Μητέρες μόνες! Το μεγαλύτερο στοίχημα!

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Μητέρες μόνες. Είναι πολλές.

Είναι εκείνες ,που για διάφορους λόγους, είτε αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί χωρίς σύντροφο, παρόλο που οι περισσότεροι δίπλα της, δεν θα ήταν σύμμαχοι σε αυτό, είτε εκείνες που η ζωή τα έφερε έτσι, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μόνες τους. Εκείνες που είδαν το οικοδόμημα του γάμου να γκρεμίζεται, όταν ο πατέρας των παιδιών αποφάσισε να ακολουθήσει άλλη πορεία, ή ακόμα και εκείνες αποφάσισαν να φύγουν από ένα γάμο που δεν της έκανε ευτυχισμένες και να προχωρήσουν μόνες τους, επιλέγοντας  τη μοναξιά από μια λάθος σχέση.

Η καθημερινότητας τους δεν είναι εύκολη. Είναι αναγκασμένες να αναλάβουνπολλαπλούς ρόλους. Και το κυριότερο, έχουν να καλύψουν όλες τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους και να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Η κοινωνική ζωή περιορίζεται και ο προσωπικός χρόνος είναι ανύπαρκτος. Μα το δυσκολότερο είναι εκείνα τα βράδια, που δεν υπάρχει ο σύντροφος να μοιραστούν τα άγχη και τις αγωνίες τους, τα βράδια εκείνα που έρχεται η στιγμή στην οποία πρέπει να λάβουναποφάσεις και σαν μάνα και σαν πατέρας, αλλά είναι μόνες.

Έπειτα έρχονται τα κοινότυπα της κοινωνίας. Οι ψίθυροι που σε ακολουθούν στο πέραμα σου. Λες και την κανονικότητα της οικογένειας την ορίζει η παρουσία του πατέρα και όχι ο ουσιαστικός δεσμός που μπορεί να δέσει μόνο τα άτομα που αγαπιούνται αληθινά.

Το στοίχημα μεγάλο και οι δυσκολίες πολλές.

Η μητρότητα γίνεται τώρα ένας καθημερινός αγώνας, στον οποίο προσπαθούν διαρκώς να ξεπεράσουν εμπόδια, που παλιότερα ούτε φαντάζονταν ότι υπάρχουν. Αντιμετωπίζουν έναν νέο ρόλο, που πότε δεν είχαν φανταστεί. Ακριβώς εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη δυσκολία αυτής της καινούργιας κατάστασης. ‘Ότι τα κορίτσια μεγαλώνουμε με ένα υγιές πρότυπο οικογένειας , που όμως τώρα αυτό που τόσα χρόνια, που από μικρό κοριτσάκι ονειρευόμουν, καλούμε να το στηρίξω μόνη. Όσο πιο ομαλά, καθημερινά αντιμετωπίζουμε αυτή την αποδόμηση της αξίας μας, γιατί αναγκαστήκαμε να γίνει έτσι, τόσο πιο ήρεμα και ψύχραιμα μπορούμε να αποδεχτούμε τις νέες συνθήκες και καταστάσεις της ζωής μας.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.