Πως να αντιμετωπίσεις τις ημικρανίες

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Υγεία & Ομορφιά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Ημικρανία

Ο νευρολόγος Msc In Science Headache Μιχάλης Βικελής σε συνέντευξη του στο tlife.gr εξηγεί τα πάντα για τις ημικρανίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, οι ημικρανίες, πλήττουν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, το 15-18% των γυναικών, σε Ευρώπη και Αμερική.

Δείτε παρακάτω πως αντιμετωπίζονται οι ημικρανίες, ποια η διαφορά τους με τον απλό πονοκέφαλο και τι πρέπει να προσέξετε.

Ορισμός ημικρανίας:

«Η ημικρανία είναι απλά μία από τις πολλές αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο. Αν και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ημικρανία σημαίνει «πόνος στο μισό κεφάλι», δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος της ημικρανίας να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο πόνος στην ημικρανία είναι συνήθως δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το ότι ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί ως και 2-3 ημέρες».

Πως προκαλείται:

«Η ημικρανία εκδηλώνεται σε άτομα με την σχετική γενετική προδιάθεση. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι μία κληρονομική πάθηση.»

Θεραπείας αποκατάστασης:

Η θεραπεία της ημικρανίας γίνεται σήμερα με μεγάλη επιτυχία και μπορεί να έχει δύο σκέλη:

  • Τη θεραπεία των κρίσεων: Τα νέας γενιάς φάρμακα για την θεραπεία των κρίσεων σταματούν με επιτυχία την κρίση στο 70-80% των ασθενών.
  • Την προφυλακτική θεραπεία: Η χορήγηση προφυλακτικής θεραπείας, όταν απαιτείται, μειώνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των κρίσεων και γίνεται με ειδικά φάρμακα.

Που πρέπει να απευθυνθώ:

«Συστηματική παρακολούθηση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής για ημικρανία γίνεται είτε από Νευρολόγο, είτε με επίσκεψη σε κάποιο Ιατρείο ή Κέντρο Κεφαλαλγίας. Πρώτο βήμα είναι πάντα η διάκριση της ημικρανίας από άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς οι ασθενείς με ημικρανία δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε ιδιαίτερες εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία, εγκεφαλογράφημα), ενώ η φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας είναι αρκετά διαφορετική από θεραπείες άλλων μορφών πονοκεφάλων».

Βασικές συμβουλές αντιμετώπισης:

  • Παρατήρησε τα χαρακτηριστικά (εντόπιση, με τι μοιάζει ο πόνος, συχνότητα εμφάνισης, διάρκεια) της ημικρανίας σου και κατάγραψε τα. Θα φανούν χρήσιμα στο γιατρό σου.
  • Κατάγραψε παυσίπονα φάρμακα που τυχόν έχεις λάβει (με συμβουλή γιατρού ή όχι) και την ανταπόκριση που είχε η ημικρανία σε αυτά.
  • Μην κάνεις προληπτικά εξετάσεις. Ο ειδικός γιατρός θα καθορίσει αν πρέπει να γίνουν και ποιες είναι αυτές.
  • Μην κάνεις κατάχρηση παυσίπονων, καθώς αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη θεραπεία σου.

Πηγή: tlife.gr

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.