Πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο (μέρος β΄)

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου ακολουθούν μερικές ακόμα συμβουλές για να περάσετε ήπια και ήρεμα τα πρώτα Χριστούγεννα ξεχωριστά.

Αν το διαζύγιο είναι πολύ πρόσφατο και η κατάσταση είναι συναισθηματικά φορτισμένη, θα ήταν προτιμότερο να μην επαναλάμβανετε το συνηθισμένο γιορτινό τελετουργικό με τον μπαμπά απόντα, γιατί τότε η απουσία του θα είναι πιο έντονη.
Εάν ωστόσο έχετε επιτύχει μια καλή σχέση με τον συντροφό σας μπορείτε να περάσετε μαζί μια από τις γιορτινές μέρες. Το ευκολότερο είναι η συνάντηση αυτή να γίνει σε δημόσιο χώρο έτσι ώστε μεταξύ σας να νιώθετε πιο άνετα και ίσως έτσι και τα εξωτερικά ερεθίσματα, να σας δώσουν νέο υλικό για μια χαλάρη κουβέντα. Μπορείτε επίσης με την ευκαιρία αυτή να αγοράσετε ένα κοινό δώρο στο παιδί σας/παιδιά σας από τον μπαμπά και τη μαμά, όπως κάθε χρόνο.

Εάν ωστόσο μετάξυ σας ως ζευγάρι δεν έχετε επιτύχει μια ήρεμη σχέση, μια καλή ιδέα είναι να πραγματοποιήσετε ένα μικρό ταξίδι με το παιδί/παιδιά, σε φίλους και συγγένεις, που νιώθετε όμως ασφάλεια και ότι μπορούν να διαχειριστούν το θέμα, χωρίς πικροχόλα σχόλια ή αμηχανία. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση της ζωής σας, η παρέα σας να σας παρέχει συναισθηματική ασφάλεια.

Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε την γνώμη του για το πώς θα ήθελε να περάσει τις διακόπες του. Είναι καλό για το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας να νιώσει ότι σε ένα βαθμό έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης που δυστυχώς εξελίχθηκε πέρα από τη δική του τυχόν θέληση.

Όλες αυτές τις γιορτινές μέρες, όπου σε ένα διαζύγιο η πρώτη φορά χωριστά είναι μια πολλή έντονη εμπειρία, είναι πολύ βαρησήμαντο να λειτουργήσετε χωρίς ενοχές. 

Η απόφαση του διαζυγίου μπορεί αυτές τις μέρες να βιώνετε πολύ δύσκολα, ωστόσο έχει παρθεί για το καλό όλων σε βάθος χρόνου. Είναι μια έντονη διαδικασία με πολλές δυσκολίες, που όμως με σωστή διαχείρηση μπορεί τελικά να έχει θετικότερα αποτελέματα, από μια κοινή συμβίωση γεμάτη εντάσεις και χωρίς καθόλου επικοινωνία.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.