Backstage24.gr
Lifestyle Συνεντεύξεις

Η «μεγάλη περιπέτεια» του Στέφανου Δάνδολου έχει τα πάντα…

Ο Στέφανος Δάνδολος κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν. Βαθιά. Αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνεις εύκολα, τόσο όταν διαβάζεις τα βιβλία του, όσο και όταν έχεις μια απλή συζήτηση μαζί του.

Πιστεύει στην καταλυτική επίδραση του έρωτα και το περνά μέσα από τις ιστορίες του. Πιστεύει και στην «μεγάλη περιπέτεια». Αυτήν προσπάθησε να ζωντανέψει στο νέο του μυθιστόρημα.

«Ο έρωτας που ζούμε είναι ως ένα βαθμό ο καθρέφτης τού ποιοι είμαστε. Μας σημαδεύει και μας στοιχειώνει»

Δεν είναι να απορεί κανείς που έχει χαρακτηριστεί «ο πιο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του», κατά τον κορυφαίο άνθρωπο των γραμμάτων και του θεάτρου, Παύλο Μάτεσι.

Έχει γράψει 9 βιβλία, τα διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, έχει τιμηθεί  με το Βραβείο Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τώρα μας παρουσιάζει το νέο του δημιούργημα με τίτλο «Όταν θα δεις την θάλασσα». Ο ίδιος το χαρακτηρίζει αισθαντικό.

«Είναι ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και την ελπίδα. Και ξετυλίγει μια ολόκληρη εποχή. Μιλάει για την Ελλάδα του Τρικούπη, για το μεταίχμιο μιας χώρας που λίγα χρόνια πριν αναζητούσε την ελευθερία της και τώρα αναζητάει τον τρόπο που θα διαχειριστεί την ελευθερία της. Είναι ένα βιβλίο για τους ανθρώπους που πασχίζουν να ζήσουν με τα δικά τους θέλω και όχι με τα πρέπει των άλλων.»

IMG_7514_copyright Δήμητρα Κωστάκη

Με έντονα τα ιστορικά στοιχεία, το βιβλίο ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα στον μοιραίο έρωτα των πρωταγωνιστών και σε έναν κόσμο πολιτικής ίντριγκας και ανατροπής. Προσωπική ζωή και κοινωνία είναι δύο συνιστώσες που επηρεάζουν τους ανθρώπους από πάντα. Δεν είναι όμως εύκολο να «μπει» κανείς στο κλίμα της εποχής και να δημιουργήσει τόσο ζωντανές εικόνες. Ο Στέφανος Δάνδολος μας λέει πως το καταφέρνει μελετώντας εξονυχιστικά τις πηγές του. Ακολουθώντας με όλους τους πιθανούς τρόπους –μέσα από την Ιστορία, τη Λογοτεχνία, ακόμη και την Αρχιτεκτονική – τα ίχνη της παλιάς Ελλάδας.

«Μόνο αν αισθανθείς ότι κατέχεις το θέμα σου καλά, μπορείς να αφήσεις το ένστικτό σου να σε καθοδηγήσει μέσα στο λαβύρινθο της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας ενός άλλου χρόνου. Έργα εποχής γράφονται κατά κόρον. Το στοίχημά μου είναι πάντα οι πειστικές αναπαραστάσεις. Καταρχάς από πραγματολογικής πλευράς. Αλλά, κυρίως, σε επίπεδο ανθρώπων.»

assets_LARGE_t_1461_13968782-630x418 (1)

Ένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται το «Όταν θα δεις τη θάλασσα», είναι το πώς διαμορφώνεται η  μοίρα του λαού από την εύπορη τάξη. Και έτσι συνειδητοποιείς ότι, παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει από την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία του νέου του βιβλίου, δεν έχουν αλλάξει και τόσα πολλά.

«Μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί κάποιες ισορροπίες, αλλά το μοίρασμα της τράπουλας γίνεται πάντα από τους ισχυρούς. Η μόνη διαφορά της Ελλάδας του εικοστού πρώτου αιώνα από την Ελλάδα του 1886 είναι ότι τώρα τίποτε δεν μπορεί να μείνει κρυφό, όλα γίνονται μπροστά στα μάτια μας, σε ζωντανή σύνδεση. Ενώ τότε η διαπλοκή, οι αμαρτωλές ατζέντες, τα σχέδια της ελίτ σε βάρος της φτωχολογιάς έπαιρναν σάρκα και οστά στις πιο βαθιές στοές του παρασκηνίου. Και αποσιωπούνταν για χρόνια. »

IMG_20160914_191454_edit

 

Κάπου εκεί, ο Στέφανος Δάνδολος κατάφερε να γράψει και για την γέννηση του γυναικείου κινήματος. Ένα θέμα που λίγο – πολύ θεωρείται δεδομένο αυτές τις μέρες. Και ξαφνιάζει, γιατί είναι ένα θέμα που συνήθως επιλέγουν οι γυναίκες συγγραφείς. Όμως η θέση της γυναίκας το 2016 τιμά τις «μητέρες» του; Ο συγγραφέας απαντάει, ναι.

«Νομίζω πως η Καλλιρόη Παρρέν θα ήταν υπερήφανη εάν έβλεπε σήμερα τι έχουν πετύχει οι γυναίκες. Και η Έμιλυ Πάνκχερστ το ίδιο. Υποψιάζομαι, ωστόσο, ότι ο αγώνας των γυναικών στην εποχή μας είναι μάλλον εσωτερικός. Δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτε, όλες τις κορυφές τις έχουν κατακτήσει. Μα ίσως μοχθούν περισσότερο από τους άντρες στην καθημερινότητά τους προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τα κεκτημένα τους με τις βαθύτερες ανάγκες που έχουν από τη φύση τους.»

14372285_10153647954180876_285194188810616516_o

Είναι το 10ο βιβλίο του και δεν έχει πρόθεση να σταματήσει εκεί, όμως έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπει τη συγγραφή. Κάποτε, τελείωνε ένα βιβλίο και άρχιζε σχεδόν αμέσως το επόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχει την ανάγκη να κάνει διαλείμματα, για να περάσει στην επόμενη συγγραφική δοκιμασία. Μια από αυτές τις «δημιουργικές σιωπές» όπως τις ονομάζει είναι και η νέα του συνεργασία, με τον Γιάννη Βαρδή, τον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες του πενταγράμμου.

«Ήθελα να κάνω κάτι ασυνήθιστο και, επειδή λατρεύω τη μουσική, ήταν μια ιδέα που μου ήρθε αβίαστα. Έδωσα το βιβλίο μου στο Βαγγέλη, που είναι καλός φίλος και εξαιρετικός στιχουργός, και κείνος κατάφερε να συμπυκνώσει τις εξακόσιες σελίδες του μυθιστορήματος μέσα σε τριάντα υπέροχους στίχους. Το επόμενο βήμα ήταν ένας άλλος φίλος, ο Γιάννης Βαρδής, τη φωνή του οποίου λατρεύω. Τον ρώτησα αν θα ενδιαφερόταν να το ερμηνεύσει, είπε ναι, και με δική του πρωτοβουλία το τραγούδι έφτασε στον Δημήτρη Κοντόπουλο, έναν μουσικοσυνθέτη και παραγωγό που θαυμάζω απεριόριστα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Και νιώθω βαθύτατα ευγνώμων και στους τρεις.»

tsilidou2

Σήμερα, ο Στέφανος Δάνδολος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην συγγραφή, στην δημοσιογραφία, από όπου και ξεκίνησε άλλωστε, στην διδασκαλία και φυσικά στην οικογένεια του, το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Σε προσωπικό επίπεδο, δηλώνει ευτυχισμένος σύζυγος και πατέρας. Ο ερχομός του γιού του άλλαξε τον τρόπο και τα θέματα για τα οποία επιλέγει να γράφει.

«Ο γιος μου, παρότι είναι ακόμα πολύ μικρός, κατά κάποιον τρόπο με οδηγεί στο να θέλω υποσυνείδητα να μιλήσω και στη δική του γενιά, στα παιδιά που θα διαβάζουν μυθιστορήματα έπειτα από μερικά χρόνια. Και ίσως γι’ αυτό, το «Όταν θα δεις τη θάλασσα» έχει βαθιά μέσα στη σάρκα του τόσα συναισθήματα. Όλη αυτή η ελπίδα, η ευγένεια, τα όνειρα, ο πολιτισμός, που διατρέχουν το μυθιστόρημα, είναι στοιχεία που ενδυναμώθηκαν χάρη στην παρουσία του γιου μου. Βαθιά μέσα μου, εκείνος είναι ο ιδεατός αναγνώστης. Το παιδί που αργότερα θα πιάσει στα χέρια του αυτό το βιβλίο και θα ανακαλύψει κάτι πηγαίο και όμορφο.»

Από την Χρυσάνθη Στέτου

Related posts

Οι πρώτες λέξεις της βασίλισσας Ελισάβετ μετά το… BREXIT!

Αναστάσης Δαφνής

Λαμπερό party για την παρουσίαση της συλλογής #MiRoLovesSugarfree

editor

Τελικά είναι ζευγάρι ο Ίαν Στρατής και η Ειρήνη Καζαριάν;

editor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live