Πατατόπιτα νηστίσιμη με χωριάτικο φύλλο

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Γεύσεις

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Νηστίσιμη πατατόπιτα με χωριάτικο φύλλο και λαχανικά! Εύκολη και γρήγορη συνταγή και πολύ χορταστική. 

Υλικά

6 χωριάτικα φύλλα σπιτικά η εμπορίου
1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
5 μέτριες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 καρότα τριμμένα
4 μέτρια πράσα σε φέτες
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό (εναλλακτικά πασπαλίστε με ρίγανη και θυμάρι)
αλάτι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την εύκολη νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάροντας τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4-5 ΄ ανακατεύοντας. Αλατίζουμε για να πέσει ο όγκος των λαχανικών. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3΄ να μαλακώσουν. Τέλος, προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε (εναλλακτικά, αρωματίζουμε την πίτα με ρίγανη και θυμάρι). Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και με ένα πιρούνι τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια. Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Δοκιμάστε το αλατοπίπερο αφού προσθέσετε τις πατάτες στη γέμιση. Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέουν. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

Σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό στρογγυλό ταψί για πίτα, περίπου 40 ή 42 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο. Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί τα τρία χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού. Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Γυρνάμε τις άκρες των φύλων που εξέχουν, επάνω στην γέμιση.

Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα. Το τελευταίο εικοσάλεπτο ψήστε την πίτα στην κάτω αντίσταση μόνο, για να στεγνώσουν καλά τα κάτω φύλλα και να ψηθεί σωστά η βάση της.

Αφήστε την πίτα σας να σταθεί για 10΄ και απολαύστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

Εάν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.

Πηγή:argiro.gr

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.