Κακοποίηση- Σπάστε τη σιωπή τώρα…

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

«Η αγάπη δεν πρέπει να παρακαλεί ούτε να απαιτεί. Η αγάπη πρέπει να έχει τη δύναμη να φτάσει στη βεβαιότητα. Τότε ελκύει και δεν ελκύεται. Δεν θέλω να δώσω δώρα, θέλω να με κερδίσουν». Hermann Hesse

Τι σημαίνει συζυγική βία; Οι φωνές, οι τσακωμοί, το χέρι που σηκώνεται και πέφτει βίαια στο πρόσωπό μας και μετά η μετάνοια, οι συγνώμες, οι ενοχές και η υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί; Πως από το όνειρο και από τις αρμονικές περιφορές στο Διάστημα προσγειωθήκαμε σε μια τόσο οδυνηρή πραγματικότητα;Τι έφταιξε;

«Oι ευτυχισμένες στιγμές ανήκουν πια στο παρελθόν, τώρα μένει μόνον η ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορώ να τον χωρίσω, νομίζω ότι δεν φταίει αυτός, έτσι είναι φτιαγμένος, ίσως να χρειάζεται βοήθεια, αλλά δεν τολμώ να του το πω».

Τσακωμοί και μικροκαβγαδάκια μπορεί να συμβαίνουν στα ζευγάρια, αλλά η βία στις σχέσεις έχει άλλο προφίλ. Όταν οι καυγάδες και οι πράξεις βίας γίνονται καθημερινότητα, τότε χρειάζεται προσοχή. Εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χτυπηθεί, βιασθεί και κακοποιηθεί φυσικά ή/και ψυχολογικά από κάποιον που τις “αγαπούσε”.Οι περισσότερες σιωπούν από ντροπή, φόβο ή/και αισθήματα ενοχής ή συναισθηματική εξάρτηση.

Είναι «προσωπική υπόθεση», «κανένας δεν πρέπει να ανακατευτεί».

Η βία στις σχέσεις ποτέ δεν αξιολογήθηκε ως σοβαρό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα επικρατούσαν λανθασμένες αντιλήψεις. Μερικές από αυτές ήταν του τύπου:

* Οι γυναίκες αγαπούν τους βίαιους άντρες, αλλιώς θα χώριζαν.

* Οι άντρες που χρησιμοποιούν βία είναι βίαιοι και σε όλες τις σχέσεις τους.

* Οι γυναίκες θέλουν και το ξύλο τους για να καταλαβαίνουν ποιος είναι ο άντρας.

Η χρησιμοποίηση βίας στη σχέση ίσως να κρύβει την ανάγκη του ατόμου που την ασκεί να επιβληθεί σε κάποιον, κατάθλιψη, αλκοολισμό, μνήμες παιδικής κακοποίησης, ψυχοπαθολογία φανερή ή λανθάνουσα, δυσκολίες στο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Έτσι το σώμα παίρνει την πρωτοβουλία να “εκφραστεί” για να ρυθμίσει τις συγκρούσεις και να επιβεβαιώσει τη δύναμή του. Όμως, με αυτό τον παράδοξο τρόπο τελικά επιβεβαιώνεται η αδυναμία του ατόμου. Ένας άντρας που κακοποιεί τη γυναίκα που αγαπάει, κακοποιεί και τον εαυτό του. Υποφέρει.

Πώς να βοηθήσετε

Σπάστε τη σιωπή σας, μιλήστε για το πρόβλημα σε άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε, αλλά κυρίως μιλήστε σε κάποιον επαγγελματία σύμβουλο γάμου, μιλήστε σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Πάρτε συμβουλές.

* Συνειδητοποιήστε ότι χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια.

* Ενθαρρύνετε την άποψη να θεραπευτεί.

* Βρείτε το κουράγιο να μη δίνετε σημασία στις συγνώμες και στα παρακάλια του.

* Προφυλάξτε τον εαυτό σας και κυρίως τα παιδιά σας από το να βλέπουν τις σκηνές της βίας που τα πληγώνουν.

* Πάρτε κι εσείς ψυχολογική βοήθεια για να καταλάβετε τι σας συνέβη.

* Τολμήστε μια καινούργια αρχή.

Ξαναβρείτε την ελπίδα, ξεχάστε το φόβο, δώστε δυναμικές λύσεις, γιατί πρόκειται για τη ζωή σας.

Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσει κανείς ένα πρόβλημα.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του My-Mykonos.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το My-Mykonos.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.