Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώιμη εφηβεία

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Παιδί

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Παιδί

Με τον όρο πρώιμη εφηβεία, εννοούμε την πρόωρη εμφάνιση της ήβης, όταν εμφανίζεται πριν από τα 8 -13 χρόνια στα κορίτσια και πριν από τα 9 με 14 στα αγόρια.

Με αφορμή το Συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρείας Παιδοενδοκρινολογίας, νέες επιστημονικές έρευνες έρχονται στο φως σχετικά με τον βιολογικό τρόπο που αναπτύσσεται η πρώιμη εφηβεία, καθώς και για τις παθήσεις που επιφέρει στην υγεία του παιδιού. Επιπλέον είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ποια από τις δυο μορφές πρώιμης ήβης υπάρχει στο εκάστοτε περιστατικό.

Η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μίλησε εκτενώς για την περίπτωση που οφείλει να αφυπνίσει τους γονείς ώστε να προστατέψουν την υγεία των παιδιών τους.

«Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε μέλη οικογενειών με ιστορικό κεντρικής πρώιμης ήβης ανέδειξαν μεταλλάξεις σε νέα γονίδια ως αιτία της πρώιμης ήβης. Η πιθανότητα αυτή είναι πιο μεγάλη όταν η ηλικία του παιδιού είναι μικρή και το οικογενειακό ιστορικό υποδηλώνει ότι και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν παρουσιάσει πρώιμη ήβη. Η έναρξη της εφηβείας καθορίζεται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικών, διατροφικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων».

Για την θεραπεία της πρώιμης εφηβείας συνίσταται αμέσως μετά τη διάγνωση:

  • Καθυστέρηση της εξέλιξης της εφηβείας μέχρι την φυσιολογική για την έναρξη της εφηβείας ηλικία του παιδιού
  • Καταστολή της επιτάχυνσης του ρυθμού σωματικής αύξησης και σκελετικής ωρίμανσης και η βελτίωση του τελικού αναστήματος
  • Πρόληψη των συναισθηματικών διαταραχών του παιδιού
  • Ανακούφιση του άγχους των γονέων
  • Καθυστέρηση της έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
  • Ελάττωση του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης

Ύστερα από την απαιτούμενη θεραπεία το παιδί θα μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική του διάπλαση. Όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθεί η θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα ανακουφιστεί από την όλη διαδικασία.

Πηγή: iatropedia.gr

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.