Κόρες που δεν έχουν αγαπηθεί από τις μητέρες τους: τα 7 κοινά τραύματα

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, η κόρη έχει μια πρώτη εικόνα του εαυτού της στον καθρέφτη, που είναι το πρόσωπο της μητέρας της.

Αν η μητέρα της είναι στοργική και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, το βρέφος αναπτύσσει ασφαλή προσκόλληση και μαθαίνει ότι η μητέρα της την αγαπάει και ότι η ίδια είναι άξια αγάπης. Αυτή η αίσθηση ότι είναι αξιαγάπητη, άξια τρυφερότητας και προσοχής, ότι τη βλέπει και την ακούει η μητέρα της, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο επάνω στο οποίο χτίζει το παιδί την πρώτη αίσθηση του εαυτού του και παρέχει την ενέργεια για την ανάπτυξή του.

Η κόρη μιας άστοργης μητέρας, η οποία είναι συναισθηματικά απόμακρη, συγκρατημένη, ασυνεπής ή υπερβολικά αυστηρή ή σκληρή, μαθαίνει διαφορετικά τον εαυτό της. Το αποτέλεσμα είναι η ανασφαλής προσκόλληση, που χαρακτηρίζεται είτε ως «αμφιθυμική» (το παιδί δεν γνωρίζει αν θα εμφανιστεί η καλή μαμά ή η κακή μαμά, αναφερόμενη σε αποκλίνουσες μεταξύ τους συμπεριφορές) είτε ως «αποφευκτική» (η κόρη χρειάζεται την αγάπη της μητέρας της αλλά φοβάται τις συνέπειες, αν τη ζητήσει).

Το κύριο σημείο είναι ότι η ανάγκη μιας κόρης για την αγάπη της μητέρας της είναι αρχέγονη κινητήρια δύναμη και αυτή η ανάγκη δεν εξαφανίζεται με τη μη διαθεσιμότητα της μητέρας αλλά συνυπάρχει με τη φοβερή συνειδητοποίηση ότι το μοναδικό πρόσωπο που υποτίθεται ότι σε αγαπάει χωρίς όρους δεν το κάνει.

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση και την επούλωση αυτού του τραύματος είναι τεράστιος. Επηρεάζει πολλά, αν όχι όλα τα μέρη του εαυτού, ιδιαίτερα στο χώρο των σχέσεων.Ο λόγος που αυτές οι πληγές είναι κοινές, εξηγείται διεξοδικά από τη θεωρία προσκόλλησης που πρώτος ανέπτυξε ο JohnBowlby και μετά εξελίχθηκε από τις έρευνες των MaryAinsworth, MaryMainκαι πολλών άλλων.

Τα 7 κοινά λοιπόν τραύματα, που θα αναλυθούν στα επόμενα άρθρα, επιγραμματικά είναι:

1.Έλλειψη αυτοπεποίθησης.

2.Έλλειψη εμπιστοσύνης.

3.Δυσκολία στην τοποθέτηση ορίων.

4.Δυσκολία να δούμε τον εαυτό μας με ακρίβεια.

5.Απομάκρυνση ως προκαθορισμένη θέση.

6. Υπερβολική ευαισθησία.

7.Αναπαραγωγή του δεσμού με τη μητέρα, στις ενήλικες σχέσεις.

Θα ακολουθήσει εκτενέστερη αναφορά στο καθένα ξεχωριστά από τα παραπάνω.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.