Μάχες με το τέρας της Αυπνίας

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Η αυπνία μαστίζει το 20% του πληθυσμού και είναι υπαίτια για πολλά ψυχοσωματικά θέματα.

Στην πραγματικότητα “κουράζει” πολύ περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό, από τις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές, όπως την ανορεξία και την κατάθλιψη, αφού έχει την δύναμη, ακόμα και αυτές τις διαταραχές να τις προκαλέσει.
“Όλα άλλαξαν πριν κάποιους μήνες. Με εμένα πλέον κάπου στη μέση της στρατιωτικής μου θητείας. Τότε σε μια περίοδο άγχους, μελαγχολίας, ίσως και επαναπροσδιορισμού, έσκασε το πρώτο επεισόδιο αυπνίας.”

“Από τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκα,η ζωή μου αλλάξε ριζικά. Πολλές αλλαγές, πολύ σύντομα. Όλη αυτή η αναστάτωση, με οδήγησε πολύ σύντομα σε έναν κύκλο αστάτου ύπνου, που σιγά σιγά άγγιξε την αυπνία”.

“Ο ερχομός του μωρού μου, νιώθω ότι διατάραξε όλες τις ισσοροπίες μου. Έπρεπε να αλλάξω όλες τις παλιές μου συνήθεις, όλες τις προγενέστερες δραστηριότητες μου. ‘Ολο αυτό,το σκεφτόμουν όλη νύχτα,όπου παρόλου την κούραση μου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούσα να κοιμήθω. Ο ύπνος μου γίνονταν όλο και περοσσότερο άστατος”.

Μέσα από αυτές τις ομολογίες των ανθρώπων, παρατηρούμε ότι η αυπνία αφορά κάθε ηλικία, η οποία όμως έρχεται κάθε φορά στη ζώη μας για να σηματοδοτήσει μια νέα κάτασταση. Συνήθως, επεισόδια αυπνίας παρατηρουμε σε περιόδους σημαντικών αλλάγων της ζωής μας. Η μεταβολή του ύπνου, δείχνει στον ανθρώπο, ότι η καινούργια κατάσταση που τώρα βιώνει, τον πονάει, τον δυσκολεύει, και είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Για αυτό το λόγο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται έξτρα χρόνο, να το σκεφτεί και να το επεξεργαστεί.

Είναι λοιπόν σημαντικό, πολύ γρήγορα να αποκωδικοποιήσει σωστά ο άνθρωπος, τα σημάδια αυτά που του δίνει το σώμα του. Με αυτό τον τρόπο, πρώτον κερδίζει χρόνο να εντοπίσει την πραγματική πηγή, που τη δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει στη ζωή του, πολύ πριν η αυπνία τον εξαντλήσει.

Το πρώτο σημαντικότατο δηλάδη βήμα είναι να αποδεχτούμε αυτή την αλλάγη στη ζωή μας, και να μην κάνουμε το λάθος απλά να βρούμε τρόπο να ανακουφιστούμε. Την αυπνία οφείλουμε να την “προσκαλέσουμε” και να αφουγκραστούμε τί έχει να μας πει για το έδω και τώρα που βιώνουμε.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.