Πώς τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν την ενήλικη ζωή;

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Το παιδί που πέφτει θύμα σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς του, μπορεί να μην εμφανίζει σημάδια κακοποίησης όσο ακόμα είναι μικρό.

Μπορεί καν να μην θυμάται, μεγαλώνοντας, τις σκοτείνες εκείνες στιγμές που πέρασε μαζί τους. Τα σημάδια ωστόσο, έχουν καταγραφεί μέσα του και έρχεται κάποτε η μέρα που εκδηλώνονται σε μη υγιείς συμπεριφορές. Ας δούμε μερικές ενήλικες συμπεριφορές, που έχουν τις ρίζες τους στην παιδική μας ηλικία.

Μια κακή παιδική ηλικία προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση που παραμένει στην ενηλικιώση και οι άνθρωποι με αυτές τις δυσκολίες, συχνά ακούν μια φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού τους, που τους λέει ότι δεν είναι αρκετά καλοί.’Έτσι, μπαίνουν σε ένα αγώνα, να αποδείξουν το καλύτερο που μπορούν να κάνουν, όχι για να λάβουν οι ίδιοι αίσθημα ικανοποιήσης, αλλά για να τράβηξουν το ένδιαφέρον των γύρων τους ή ακόμα καλύτερα να έχουν την αποδοχή τους.

Η απόρριψη της αγάπης μπορεί να είναι θλιβερή, αλλά όσοι έχουν κακοποιήθει βλέπουν την αγάπη ως προσωρινή και φοβούνται να τη διαχειριστούν. Συνεπώς, στην ενήλικη ζωή συναντάς άτομα, που επιλέγουν τις αφήμερες σχέσεις συνειδητά, αποφεύγουν κάθε συναισθηματικό δέσιμο με το άλλο φύλο, ενώ ταυτόχρονα είναι δυσαρεστημένοι με αυτή τους την επιλογή, χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν το γιατί.

Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστηκότητα αποτλούν επίσης συνέπειες δύσκολων παιδικών χρόνων,καθώς αποτελούν μηχανισμούς άμυνας όταν στην παιδική μας ηλικία δεν νιώσαμε εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες, ή ακόμα όταν τολμήσαμε να αναλάβουμε ευθύνες δεχτήκαμε υποτίμηση και χλευασμό.

Η αδικαιολόγητη ενοχοποιήση και ο κύκλος τύψεων που συνοδεύουν μια σειρά λανθασμένων συμπεριφορών, αποτελεί μια ακόμα ενήλικη συμπεριφορά που πηγάζει από το ρόλο μας ως παιδί.Ένα παιδί που έχει βιώσει, ότι φταεί για οποιαδήποτε κακοτοπιά λάμαβανε χώρα στην πατρική του οικογένεια, αποκτά μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ίδιου του, του ευατού, και συνάμα και των υπαρκτών συμπεριφορών του.

Αν είμαστε λοιπόν παιδιά που έχουν υποστεί βία, αναγνωρίζουμε επακριβώς τις παραπάνω συμπεριφορές, ενώ εαν είστε γονείς που μεγαλώνουμε παιδιά, ας θέσουμε ως προτεύων στόχο να μεγαλώσουμε παιδιά, που δεν θα χρειαστεί να “αναρρώσουν” από τα παιδικά τους χρόνια.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.