Gossipstory.gr
Γεύσεις

Πίτσα

Υλικά:
 
Για τη ζύμη:
  • 350ml χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ρίγανη (ή κάποιο άλλο βότανο)
  • 8γρ μαγιά στιγμής (ένα φακελάκι)
  • 500γρ αλεύρι (θα χρειαστεί και παραπάνω)
  • 1/2 κ.λ. αλάτι
Τα υλικά από πάνω:
  • σάλτσα ντομάτας
  • 8 φέτες βραστό ζαμπόν εν λάδι
  • 700γρ τριμμένο τυρί (4 τυριά ή γκούντα)
  • 6 λουκάνικα Φρανκφούρτης
  • 3 φρέσκα μανιτάρια
  • 1 πιπεριά
  • 10 ελιές γεμιστές
  • 450γρ φέτα
Εκτέλεση:
 
1) Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη μαγιά, τη ρίγανη, το λάδι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά. Θα τα αφήσετε στο μπολ για 5 με 15 λεπτά μέχρι να δείτε να αφρίζει.*
Πριν
Μετά
2) Αφού δείτε ότι έχει αφρίσει η επιφάνεια, προσθέστε το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
 
3) Αφού δείτε ότι αρχίζει η ζύμη να δένει, αρχίστε να τη ζυμώνεται. Προσθέστε αν χρειαστεί παραπάνω αλεύρι.**
 
4) Λαδώστε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε μέσα τη ζύμη και καλύψτε το μπολ με διαφάνεια.***


5) Στη συνέχεια βάλτε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Αφήστε το μπολ εκεί για 1 ώρα.****

 Πριν
Μετά
6) Αφού δείτε ότι η ζύμη διπλασιάστηκε, μπορείτε να την βάλετε στο ταψί για να στήσετε τη πίτσα για ψήσιμο. Σε αυτή την περίπτωση η ζύμη φτάνει για το ταψί του φούρνου και για ένα μικρό στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά.
 
7) Χωρίστε τη ζύμη στα δύο με αναλογία 1/3 και 2/3. Τη μεγάλη ποσότητα θα τη βάλετε στο ταψί του φούρνου και τη μικρότερη στο στρογγυλό ταψί. Απλώστε λοιπόν τη ζύμη στα ταψιά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε αφού πρώτα τα έχετε λαδώσει.

 

8) Αφού στρώσετε τη ζύμη και είσαστε ικανοποιημένοι μπορείτε να βάλετε τα υλικά που θέλετε πάνω στην πίτσα σας.
 
9) Στη συγκεκριμένη πίτσα που έφτιαξα έβαλα τα εξής με τη συγκεκριμένη σειρά: 1.σάλτσα ντομάτας, 2. τριμμένο τυριά, 3. ζαμπόν εν λάδι (κομμένη στα τέσσερα κάθε φέτα), 4. πιπεριά κομμένη σε λωρίδες, 5. ελιές κομμένες στα δύο, 5. λουκάνικα κομμένα σε κομματάκια, 6. μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια 7. τριμμένη φέτα.

10) Βάλτε την πίτσα στο φούρνο για να ψηθεί αφού τον έχετε προ θερμάνει στους 200 βαθμούς. Ψήστε την μέχρι να δείτε ότι η ζύμη ψήθηκε καλά από κάτω. Το ψήσιμο θα διαρκέσει περίπου 20 με 30 λεπτά. Πρέπει όμως να την έχετε στο νου σας. Μόλις ψηθεί σερβίρετε την καθώς τότε η ζύμη θα είναι πιο τραγανή. Καλή όρεξη!


* Δε θα αφρίσει ολόκληρη η επιφάνεια αλλά σε μερικά σημεία μόνο όπως στη δεύτερη φωτογραφία του Μετά. Εκεί φαίνεται περίπου τι εννοώ όταν λέω ότι θα αφρίσει. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Μία άλλη φορά που δεν είχε αφρίσει η ζύμη δεν φούσκωσε και δεν έγινε καλή.
** Θα χρειαστεί αρκετό παραπάνω αλεύρι καθώς η ζύμη θα κολλάει. Επίσης όταν θα το ζυμώσετε ένας εύκολος τρόπος να ξεκολήσετε τη ζύμη που θα έχει κολλήσει στα χέρια σας είναι να πάρετε λίγο αλεύρι και να τα τρίψετε. Μετά μπορείτε να τα ξεπλύνετε πιο εύκολα. Θα χρειαστεί αλεύρι επίσης όταν θα έχει φουσκώσει η ζύμη και θα θέλετε να την απλώσετε στο ταψί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο για να μην κολλάει στα χέρια σας.
*** Εγώ για να τοποθετήσω την διαφάνεια χρησιμοποίησα μερικά μανταλάκια όπως στη φωτογραφία καθώς δεν μπορούσα να τη στηρίξω καλά. Επίσης τα μανταλάκια είναι χρήσιμα όταν θέλετε να αφήσετε το μπολ στον ήλιο για να φουσκώσει καθώς θα αποτρέψει ζουζούνια να μπουν μέσα και δε θα πάρει ο αέρας τη διαφάνεια.
**** Ένα καλό ζεστό μέρος για να βάλετε το μπολ σας είναι το πάνω μέρος του καλοριφέρ. Κάτω από το καλοριφέρ είναι κρύα. Άμα το βάλετε σε μία καρέκλα δίπλα στο καλοριφέρ θα δουλέψει αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά καθώς όλη η ζέστη βγαίνει από πάνω. Οπότε θα ήταν πολύ αποτελεσματικό να βρείτε ένα τρόπο να το στηρίξετε πάνω στο καλοριφέρ. Εγώ χρησιμοποίησα ένα σκαμπό και μερικά περιοδικά για να το σταθεροποιήσω. Αν είναι καλοκαίρι μπορείτε να το βγάλετε στον ήλιο. Θα φουσκώσει σίγουρα!

 
Αυτή λοιπόν είναι η συνταγή για την ζύμη της πίτσας και για το τι βάζουμε εμείς από πάνω όταν την φτιάχνουμε. Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει.
 
Ελπίζω να σας αρέσει!

Related posts

Home Fine Dining από το Matsuhisa

Γιάννης Μαυρίδης

Δίχρωμο κέικ της μανούλας

Γιάννης Μαυρίδης

Το τέλειο πρωινό – Pancakes από βρώμη για εσένα που προσέχεις!

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live