Μετά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Μόνα Λίζα

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Celebrities

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Clooney

Σε τρανό υποστηρικτή των χώρων που διεκδικούν την επιστροφή έργων τέχνης στις πατρίδες των δημιουργών τους έχει αναδειχτεί ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ύστερα απ’ τον παγκόσμιο σάλο που προκάλεσε με τις δηλώσεις του περί επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα απ’ το βρετανικό μουσείο στην Αθήνα ο διεθνής γόης Τζορτζ Κλούνεϊ συνεχίζει να εγείρει πολιτιστικές έριδες…

Αυτή τη φορά σειρά πήρε το βασικότερο έκθεμα του μουσείου του Λούβρου, ο πίνακας της Μόνα Λίζα του τρανού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι.

 

Mona_Lisa

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ αναβίωσε μέσα από δηλώσεις του το παλιό αίτημα των Ιταλών για επαναπατρισμό του πίνακα στην Ιταλία.

Η Μόνα Λίζα φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου από το 1797 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, μια και η πλειοψηφία των επισκεπτών επιθυμεί να το παρατηρήσει θαυμάζοντας τη υψηλή τέχνη του ζωγράφου όπως αυτή αποτυπώνεται στο ιδιαίτερο πολυεστιακό βλέμμα του ειδώλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 το Υπουργείο Πολιτισμού και η επαρχία της Φλωρεντίας συγκέντρωσαν από κοινού 150.000 υπογραφές για τον δανεισμό του πίνακα στη γκαλερί Ουφίτσι με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανάκτηση του από τον Βιντσέντζο Περούτζια (1913), ο οποίος ήθελε να τον επιστρέψει στην Ιταλία.

Η απάντηση του μουσείου ήταν -σαφώς- αρνητική με το πρόσχημα της ευαισθησίας του πίνακα και κατά προέκταση της ανησυχίας περί καταστροφής αυτού κατά τη μετακίνηση. Στην ουσία όμως ο λόγος άρνησης ήταν η φοβία των Γάλλων πως ο πίνακας δεν θα επέστρεφε ποτέ στη χώρα τους, παρά θα παρέμενε στη γενέτειρά του για πάντα.

Αυτό που -λογικά- αναμένεται είναι μια εξίσου ευχαριστήρια επιστολή από εκπρόσωπο μέλος της ιταλικής κυβέρνησης στο Τζορτζ Κλούνεϊ, όπως συνέβη με τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο…

Αλήθεια, ποιο θα είναι το επόμενο «χτύπημα» του Κλούνεϊ;

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.