Ο Μεγάλος Πατριάρχης Αθηναγόρας, έξω από το Μητροπολητικό Μέγαρο Κομοτηνής, οδεύοντας προς το Άγιο Όρος !

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Retro Ιστορίες

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας υπήρξε ένας  σπουδαίος Πατριάρχης! Μία εξέχουσα εκκλησιαστική και ανθρωπιστική φυσιογνωμία, που σημάδεψε με το πέρασμά του όχι μόνο το Φανάρι αλλά και σύμπασα την Ορθοδοξία! Η  ανάμνηση, μάλιστα, των όσων έπραξε παραμένει ακόμη μέχρι και σήμερα ζωηρά !

Μπορεί να πατριάρχευσε σε πέτρινα χρόνια και σε εποχές που οι σχέσεις των δύο χωρών– Ελλάδας και Τουρκίας– να ήταν ιδιαίτερα τεταμένες!
Έδωσε, όμως, με το κύρος του και το ανάστημά του, μίαν άλλη διάσταση στον θεσμό και στο θρόνο που κατείχε και άφησε πίσω του, ζωηρό το στίγμα του ως Πατριάρχης!
Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται: ότι το Φανάρι είχε να νοιώσει τέτοιο Πατριάρχη από την εποχή του Πατριάρχη Ιωσκείμ Γ´, του μεγαλοπρεπούς!
Ο Αθηναγόρας και μόνον ως φυσιογνωμία ήταν επιβλητικός και πατριαρχικός!  Είτε το τιμημένο ράσο του φορούσε, είτε την μεγαλοπρεπή πατριαρχική- αυτοκρατορική αμφίεση ήταν το ίδιο σπουδαίος και επιβλητικός! Και γιαυτό οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον λογάριαζαν και τον φοβόντουσαν! Η πιο δύσκολη και άχαρη για τον Πατριάρχη ώρα, ήταν όταν πήγαινε συνοδευόμενος συνήθως από Ρομάν διάκονο, με το βαποράκι  της γραμμής στα νησιά: Χάλκη, Πρίγκηππο κ. λ. π. Οι Τούρκοι τον έβλεπαν μέν, αλλά δεν του παραχωρούσαν θέση! Ήταν όρθιος σε όλο το ταξίδι!

Στα χρόνια της πατριαρχικής ποιμαντορίας του, δεν βγήκε πολλές φορές από το»σκλαβωμένο» Φανάρι! Όσο ήταν Πατριάρχης δεν ταξίδευσε να πάει πουθενά, άνευ λόγου, σεβόμενος την απαγόρευση των Τούρκων, που ήθελαν τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη του Γένους των Ελλήνων, κλεισμένο μέσα στα στενά όρια της Πατριαρχικής Μονής του  Αγίου Γεωργίου του Φαναρίου!
Μάλιστα   για να μετακινηθεί ο Πατριάρχης, ακόμη και μέσα στην Κωνσταντινούπολη,  ζητούσε την άδεια του Τούρκου Νομάρχη!

Ο Αθηναγόρας βγήκε δύο φορές από τα όρια της.. επαρχίας του! Η μία ήταν όταν συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο ΣΤ´, στα Ιεροσόλυμα.  Ήταν τότε που έθεσαν τα θεμέλια ενός υγιούς διαλόγου ανάμεσα στους Χριστιανούς– Ορθόδοξους και Καθολικούς– ο οποίος έφερε την άρση των Αναθεμάτων το 1965 και ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς άλλα θεαματικά επιτεύγματα!
Και η άλλη έξοδός  του από το Φανάρι, ήταν   όταν πήγε στο Άγιο Όρος, για να συνεορτάσει με τους εκεί  Μοναχούς, την χιλιετηρίδα του που ο ίδιος ο ΑΘηναγόρας συνέλαβε και επεδίωξε να εορτασθεί,25 και 26 Μαίου 1963, παρουσία μάλιστα του τότε Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου. Και εορτάστηκε πράγματι  με εξαιρετικό τρόπο η χιλιετηρίδα και υπάρχουν μέχρι σήμερα Μοναχοί που το θυμούνται και βουρκώνουν!

Η μετάβασή του από την Κωνσταντινούπολη προς το Άγιο Όρος δεν  έγινε με κάποιο αεροπλάνο της τότε παντοδύναμης κυβέρνησης ή του Βασιλέως Παύλου ή κάποιου φίλου του εφοπλιστή αλλά έγινε οδικώς.
Μάλιστα με την ευκαιρία αυτή σταματούσε στις Μητροπόλεις απ´όπου διήρχετο σεμνά και ταπεινά, χωρίς επίσημες προσκλήσεις και προκλητικές εκδηλώσεις!
Σε μία από τις στάσεις του κσθ´οδον προς το Άγιο Όρος, αναφαίρεται το φωτογραφικό στιγμιότυπο που δημοσιεύουμε!

Είναι ο Οικουμενικός  Πατριάρχης Αθηναγόρας, έξω από το Μητροπολητικό Μέγαρο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, μαζί με τον τότε  Μητροπολίτη Μαρωνείας Τιμόθεο Ματθαιάκη,ο οποίος το 1974 μετετέθη στην νεοσύστατη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας. Εικονίζεται ακόμη ο επόμενος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός– τότε Ιεροκήρυξ της Μητρόπολης– που διεδέχθη τον Τιμόθεο Ματθαιάκη, το 1974, όταν μετατέθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής.
Αυτό που αξίζει να δεί και να θαυμάσει κανείς, είναι το πρόσχαρο ύφος του Πατριάρχη Αθηναγόρα και την αγάπη του προς τα παιδιά! Επίσης πρέπει να επισημάνουμε και  την αμφίεση του τότε Μητροπολίτη Τιμοθέου, ενώπιον του Πατριάρχη: με τα παράσημα και διάσημά του και με επανωκαλλίμαυχο, σε σημείο που αν δεν ξεχώριζε ο Αθηναγόρας ως Πατριάρχης, από το ύψος, τη γεννιάδα και το ύφος του, δε θα ξέραμε ποιός από τους δύο ανώτατους κληρικούς είναι ο Πατριάρχης και ποιός ο Μητροπολίτης Μαρωνείας!

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη και άλλοι άνθρωποι!

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr: