Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Παιδί, Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, πολλοί γονείς καλούνται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Παράλληλα, είναι και μια δύσκολη και αμήχανη στιγμή και για τα ίδια τα παιδιά, αφού είναι σαν να γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά σαν να αποζητούν κάποιον να τους πει ότι είναι ψέματα.

Η αποκάλυψη αυτού του μυστικού συδεέται άμεσα με την ηλικία του παιδιού. Μεταξύ 2 εώς 8 ετών τα παιδιά χρησιμοποιούν τη λεγόμενη “μαγική σκέψη”. Η διεργασία αυτή είναι η πίστη ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα, με έναν τρόπο φανταστικό, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη λογική και την παρατήρηση. ‘Ετσι για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να πιστεύει ότι το φαγητό του θα μπορεί να είναι πιο νόστιμο, έαν το φάει με το κόκκινο κουτάλι.

Σταδιακά, περίπου στα 8 με 9 έτη, η “μαγική σκέψη”, αρχίζει να υποχωρεί αφήνοντας χώρο για έναν περισσότερο λογικο-αναλυτικό τρόπο σκέψης. Είναι η περίοδος, που τα παιδιά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται και να εξακριβώνουν μόνα τους τις αντιφάσεις και τις ασυνέπειες γύρω από την ισορία του Άγιου Βασίλη. Είναι μια διαδικασία που συνήθως έρχεται φυσιολογικά, ίσως και με κάποια δόση χιούμορ, χωρίς να τραυματίζει ή να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, παρακάτω, θα βρείτε κάποιες βοηθητικές άμεσες εκφράσεις, που μπορεί ο γονιός να χρησιμοποιήσει ως πρώτη απάντηση στην ερώτηση, έαν υπάρχει Άγιος Βασίλης, κυρίως στην ηλικία των παιδιών που άρχιζουν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Μια πρώτη αντίδραση είναι να προσπαθήσπουμε να μάθουμε, τί είναι αυτό που έχει δημιουργήσει στο παιδί τα ερωτημάτικά. “Αλήθεια, πώς σου δημιουργήθηκε αυτή η απορία;”

Μια άλλη αντίδραση μπορεί να είναι το ίδιο το καθρέφτισμα, για παράδειγμα “ Εσύ, τι πιστεύεις;”.
Επίσης, όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να πείτε εσείς οι ίδιοι “τί σημαίνει ο Άγιος Βασίλης για εσάς”.
Τέλος, εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πλέον αρκετά μεγάλο και έτοιμο να ακούσει την αλήθεια, αντί να του πείτε “όχι, δεν υπάρχει ο ‘Αγιος Βασίλης”, είναι προτιμότερο να του μιλήσετε για την ιστορία του πραγματικού Άγιου Βασίλη. Ένός καλού ανθρώπου που φρόντιζε τα παιδιά και όσους είχαν ανάγκη, και ότι εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι σύμβολο, φροντίδας αγάπης και ανιδιοτέλειας.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.