Κανελόνια με σολομό και ricotta σε σάλτσα μανιταριών

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Γεύσεις

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Κανελόνια

Υλικά:

12 κανελόνια
350 γρ φρέσκο σολομό
250 γρ ricotta (ή και ανθότυρο)
7-8 μέτρια μανιτάρια champignon (των 30 γρ περίπου)
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι (των 70-80 γρ περίπου)
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. τριμμένη μυζήθρα
3-4 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
αλατάκι
πιπέρι

Προετοιμασία:

1) Ζητούμε από τον ιχθυοπώλη μας να μας κόψει φέτες πάχους 1 εκατοστού. Στο σπίτι θα κόψουμε τις φέτες αυτές σε κυβάκια του 1 εκατοστού σε όλες τις ακμές τους, συνεπώς καλόν είναι να βοηθήσει και αυτός, του είναι πολύ πιο εύκολο από ότι να κόβουμε εμείς στο σπίτι τις πιο χοντρές φέτες στη μέση. Δύο τέτοιες φέτες από ένα μέτριο ψάρι είναι περίπου η ποσότητα που ζητούμε.

2) Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αφαιρούμε από το σολομό το εξωτερικό δέρμα ταθώς και το κεντρικό κόκκαλο αλλά και τα μικρά κοκκαλάκια του. Θα τα συναντήσουν τα δάκτυλά σας περνώντας τα και πιέζοντας ελαφρά πάνω στο κρέας του (εάν πάρετε φιλέτο –πάντα σε πάχος φέτας 1 εκατοστό– δεν χρειάζεστε τίποτα από όλα αυτά). Στη συνέχεια, κόβουμε το κρέας σε λωρίδες πάχους 1 εκατ. και αυτές, για να τελειώσουμε κόβοντας και αυτές σε ίσα κομματάκια 1x1x1 εκατ. Έτοιμα τα κυβάκια μας.

3) Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το μαλακώνουμε σε ένα τηγάνι όπου έχουμε προσθέσει λίγο καλό ελαιόλαδο. 2-3 λεπτά είναι αρκετά.

4) Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κυβάκια του σολομού, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι να μη κολλήσουν

5) και τα ροδίζουμε για λίγα λεπτά, γυρίζοντάς τα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τους.

6) Ταυτόχρονα, λιώνουμε την ricotta (ή το ανθότυρο), πιέζοντας με ένα πιρούνι και –ενδεχομένως– προσθέτοντας λίγες σταγόνες γάλα για να διευκολυνθούμε στο μαλάκωμά του.

7) Μόλις ροδίσει, “πανταχόθεν και ομοιόμορφα” το κρέας του ψαριού (δεν θα χρειασθεί ούτε 5λεπτο), το αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε στο τηγάνι το λιωμένο τυρί. Ανακατεύουμε πολύ καλά να “δέσουν” και να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Κανονίζουμε στο αλάτι και στο πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.

8) Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.

9) Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές) και τα σοτάρουμε

10) να βγάλουν τα υγρά τους (μέσα σε 2-3 λεπτά θα έχουν μείνει ούτε τα μισά σε όγκο) και να μαλακώσουν.

11) Τους προσθέτουμε πιπεράκι, προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε να ψηθεί ελαφρά.

12) Προσθέτουμε δύο κουτάλες της σούπας νερό (ή και ζωμό, εάν έχουμε, δεν αξίζει όμως να τον φτιάξουμε επί τούτου),

13) κανονίζουμε στο αλάτι και τα αφήνουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά και να φτιάξουν μία χυλωμένη σαλτσούλα (2-3 λεπτά είναι αρκετά).

14) Στο τέλος του χρόνου αυτού προσθέτουμε τις δύο κουταλιές της τριμμένης μυζήθρας και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από το μάτι.

15) Σε ένα ταψάκι ή ένα pyrex, διαστάσεων τέτοιων που να χωράει τα κανελόνια, απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα των μανιταριών,

16) Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε με το σολομό. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψάκι

17) και από πάνω τους χύνουμε και απλώνουμε να πάνε παντού, τα υπόλοιπα μανιτάρια με όλη τη σάλτσα τους.

18) Εάν η σάλτσα των μανιταριών σας φαίνεται παχύρευστη (μπορεί να σφίξει λίγο παραπάνω το αλεύρι), περιχύνουμε με λίγο γάλα, να βοηθήσουμε το φαγητό να έχει λίγα υγρά.

19) Καλύπτουμε το ταψάκι με μία λαδόκολλα και ψήνουμε τα κανελόνια, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο, για ένα μισάωρο.

20) Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, έχει φθάσει στο τέλος του και περιμένει να την ετυμηγορία μας.

21) Δεν καθυστερούμε, σερβίρουμε το φαγητό ζεστό-ζεσό. Καλή σας όρεξη!
Tips:

Εάν είχα λίγο από τους ζωμούς λαχανικών που κατά καιρούς φυλάω στην κατάψυξη, θα τον χρησιμοποιούσα στη θέση του νερού. Δε βαριέσαι… μιάν άλλη φορά.

Πηγή: sintagespareas.gr

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.