Backstage24.gr
Γεύσεις

Πατάτες ογκρατέν

Υπέροχη συνταγή και για φοιτητές!

Υλικά

4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα άσπρα
2 μέτρια κρεμμύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο χωρισμένο
1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κύβο κοτόπουλο
διάφορα ξερά μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη κλπ) συνολικά 2 κ.γ.
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. τυρί τριμμένο
2 φέτες ζαμπόν
2 φλ. νερό
1 φλ. γάλα
5 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες 1 εκατοστού, με 2 φλιτζάνια βραστό νερό και τον κύβο, για 10 λεπτά προσέχοντας η κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη με καπάκι.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε τον ζωμό που θα τον χρειαστούμε αργότερα για την μπεσαμέλ σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Μετράμε τον ζωμό να είναι 2 κούπες και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι.
Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το πλύνουμε προσθέτουμε τα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα, τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.
Σοτάρουμε και αυτά για 8-10 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε σε μία στρώση τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, σε μικρό, βουτυρωμένο πυρέξ (25×35 εκ.) και πασπαλίζουμε με τα 3/4 από το τριμμένο τυρί και όλο το ζαμπόν κομμένο σε λεπτές λωρίδες.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, ως εξής : σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι να γίνουν ένα μείγμα.
Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στον ζωμό από τις πατάτες, που έχει ήδη κρυώσει και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
Ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μία λεία κρέμα καθώς βράζει.
Τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ στο πυρέξ, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 180ο C στον αέρα για 40 λεπτά.

Πηγή:akispetretzikis.com

Related posts

Κοκορέτσι στο φούρνο

editor

Vegan κέικ σοκολάτας

editor

Ψαροκροκέτες

editor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live