Backstage24.gr
Fashion

ΜΚ by Marios : Η απόλυτα καλλιτεχνική πλευρά της μόδας

 

Με τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες προκάλεσε τόσο το ενδιαφέρον του κοινού, όσο και των ανθρώπων της μόδας. Ο λόγος για τον Μάριο Καραβασίλη και το brand του MK By Marios.

Ο σχεδιαστής κατάφερε να αποσπάσει στο διαγωνισμό «New Designer – Best Trendsetter» στη 17η διοργάνωση του AXDW «κλέβοντας» τις εντυπώσεις με τις δημιουργίες που παρουσίασε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει γίνει «ένα» με την τέχνη, καθώς έχει ασχοληθεί με τον χορό και την υποκριτική, όμως η μόδα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Έχει παρουσιάσει συλλογές που αποπνέουν θεατρικότητα και μια avant garde διάθεση που θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να σταθεί στις μεγαλύτερες πασαρέλες του εξωτερικού: «Από νεαρή ηλικία “ταλαντευόμουν” με τις τέχνες… Έχοντας σπουδάσει υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιαδη κι ενώ περιστασιακά ασχολήθηκα με τον  χορό και το τραγούδι, συμμετείχα ενεργά στον χώρο του θεάματος ιδρύοντας την προσωπική μου θεατρική εταιρία. Έτσι η ενασχόληση μου με τις διάφορες μορφές της τέχνης αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα να ασχοληθώ και με τον χώρο της μόδας. Διότι τέχνη δίχως ένδυμα, αποτελεί σχήμα οξύμωρο. Το 2011 αποφασίζω ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μόδα. Σπουδάζω στη Σχολή Βελουδάκη κι αυτό αποτέλεσε ένα «όπλο» για να μπορώ πλέον να έχω τις απαραίτητες γνώσεις να εκφράζομαι μέσα από το ένδυμα, και έτσι τελικός να μπορώ να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου». Ο Μάριος Καραβασίλης αντλεί έμπνευση από τα πάντα καθώς πιστεύει πως όλα είναι τέχνη: «Έμπνευση είναι τα πάντα… Οτιδήποτε βρίσκετε γύρω μας και μας περιβάλλει ,αποτελεί πηγή έμπνευσης. Ένα αντικείμενο που δεν του έδινες πριν σημασία μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης ,ένα έπιπλο ,ένα τοπίο ,ακόμα και ένας άνθρωπος μπορεί να είναι η αφορμή για την τέλεια έμπνευση. Όλα είναι τέχνη».

marios1

Η ελληνική μόδα έχει πλέον σημαντική θέση στην καρδιά των Ελλήνων κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον σχεδιαστή: «Τα τελευταία χρόνια σαφώς. Ιδιαίτερα μετά την οικονομική μας κάμψη υπάρχει μια έντονη στροφή προς τους Έλληνες σχεδιαστές. Παλιότερα το “must” της μόδας κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανάγκαζε επιτακτικά το αγοραστικό κοινό να στηρίζει ξένους οίκους μόδας και μεγάλα brand names, ακολουθώντας κάθε σεζόν τις τελευταίες επιταγές τις μόδας. Φυσικά όλο αυτό αποδείχτηκε μια «φούσκα», μια καθαρή απόδειξη ξενομανίας και ματαιοδοξίας ταυτόχρονα. Στην Ελλάδα πάντα  υπήρχαν και υπάρχουν εξαιρετικά «διαμάντια» σχεδιαστών. Τώρα που κοιτάμε πια την ελληνική αγορά, νομίζω ότι αναγνωρίζουμε τα πάντα!».

 

Τέχνη παντού!

Η κολεξιόν στη 17η διοργάνωση του AXDW άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και μας λέει για αυτό: «Ξεκίνησα το ταξίδι μου στη μόδα κατασκευάζοντας εικαστικά καπελά και headpieces. Έχοντας την τύχη να χρησιμοποιηθούν για editorials ξένων περιοδικών αλλά και σε συλλογές που κατασκευάστηκαν ειδικά γα τους νέους σχεδιαστές LEON by Ilias Wia και SINISTER by Alexia Lap, τα όποια και παρουσιαστήκαν στο AXDW. Έτσι, μετά την ενασχόληση μου με τα καπέλα , αποφάσισα να εξελίξω την σχεδιαστική μου «μάτια» και στο ένδυμα και να παρουσιάσω πια μια ολοκληρωμένη  συλλογή με ενδύματα, καπέλα και γάντια.  Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα καταλάβαινε πιο σφαιρικά τα «συναισθήματα» που ήθελα να μεταδώσω αλλά και τις σχεδιαστικές μου εκδοχές. Με ενδιέφερε να παρουσιάσω τη δική μου μικρή ιστορία σαν μια παράσταση. Να είμαι ο εαυτός μου, ως ηθοποιός, ως σχεδιαστής, ως καλλιτέχνης. Δεν έβλεπα μοντέλα, έβλεπα ρόλους, έβλεπα  ηρωίδες… Αυτό με έκανε ευτυχισμένο. Ήταν λοιπόν μια χειμερινή συλλογή, μια ιστορία με σκηνικό το δάσος».

 marios1

Όταν σχεδιάζει δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο στο μυαλό του αλλά εξαρτάται από τη στιγμή: «Εξαρτάται τη στιγμή. Μπορεί να είναι απλά μια ταινία -μια αγαπημένη μουσική -μπορεί να είναι μια απογοήτευση, μια κακή μέρα μπορεί να μου δώσει δύναμη σχεδιαστικά, ακόμα και τα όνειρα που όλοι μας έχουμε για το μέλλον, είναι η μεγαλύτερη δημιουργική έκφραση. Γενικότερα σχεδιάζω ελευθέρα… Αγαπώ τα πάντα. Θεωρώ ότι ένας σχεδιαστής δεν πρέπει να έχει «δεσμά» και σχεδιαστικές εμμονές. Λατρεύω όλα τα υλικά γιατί το κάθε ένα έχει τη δική του δύναμη και ενεργεία. Από το μέταλλο, τα κρύσταλλα, τα υλικά της φύσης μέχρι την κάθε μορφή υφάσματος μπορεί να αποτελέσει δύναμη και πηγή έμπνευσης αρκεί βέβαια να είναι το timing σωστό και να υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσω οτιδήποτε.

 

Όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του, έτσι και ο Μάριος Καραβασίλης πιστεύει πως το ελληνικό ταλέντο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το… εισαγόμενο: «Φυσικά και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Θεωρώ ότι έχουμε εξαιρετικούς σχεδιαστές! Βέβαια, αν και άδικα, πάντα θα υπάρχει η σύγκριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, και δυστυχώς αυτό είναι και αναπόφευκτο αφού έχουμε πια μεγαλώσει ως λαός με τη νοοτροπία των ξένων προτύπων και προδιαγραφών. Ό,τι και να δείξει ένας Έλληνας  σχεδιαστής, πάντα έστω και υποσυνείδητα, θα υπάρχει σημείο σύγκρισης και αναφοράς με το εξωτερικό. Θα πρέπει βεβαία να υπογραμμίσουμε και τα μεγέθη καθώς και το οικονομικό υπόβαθρο που έχει ένας ξένος σχεδιαστής .Σε αντίθεση με εμάς όπου πλέον εκτός το ότι αφορίζουμε τα πάντα και “πολεμάμε” την όποια προσπάθεια (μέσα σε όλη αυτή την οικονομική κατάσταση) οφείλει ο σχεδιαστής να είναι πάντα δημιουργικός, να έχει καινοτόμες ιδέες και στο τέλος να συγκρίνεται δίχως νόημα. Είναι τραγικό».

 

Ένας άκρως ταλαντούχος σχεδιαστής με πολλές δυνατότητες που θα μας απασχολήσει σίγουρα με τις δημιουργίες του . Το εξωτερικό ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις πασαρέλες του έναν λάτρη της τέχνης και της μόδας… MK by Marios δια χειρός Μάριος Καραβασίλης!

Αλεξάνδρα Κατσαμπίρη

Related posts

H Garmin καινοτομεί και εντυπωσιάζει με τα νέα μοντέλα Fenix 6, Venu, Vivoactive 4 & Vivomove

editor

Η Zeus+Dione και η Salty Bag ταξιδεύουν μαζί στη θάλασσα!

Αναστάσης Δαφνής

Τα φαντασμαγορικά Καλλιστεία Αττικής 2014! – (video)

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live