O Μάκης θα «κατακτήσει» τη Ρωσία μ’ ένα sit ski

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Μάκης Καλαράς

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μάκης Καλαράς είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι ότι κινείται με ρόδες ενώ οι περισσότεροι από εμάς περπατάμε με τα πόδια μας. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι ενώ εμείς ξεχνάμε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή και γκρινιάζουμε για τις καθημερινές δυσκολίες, ο Μάκης δηλώνει «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη».

Η δύναμη του χαρακτήρα του και της ψυχής του αποτελεί παράδειγμα μίμησης για μικρούς και μεγάλους.
Το ατύχημα που είχε με τη μηχανή στα 17 του χρόνια δεν τον καθήλωσε –όπως συνηθίζουμε να λέμε- στο καροτσάκι αλλά αντίθετα του άνοιξε νέους ενδιαφέροντες και ελπιδοφόρους δρόμους. Όταν τον ρώτησα για το ατύχημα απάντησε: «Το 1994, σ’ ένα τροχαίο με τη μηχανή χτύπησα στη σπονδυλική στήλη κι από τότε κινούμαι με ρόδες. Πολύ καλά κι ευνοϊκά πράγματα έχω να σου πω σε σχέση με αυτό… δεν μου έχει λείψει τίποτα. Μάλλον οι άλλοι ζηλεύουν εμένα κι όχι εγώ τους άλλους» λέει γελώντας κι έχει απόλυτο δίκιο. Η ζωή του είναι πλούσια, γεμάτη νέες προκλήσεις, κοινωνικό έργο, φίλους και αθλητισμό.

Ο δικός του χρόνος κινείται σε άλλες, γρηγορότερες ταχύτητες κι εκείνος ακούραστος τον προκαλεί συνεχώς περισσότερο κι αναμετριέται μαζί του. Όπως λέει ο ίδιος: «Αν δεν είναι δύσκολο, δεν αξίζει». Τα εύκολα δεν είναι για τον Μάκη Καλαρά. Αφού δοκίμασε πολλά αθλήματα και διακρίθηκε στη δισκοβολία κερδίζοντας αργυρό στους Παραολυμπιακούς στην Ελλάδα (2004) και χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (2006), ανακάλυψε ένα νέο σπορ.

Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται κι αγωνίζεται ώστε να εξασφαλίσει μία θέση στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014» που διεξάγονται στη Ρωσία από 5-16 Μαρτίου. Το άθλημα με το οποίο θα αγωνιστεί είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που ασχολείται με αυτό και μάλιστα σε αγωνιστικό επίπεδο. Το sit ski είναι δύσκολο, γρήγορο κι εντυπωσιακό. Καλύτερα όμως να μας τα πει ο ίδιος:

 • Μάκη, πώς ανακάλυψες το sit ski;
  Είχα πάει μια εκδρομή στη Νορβηγία το 2009 στο Βόρειο πόλο κι εκεί υπήρχε ένα πρόγραμμα εκμάθησης σκι για ανάπηρους. Μου άρεσε πάρα πολύ κι έτσι ξεκίνησα να προπονούμαι.
 • Τι σου άρεσε;
  Ένιωθα πάλι αρτιμελής. Είμαι με τον φίλο μου, με την κοπέλα μου και κάνω σκι όπως και όλοι οι άλλοι. Το sit ski βοηθάει την ανεξαρτησία μου και την ψυχολογία μου. Το συναίσθημα ότι γλιστράω στο χιόνι και κινούμαι με αυτή την ταχύτητα είναι υπέροχο.
 • Είναι δύσκολο;
  Μάλλον… τον πρώτο χρόνο έπεφτα συνέχεια, έκανα πέντε μέτρα κι έπεφτα…
 • Οπότε θέλει τρομερό πείσμα. Δεν το βάζεις κάτω με τίποτα;
  Και ειδικά για κάποιον με αναπηρία, τα βουνά είναι έτσι κι αλλιώς δυσπρόσιτα, φαντάσου πόσο γλιστράς. Θέλει θράσος και παρέες και όρεξη κι επιμονή και πολλά. Ξέρεις πόσο εντύπωση κάνει στους ξένους ότι υπάρχει Έλληνας που κάνει σκι; Αναρωτιούνται από πού ξεφύτρωσα. Δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν βουνά στην Ελλάδα, νομίζουν ότι έχουμε μόνο παραλίες.
 • Έχεις δυσκολευθεί ποτέ να βγεις από το σπίτι σου;
  Ποτέ! Επειδή έχω το αυτοκίνητο, το ποδήλατο αλλά και πολύ θράσος δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ακόμα κι αν δεν έχω πρόσβαση κάπου, έχω παρέες που θα με βοηθήσουν. Αλλά και κανέναν φίλο να μην έχω, θα κάνω καινούργιους και θα ζητήσω βοήθεια. Και οι Έλληνες βοηθούν πολύ, δεν είμαστε τυπικοί όπως κάποιοι άλλοι λαοί. Κάποτε στη Δανία, ένας κύριος δεν με βοήθησε γιατί όπως μου είπε φοβόταν μήπως πάθω κάτι και του ζητήσει η ασφάλεια να πληρώσει!
 • Χρειάστηκες χρόνο προσαρμογής μετά το ατύχημα, είχες πάθει σοκ;
  Δεν θυμάμαι να είχα πάθει σοκ. Νομίζω ότι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου με βοήθησαν αμέσως, δεν ένιωσα ποτέ ότι είμαι ανάπηρος. Ένα χρόνο μετά το ατύχημα ήμουν εντελώς ανεξάρτητος όπως είμαι τώρα και ουσιαστικά τελείωσε και η αναπηρία. Η μόνη στιγμή που μπορεί να νιώσει κάποιος έτσι είναι όταν δεν υπάρχει ράμπα κι ασανσέρ, εγώ όμως δεν νιώθω ούτε τότε γιατί όπως σου είπα έχω θράσος… οπότε το ξεπερνάμε κι αυτό.
 • Η αντιμετώπιση του κόσμου τι ρόλο παίζει;
  Πολύ σημαντική. Στην αρχή υπήρχαν άνθρωποι που με έβλεπαν κι έκαναν το σταυρό τους, που με απέφευγαν λες και είχα κάτι κολλητικό. Έχουν σκύψει και κάποιοι για να μου δώσουν λεφτά, υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις.
 • Δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση σ΄αυτό.
  Ένα από τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαι είναι οι ομιλίες σε σχολεία για την κινητική αναπηρία, τα σπορ, την αντιμετώπιση, τις ράμπες ώστε να παίρνουν τα παιδιά μια πρώτη εικόνα. Στην αρχή μας βλέπουν όλους λίγο περίεργα αλλά στο τέλος μας θαυμάζουν και γινόμαστε φίλοι στο facebook, κανονίζουμε ποδηλατάδες…
 • Ο αθλητισμός πότε μπήκε στη ζωή σου;
  Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός. Πάντα έκανα καλή διατροφή, δεν έπινα ποτέ, δεν κάπνιζα ποτέ και όλα αυτά με βοήθησαν να γίνω γρήγορα πρωταθλητής. Αφού δοκίμασα πολλά αθλήματα, άρση βαρών, μπάσκετ, επέλεξα τη δισκοβολία γιατί ήμουν πολύ καλός. Το 2003 ενώ δούλευα ως γραφίστας σε διαφημιστική εταιρεία, βρήκα τον πρώτο μου χορηγό που πίστεψε σ’ εμένα κι έτσι σταμάτησα να δουλεύω κι ασχολήθηκα αποκλειστικά με τον πρωταθλητισμό. Έτσι από την πέμπη θέση που είχα στην Ευρώπη, κατάφερα να βγω δεύτερος στην Ολυμπιάδα. Από τότε έκανα και πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Όλα αυτά όμως επειδή δεν δούλευα και μπορούσα να αφοσιωθώ στο άθλημά μου, στην προπόνηση και στη σωστή διατροφή.
 • Γι” αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικοί οι χορηγοί για τους αθλητές;
  Αν θέλεις να είσαι ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο πρέπει να αφοσιωθείς στο άθλημά σου. Δεν γίνεται να δουλεύεις 8ωρο και μετά να προπονείσαι για Ολυμπιάδα. Την ίδια ώρα όμως τα έξοδα είναι απίστευτα. Μπορεί να φθάνουν και τα 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρέπει να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να πάρω μέρος τουλάχιστον σε 8-9 αγώνες ώστε να πάρω το «εισιτήριο» για τους Παραλολυμπιακούς. Δεν αρκεί να είμαι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Ο πρώτος αγώνας είναι στις 20 Νοεμβρίου στον Καναδά, οπότε τις επόμενες 15 ημέρες θα είμαι στην Αυστρία για προπόνηση και προετοιμασία σε παγετώνες. Όλα αυτά τα έξοδα τα μοιράζομαι με τους χορηγούς μου, τη DEMO φαρμακευτική, τη WIND και τη BSB. Και η αναζήτηση χορηγών συνεχίζεται αφού από τα έξοδα έως τώρα καλύπτονται λιγότερα από τα μισά.
 • Μάκη τι φοβάσαι; Έχεις κάποιο φόβο;
  Να μην αλλάξει τίποτα, νομίζω ότι τα έχω όλα. Πέρσι χτύπησα το χέρι μου στο σκι, έκοψα ένα τένοντα και ένιωσα για λίγο πάλι ανάπηρος, φοβήθηκα μήπως δεν διορθωθεί. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός όμως, το πάλεψα, το γύμνασα και είμαι μια χαρά. Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στη Γη. Τα έχω όλα, ανθρώπους που με αγαπάνε, επιτυχίες, τη γυμναστική μου, την κοπέλα μου, τα πάντα.
 • Τι είναι αδιαπραγμάτευτο για σένα;
  Η ελευθερία μου. Θέλω να είμαι ανεξάρτητος.
 • Έχεις σκύψει ποτέ το κεφάλι;
  Μόνο για τον άνθρωπο που αγαπάω μπορεί να το κάνω…
 • Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν μπορείς;
  Μου αρέσει πολύ η διαβίωση στο βουνό. Οι καλύτερες διακοπές μου ήταν όταν ήμουν πρόσκοπος και τώρα είναι πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να κάνω σαφάρι στην Αφρική. Θα ήθελα να πάω στα Ιμαλάια… τέτοια πράγματα.
 • Τι ιδιαίτερο έχει το σπίτι σου;
  Το σπίτι ενός παραπληγικού δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Αυτή είναι η μαγκιά. Στην αποκατάσταση αυτό μαθαίνεις. Να προσαρμόζεσαι εσύ στα δεδομένα όχι να ψάχνεις τις ιδανικές καταστάσεις που δεν μπορείς να τις βρεις παντού. Εμένα ο εκπαιδευτής μου στην Αγγλία όταν του είπα ότι θα φτιάξω γυμναστήριο στο σπίτι μου, μου είπε «όχι, θα πας στο γυμναστήριο της γειτονιάς σου» κι έτσι κάνω. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθώ, πηγαίνω στο γυμναστήριο και κάνω αμέσως φίλους. Είναι ένα μάθημα ζωής.
 • *** Εκτός από τις αθλητικές τους δραστηριότητες ο Μάκης Καλαράς έχει κι ένα ακόμα πάθος. Στόχος του είναι η διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος. Θέλει να βοηθήσει και να ενθαρρύνει άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνική ζωή. Γι” αυτό συμμετέχει στο σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ.
 • Ο σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ (http://www.perpato.gr/)
 • Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ» ιδρύθηκε τo Σεπτέμβρη του 2002 από μία παρέα φίλων Α.μεΑ. (Ατόμων με Αναπηρία) φίλων και συγγενών τους.
  «Στο κέντρο αυτόνομης διαβίωσης στην Κομοτηνή, έρχονται άνθρωποι που δεν είναι τόσο ανεξάρτητοι κι εμείς τους μαθαίνουμε να οδηγάνε, να κάνουν κανό, να κολυμπάνε, να έχουν κίνητρο να βγουν έξω από το σπίτι τους, να διασκεδάσουν, να αθληθούν» λέει ο Μάκης. «Υπάρχουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που φοβούνται να κυκλοφορήσουν, νομίζουν ότι είναι δύσκολο. Αν όμως του δείξεις τις δυνατότητές τους καταλαβαίνουν ότι όλα είναι αλληλένδετα. Θα μάθω να ντύνομαι, θα μάθω να κάνω μπάνιο, θα μάθω να οδηγάω για να πάω να μάθω και τένις. Εκεί θα γίνω πιο κοινωνικός γιατί θα γνωρίσω πολύ κόσμο και το βράδυ θα βγω μαζί τους για ποτό. Είναι ένας κύκλος, κι αυτό είναι που θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό και μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Ένα παιδί ήρθε στο σύλλογο με κλάματα κι έφυγε με κλάματα, αλλά χαράς. Δεν πρόκειται για αποκατάσταση νοσοκομείου αλλά αποκατάσταση παρέας. Έχω σκοπό μετά την Ολυμπιάδα να ασχοληθώ εκεί πιο ενεργά».
 • Θα πας δηλαδή στην Κομοτηνή;
  Ναι, θα μετακομίσω γι αυτό το σκοπό. Επίσης σε συνεργασία με το σύλλογο και τον δήμο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την ήδη αρκετά προσβάσιμη για τους ΑμεΑ Κομοτηνή, ακόμα πιο εύκολη πόλη. Θα κάνουμε ένα γραφείο αξιολόγησης κτιρίων και θα καταγράψουμε την προσβασιμότητα κάθε κτίριο της περιοχής. Έτσι θα ξέρει ο Έλληνας ή ξένος τουρίστας στην πόλη που μπορεί να μείνει ή να φάει εύκολα, με βοηθό ή όχι.
 • Αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει και πανελλαδική;
  Θα ξεκινήσουμε από εκεί και μετά ελπίζουμε να ζηλέψουν κι άλλοι δήμοι.

WHO IS WHO
2003: 5η θέση στη δισκοβολία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου
2004: Αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
2005: Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι.
2006: Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Άσσεν.
2007: Κέρδισε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ταπέι.
2008: 5η στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου.
Από το 2003 έως και το 2008 ήταν σταθερός Παραολυμπιονίκης στη Δισκοβολία.

Με το sit ski ασχολείται από το 2009, με προπονητή τον Κώστα Ζιντζόβα, πρώην Ομοσπονδιακό προπονητή Εθνικής Ομάδας σκι.

Πηγή: www.infokids.gr

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr: