Μιλώντας στα παιδιά για ειδήσεις καταστροφικών γεγονότων

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η ζωή των παιδιών επηρεάζεται από τραυματικά γεγονότα πολύ συχνά, ανεξάρτητα από το πόσο οι γονείς ή άλλοι ενήλικοι προσπαθούν να κρατήσουν τις «κακές ειδήσεις» μακριά.

Η συζήτηση σχετικά με τα δύσκολα γεγονότα σε μια γλώσσα ηλικιακά κατάλληλη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται περισσότερο σε μια γλώσσα ηλικιακά κατάλληλη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή και επαρκή απέναντι σε παρόμοια γεγονότα.

Εξηγώντας το καταστροφικό γεγονός, σε παιδιά που δεν το έχουν βιώσει.

Ακούστε προσεκτικά        

Μόνο αν ακούσετε προσεκτικά αυτά, που έχει να σας πει το παιδί σας, θα αντιληφθείτε τυχόν παρερμηνείες ή υποβόσκοντες φόβους.

 

Πείτε την αλήθεια

Εστιάστε στα βασικά γεγονότα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αποφύγετε να μοιραστείτε μαζί του περιττές ή πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Προσπαθήστε να μην υπερβάλετε ούτε να υποτιμήσετε το γεγονός.

 

Επικυρώστε την εμπειρία τους.

Αναγνωρίστε και επικυρώστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του παιδιού σας. Δώστε του να καταλάβει, πώς οι ερωτήσεις ή οι απορίες του είναι σημαντικές και κατάλληλες.

 

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά τείνουν να προσωποποιούν καταστάσεις.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με αφορμή το άκουσμα ενός καταστροφικού γεγονότος, ίσως εκφράσει ανησυχία για τη δική του ασφάλεια, ή την ασφάλεια των μελών της οικογένειας του.

 

Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη συζήτηση

Θυμηθείτε ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά ως ένα τρόπο να ζητήσει διαβεβαίωση ή καθησυχασμό. Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουν ή να αποδεχτούν κάποιες πληροφορίες.

 

Δεν γνωρίζετε τα πάντα

Αναγνωρίστε το γεγονός, ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις σε κάθε ερώτηση του παιδιού σας. Κάποιες φορές η απάντηση μπορεί να είναι «Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω και να σου απατήσω».

Τέλος είναι πολύ σημαντικό, να ενθαρρύνετε την έκφραση συναισθημάτων και συζητήσεων πάνω σε παρόμοια θέματα, όταν και εσείς οι ίδιοι θα έχετε χρόνο και θα είστε ήρεμοι.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.