα με ορισμένους απολογισμούς φθάνουν έως και το 20% του πληθυσμού της, και με τεράστιες υλικές καταστροφές, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την αντίστασή της στις δυνάμεις του Άξονα, αντίσταση που διήρκησε 8 μήνες στο πεδίο της μάχης και άλλα τέσσερα χρόνια στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Αυτή την ελάχιστα γνωστή στη Ρωσία πτυχή της σχετικά πρόσφατης ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες αποτυπώνει η έκθεση, η οποία εκτός των άλλων περιέχει φωτογραφίες από σοβιετικούς στρατιώτες στην περίοδο της κατοχής και στην Μητρόπολη της Αθήνας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσής της πόλης από τους Γερμανούς.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο πρόσφατα ψηφιοποιημένο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας και πλαισιώνεται από πλούσιο ηχητικό υλικό της εποχής και τραγούδια, ενώ θα πραγματοποιούνται προβολές με θέμα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική εισβολή, την κατοχική Αθήνα, την αντίσταση και τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.