Backstage24.gr
Κοινωνία Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Κουκάς: «Το νησί μας είναι ο “πρεσβευτής” της Ελλάδας»

Tις υπηρεσίες και τις παροχές που προσφέρονται στο νησί μας, δύσκολα θα τις βρει αλλού» δηλώνει ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Μιλώντας στη «My Mykonos» εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την τουριστική κίνηση, σημειώνοντας ότι «υπήρξε πληρότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατά τη διάρκεια των λιγότερο δημοφιλών μηνών (Απρίλιος – Μάιος)». Ωστόσο, εκφράζει παράπονα για την αντιμετώπιση του νησιού από την πολιτεία, τονίζοντας ότι «το κεντρικό κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός και να συνδράμει έμπρακτα με τη δημιουργία και αναβάθμιση κάποιων ζωτικών υποδομών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο αποχέτευσης και το οδικό δίκτυο»

 

Πως αναμένεται η τουριστική σεζόν για τη Μύκονο αυτή τη χρονιά; Που πιστεύετε οφείλεται αυτή η αύξηση;

Βρισκόμαστε χρονικά στα μέσα της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πάρα πολύ καλή. Έχει σημειωθεί σε γενικές γραμμές αύξηση στις αφίξεις, ενώ υπήρξε πληρότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατά τη διάρκεια των λιγότερο δημοφιλών μηνών (Απρίλιος – Μάιος). Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε στον επισκέπτη, καθώς και στις στοχευμένες μας δράσεις στις αγορές του εξωτερικού.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε ως Δήμαρχος του νησιού και τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;

Τα προβλήματα με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι, όταν αναλάβαμε ήταν σημαντικά και χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία, όλων των προβλημάτων, είναι η τραγική υποστελέχωση που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μυκόνου, η οποία δεν του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να ανταπεξέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα στις προκλήσεις του σήμερα. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του δημοσίου αντιλαμβάνεστε, ότι οι ρυθμοί που κινούμαστε είναι πολύ πιο αργοί από αυτούς που θα επιθυμούσαμε.

Παρόλα αυτά, έχουμε καταφέρει πολλά. Αρχικά, αφού αναδιοργανώσαμε το Δήμο, επιλύσαμε το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων (τα οποία λόγω της τουριστικής κίνησης φτάνουν σε τεράστιες ποσότητες), με την ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιώτη, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Αναβαθμίζουμε συνεχώς τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανακαινίζουμε τα σχολεία, δημιουργήσαμε νέες παιδικές χαρές, αναβαθμίζουμε το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και κατασκευάζουμε νέα αφαλάτωση. Ξεκολλήσαμε το έργο στο Νέο Λιμάνι, ολοκληρώσαμε τις μελέτες για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, προχωρήσαμε σε πλακοστρώσεις και κάναμε καίριες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Παράλληλα διοργανώνουμε πολυάριθμες και  όλων των ειδών πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, βάζουμε τις βάσεις για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Άνω Μερά, τη δημιουργία υδατοδρομίου και μαρίνας σκαφών.

Τα παράπονά σας ποια είναι;

Ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει η Πολιτεία. Πολλοί θα βιαστούν να πουν πως η Μύκονος δεν έχει ανάγκη, αλλά η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν η Μύκονος συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και λόγω της τουριστικής κίνησης το νησί έχει ξεπεράσει σε επίπεδο υποδομών τη φέρουσα ικανότητά του, οφείλει το κεντρικό κράτος να σταθεί αρωγός και να συνδράμει έμπρακτα με τη δημιουργία και αναβάθμιση κάποιων ζωτικών υποδομών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο αποχέτευσης και το οδικό δίκτυο. Και αν δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό, είναι αδιανόητο να μην μας επιτρέπει τουλάχιστον να επιχορηγήσουμε τους υπαλλήλους μας με επίδομα διαμονής, από δικούς μας πόρους, ώστε να μετριάσουμε το τόσο σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης.

Ειλικρινά είναι παράλογο να επιθυμείς πραγματικά να καλύψεις το κενό του κράτους και να μην σε αφήνουν να το κάνεις. Και ξέρετε ποιο είναι το τραγικό σε αυτή τη ιστορία; Το γεγονός πως κάποιοι δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι η εικόνα της Μυκόνου, όπως άλλωστε και άλλων μεγάλων τουριστικών προορισμών που δέχονται εκατομμύρια επισκεπτών, είναι η εικόνα της Ελλάδας. 

 Και  κάτι τελευταίο που ακούω πολύ το τελευταίο διάστημα και συνοψίζεται στη φράση «εσείς δεν έχετε ανάγκη γιατί φοροδιαφεύγετε». Η αλήθεια είναι ότι στη Μύκονο – και για τον απλούστατο λόγο ότι οι συναλλαγές γίνονται με επισκέπτες από το εξωτερικό- ο κύριος όγκος των συναλλαγών γίνεται με πλαστικό χρήμα (άρα καμμία δυνατότητα φοροδιαφυγής). Επιπλέον όλα τα ελεγκτικά κλιμάκια βρίσκονται μόνιμα στο νησί.

Ποια είναι η στρατηγική που έχετε θέσει για τα επόμενα χρόνια, ώστε η Μύκονος να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί;

Η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών, αλλά όπως είναι γνωστό, το δύσκολο δεν είναι να κατακτήσεις την κορυφή, αλλά να διατηρηθείς εκεί. Οι Μυκονιάτες ήδη το γνωρίζουν, γι’ αυτό και υπάρχει μία συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Εμείς, ως Δήμος, προσπαθούμε με συντονισμένες δράσεις να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές που είναι της αρμοδιότητάς μας, καθώς και να ανοιχτούμε σε αγορές νέων μορφών τουρισμού (πχ. Συνεδριακό, υγείας κλπ.).

Ανεξάρτητα των δικών σας προθέσεων, το νησί από πλευράς τιμών είναι απλησίαστο για το μέσο Έλληνα. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Το νησί μας είναι για όλα τα βαλάντια, ανάλογα με τις διακοπές που θα επιλέξει ο καθένας. Φυσικά και υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και μαγαζιά, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους ανώτερου οικονομικού επιπέδου που εάν κάποιος τα επισκεφτεί θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερες τιμές, αλλά η Μύκονος δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν κάμπινγκ, hostel και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως και ταχυφαγεία και ταβερνάκια στην Άνω Μερά με πολύ προσιτές τιμές. Επίσης υπάρχουν και ελεύθερες παραλίες που μπορεί να κάνει κάποιος μπάνιο και εμείς ως Δήμος, έχουμε καθορίσει πλαφόν για το 2017 στην τιμή σετ ομπρέλας ξαπλωστρών τα είκοσι (20) ευρώ. Οπότε ανάλογα με το πώς θα επιλέξει κάποιος να περάσει τις διακοπές του, θα πληρώσει και τα ανάλογα χρήματα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως τις υπηρεσίες και τις παροχές που προσφέρονται στο νησί μας, δύσκολα θα τις βρει αλλού.

Αυτά και άλλα πολλά διαβάζουμε κάθε Σάββατο στην free press εφημερίδα «My Mykonos».

Related posts

Τάνια Τρύπη: Απαρηγόρητη στην κηδεία του Αλέξη Μάρδα -(φωτο)

Αναστάσης Δαφνής

Σπαραγμός στο τελευταίο αντίο στον Λάμπρο Χαβέλα -(φωτο)

Αναστάσης Δαφνής

Κλειστοί τέσσερις σταθμοί του Μετρό στο Σαββατοκύριακο!

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live