Οι 6 βασικοί «κραδασμοί» του διαζυγίου

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

1.Συναισθηματικό Διαζύγιο.

Οι σύζυγοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την συναισθηματική απομάκρυνση στην σχέση τους, νιώθουν απογοήτευση, την έλλειψη εμπιστοσύνης και επικεντρώνονται κυρίως στους αρνητικούς χαρακτηρισμούς, του ή της συζύγου για τον χαρακτήραμέσα στον γάμο.

2.Νομικό Διαζύγιο

Συνήθως ο ένας από τους δυο συζύγους αρχίζει να δυναμώνει την κατάσταση του διαζυγίου, αναζητώντας τη βοήθεια του δικηγόρου, για να κάνει το επόμενο βήμα, να προχωρήσει δηλαδή στην αγωγή του διαζυγίου.

3.Οικονομικό Διαζύγιο

Σε αυτό το στάδιο γίνεται η διευθέτηση της κοινής περιουσίας των συζύγων και οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διατροφή και τις ανάγκες των παιδιών.

4.Διαζύγιο από το γονεϊκό ρόλο

Σε αυτή τη φάση διευθετούνται όλα τα ζητήματα σχετικά με την επιμέλεια και το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά. Η ρύθμιση της επιμέλειας δημιουργεί μια άνιση κατανομή δικαιωμάτων. Η ανατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών αποτελεί πηγή έντασης και σύγκρουσης μεταξύ των γονέων. Ο περισσότερος πόνος προέρχεται από το διαζύγιο που είναι από το κοινό γονεϊκό ρόλο.

5.Διαζύγιο από την κοινότητα

Στο στάδιο αυτό επέρχονται κάποιες αλλαγές στο κοινωνικό κύκλο των φίλων. Παράλληλα αυτό το στάδιο, είναι και η στιγμή που η αλλαγή αυτή του ζευγαριού βγαίνει προς τα έξω. Οι σύζυγοι αρχίζουν να βιώνουν και εξωτερικές αλλαγές ανάλογα με το πώς ο κοινωνικός περίγυρος αντιδρά.

6.Ψυχικό Διαζύγιο

Μετά από μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ψυχικού τραύματος και της προσωπικής ανασυγκρότησης σταδιακά έρχεται η «απεξάρτηση» των δυο συζύγων μεταξύ τους. Αυτός ο διαχωρισμός έχει να κάνει και με στοιχεία της προσωπικότητας που μπορεί να έχει πάρει ο ένας από τον άλλον και αυτό να επηρέαζε τη ζωή του.

Αρκετοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι αν και το ψυχολογικό διαζύγιο είναι το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για ατομική ανάπτυξη και εξέλιξη και μπορεί να θεωρηθεί το πλέον σημαντικό και εν δυνάμει θετικό στοιχείο της διαδικασίας του διαζυγίου.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.