Backstage24.gr
Ψυχολογία

Ποιος έχει τον Έλεγχο;

Την Ντέμπορα , έτσι ήταν το καλλιτεχνικό της, την γνώρισε σε ένα stripshow,ήταν χορεύτρια. Αυτή εικοσιπέντε  ετών αλλοδαπή και αυτός τριανταπέντε. Την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Δεν είχε μάτια για άλλη γυναίκα. Την παντρεύτηκε μέσα σε έξι μήνες παρ’ όλες τις αντιρρήσεις των γονιών του. Γίνανε γονείς,  αποκτήσανε ένα πανέμορφο και υγιέστατο αγοράκι.

Άλλαξε η ζωή της, δεν χόρευε πια, κοίταζε το σπίτι της, τον άντρα της και τον παιδί της. Είχε όλα όσα ονειρεύτηκε και ήταν ευτυχισμένη. Και ξέχασε, όλα όσα είχε περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Την εκμετάλλευση, τη κακομεταχείρηση από τα αφεντικά της και όλους όσους έπεφταν «βρώμικα» επάνω της. Αλλά δυστυχώς το όνειρο της δεν κράτησε για πολύ. Πριν ακόμα από την γέννηση του παιδιού τους, αυτός που είχε αγαπήσει και εμπιστευτεί άρχισε  να βγαίνει και να γυρνάει αργά στο σπίτι. ‘Όταν τον ρωτούσε που ήταν, απαντούσε μονολεκτικά.

-Για δουλειά,

-Δουλειά ως τις πέντε το πρωί;

-Έτσι άρχισαν οι καυγάδες. Μετά την γέννηση του μικρού ερχόταν μεθυσμένος. Δεν του έλεγα τίποτα. Δεν ήθελα να ανησυχήσω το μωρό με τις φωνές και τους καυγάδες μας. Τα χρόνια πέρναγαν και δεν μίλαγα. Κανείς δεν ήξερε και δεν έμαθε ακόμα και σήμερα τι γίνεται μέσα στο σπίτι μου. Ξύλο, βρισιές αδιαφορία, ποτό και άλλα χειρότερα που νομίζω καταλαβαίνεις. Γυρίζει  στα μαγαζιά που με βρήκε και αν του πω κάτι μου κοπανάει ότι με έκανε άνθρωπο ότι με πήρε από εκεί και ότι μου έδωσε το όνομα του.

-Μπροστά στους τρίτους είμαστε το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι. Δείχνει ότι με αγαπάει και ότι είναι ευτυχισμένος που με έχει. Η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο. Ήρθα σε σένα γιατί κάνω κάποιες άσχημες σκέψεις εναντίον του που με έχουν τρομάξει. Έχω χάσει τον εαυτό μου, αυτός έχει τον έλεγχο και εγώ δεν αντιδρώ.

Σε αυτό το ζευγάρι αλλά και σε πολλά ακόμα ζευγάρια ο έλεγχος παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη σχέση. Μπορώ να πω ότι στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης γοητευόμαστε από κάποιον που μας ασκεί έλεγχο ίσως γιατί μπορεί νατον μπερδεύουμε με το ερωτικό ενδιαφέρον η την φροντίδα.

Αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια ανάγκη θέλει να ικανοποιήσει ο άλλος ασκώντας εξουσία και έλεγχο πάνω μας και το κυριότερο πως αντιδρούμε σε αυτό. Ίσως το να ασκεί κάποιος έλεγχο και εξουσία στη ζωή, στο σώμα και στο μυαλό του άλλου να σου δίνει την αυταπάτη η την ψευδαίσθηση της υπεροχής, της δύναμης και της αυτοπεποίθησης.

Η περίπτωση του συζύγου της Ντέμπορα φαίνεται να είναι η κλασσική περίπτωση ενός Ναρκισσιστή που δεν έχει καμιά συναίσθηση για τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου, κάτι που σημαίνει απάθεια και αδιαφορία,εκτός αν ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιο λόγο. Στις διαμαρτυρίες και στην κακή κριτική ο ναρκισσιστής εκφράζει  θυμό και οργή ιδιαίτερα όταν τον αμφισβητούν. Κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι οι  Ναρκισσιστές εναλλάσσουν ρόλους και «ταυτότητες» ανάλογα με την περίσταση.

Η θυματοποίηση  της Ντέμποραήταν το κύριο κεφάλαιο στις συνεδρίες που ακολούθησαν. Γιατί θυματοποιήθηκε, γιατί δεν αντιδρούσε. Τι σήμαιναν οι καταστροφικές σκέψεις για τον άντρα της, γιατί δεν χώριζε. Ακόμα και η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση ήταν  μερικά από τα κύρια θέματα που μας  απασχόλησαν στις θεραπευτικές συνεδρίες. Σήμερα η Ντέμπορα είναι καλά, έχει χωρίσει από τον άντρα της, εργάζεται ως υπάλληλος και ζει στην επαρχία με τον γιο της.

 

*Στοιχεία, ονόματα, η καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του ατόμου  έχουν αλλάξει λόγω απορρήτου

 

Δρ Χαρά Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιουLeMirail II

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

haranomikou1@gmail.com

Related posts

Τα πέντε στάδια του πένθους

editor

Αισθάνεστε «Πεσμένοι»;

supervisor

Ζευγάρια

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live